Sedm naprosto zbytečných filmových pokračování, k nimž se Hollywood s velkou pravděpodobností uchýlí

Sedm naprosto zbytečných filmových pokračování, k nimž se Hollywood s velkou pravděpodobností uchýlí
Vymítač ďábla (1973) | Warner Bros.
Tvorba filmů je v prvé řadě ohromný byznys a nikoho už nemůže udivit, že se velká hollywoodská studia snaží všemi dostupnými prostředky maximalizovat své zisky a zavděčit se lačnému publiku. Tou nejsnazší cestou přitom mnohdy je kopírování postupů, které se už minimálně jednou osvědčily - popřípadě navazování na osvědčené značky a filmové série. Každý dnes žehrá nad množstvím nepůvodních předělávek klasických děl, ale Hollywood rovněž s oblibou oživuje dávno zašlé tematické proudy tím, že jim s odstupem let vytvoří přímá pokračování. To se nedávno týkalo například třetích Mizerů, Cesty do Ameriky nebo Terminátora. A v tomto trendu se bude bez ustání pokračovat také v budoucnu, o čemž svědčí také níže vypsaný seznam oficiálně oznámených projektů, jejichž zbytečnost může předem soupeřit snad jen s jejich snadno očekávatelnou hloupostí.

Nový Predátor, zasazený do období americké občanské války

Predátor (1987)
Predátor (1987) | 20th Century Fox
Na jednu stranu by to neznělo nijak špatně. Predátor s Arnoldem Schwarzeneggerem je neotřesitelnou chlapáckou klasikou a vesmírný lovec rozhodně má dost potenciálu na to, aby své protivníky s gustem trápil v jakýchkoli kulisách a v libovolné historické etapě. Jenže jak ukázala všechna dosavadní pokračování, tak lehké to s danou látkou opravdu není. A zatímco Predátoři z roku 2010 si alespoň částečně uchovali kouzlo původního dobrodružství, zatím poslední Predátor z dílny Shanea Blacka propadl u kritiky i u diváků a zájem o sérii veskrze pohřbil. Největší rival Vetřelce se přesto nevzdává a nově si jej pod svá křídla vezme režisér Dan Trachtenberg (Ulice Cloverfield 10). Ten se s evidentně vyčerpanou látkou podívá až do 19. století, k dispozici bude mít o poznání menší rozpočet a není vyloučeno, že samotný lovec si moc času před kamerou neužije. Snímek má pracovní název Skulls a mohli bychom se ho dočkat už v průběhu příštího roku. A může rozhodně pouze překvapit.

Filozoficky pojaté pokračování pandemického hitu Nákaza

Jude Law
Nákaza | Warner Bros.
Přesně deset let starý snímek od režiséra Stevena Soderbergha se stal jedním z nejsledovanějších titulů během přetrvávající pandemie koronaviru. A není divu, neboť rozhodně patří mezi vůbec nejvěrohodněji ztvárněné filmové epidemie v celé historii. Soderbergh podle všeho nechce usnout na vavřínech a v prosinci 2020 oznámil, že společně se scenáristou Nákazy Scottem Burnsem pracují na projektu, který 'bude v duchu filozofického pokračování Nákazy, byť v jiném kontextu.' Na oceňovaný snímek se tedy podle všeho nebude přímo navazovat, ale podle režiséra se bude dotýkat podobných myšlenek a témat a bude s předchůdcem pomyslně spárován. Těžko říci, zda takový projekt v dnešní době potřebujeme vidět.

Přímé pokračování originálního Texaského masakru motorovou pilou

Texaský masakr motorovou pilou
Texaský masakr motorovou pilou (1974) | Bryanston Distributing
Exploatační a nezávislý počin z roku 1974, v němž se světu představil maskovaný zabiják s motorovou pilou, je jedním z pilířů moderního hororu. Hollywood si je takové reputace dobře vědom, byť ji v posledních 45 letech soustavně pošlapává a ničí. Oficiální remake z roku 2003 možná snese jistá měřítka, ale ostatní z celkem sedmi navazujících projektů se nemají moc čím chlubit. Nyní vzniká už devátý film série, který se uchýlí k podobnému kroku, jaký nedávno učinil podobně dojený Halloween - naváže přímo na originál a bude ignorovat vše, co se odehrálo v dalších dílech. Snímek zatím nese prostý název Texas Chainsaw Massacre, bude se odehrávat v současnosti a jeho děj se zaměří na dvě sestry, které se připletou do cesty už nejméně šedesátiletému Leatherfaceovi. Ve filmu si zahraje Elsie Fisher, známá z oceňovaného dramatu Osmá třída, a dojde také na přeobsazování již zesnulých herců z originálu - Marylin Burns, představitelku Sally, nahradí Olwen Fouéré, zatímco Gunnara Hansena, jenž roku 1974 ztvárnil Leatherface, zastoupí Mark Burnham. Divácký zájem o sérii však strmě upadá od zmíněného remaku z roku 2003 a bylo by více než překvapivé, kdyby měl tento zoufalý pokus situaci zvrátit. Původní režiséři Andy Tohill a Ryan Tohill byli navíc vyhozeni jen týden před začátkem produkce, což nikdy nevěstí nic pozitivního. Nahrazeni byli Davidem Blue Garciou, jenž má zatím na kontě jen zcela neznámý horor Tejano z roku 2018.

Jeden z nejhorších filmů minulého roku dostane hned dvě pokračování

365 dní
365 dní (2020) | Next Film
Možná nejkontroverznější sledovaný snímek uplynulé sezóny, jímž bylo polské erotické drama 365 dní, to nehodlá zabalit ani po jednohlasném kritickém výprasku. Variace na Padesát odstínů šedi se navzdory kritice těšila na Netflixu ohromné sledovanosti a z obchodního hlediska je celkem logické, že streamovací gigant hodlá zfilmovat i zbývající dva články z knižní trilogie. 365 dní získalo hned šest nominací na Zlatou malinu, tedy satirické ocenění pro nejhorší filmové počiny roku, a chystaná pokračování tak mají morální i řemeslnou laťku nastavenou proklatě nízko.
Tváří v tvář
Tváří v tvář | 1997 Paramount Pictures
Vzpomínáte na akční jízdu z roku 1997, v níž si obličeje vyměnili John Travolta a Nicolas Cage na vrcholu svých hereckých sil? Pokud ano, pak se nyní dozajista chytáte za hlavu. Vzrušující a zábavný počin hongkongského mága Johna Woo dospěl k uspokojivému a definitivnímu završení a jen těžko si lze představit, jak se scenáristé hodlají postavit k přímému sequelu. Lépe řečeno, jak se k této pomatené misi hodlá postavit režisér Adam Wingard (nedávný hit Godzilla vs. Kong) a jeho pravidelný spolupracovník a scenárista Simon Barrett. Wingard už potvrdil, že opravdu nepůjde o remake, ale o přímé pokračování, a opatrně přivolával také návrat obou hvězdných herců, kteří už jen vzpomínají na účinkování ve velkých hollywoodských produkcích. Comeback Cage a Travolty ovšem stále není jistý, byť v něj diváci bezpochyby pevně věří - od scénáře lze jen těžko očekávat cokoli inteligentního a dvojice podobně extravagantních a maniakálních herců by mohla jinak pochybný projekt alespoň zčásti zachránit.

Vymítač ďábla bude mít další práci

Vymítač ďábla (1973)
Vymítač ďábla (1973) | Warner Bros.
Jeden z nejlepších hororů všech dob už inspiroval vznik čtyř filmových pokračování a jednoho seriálu, ale ani taková porce zřejmě nebude stačit. V prosinci loňského roku bylo oznámeno, že režisér David Gordon Green, stojící rovněž za finančně úspěšným vzkříšením Halloweenu, bude dohlížet na výrobu pokračování Vymítače ďábla. Snímek Williama Friedkina se řadí k nejvýdělečnějším filmům sedmdesátých let a jeho filmařské kvality i interpretační meze jsou stále nedostižné. To ostatně potvrdilo i chladné přijetí filmových následovníků, z nichž naposledy selhal snímek Pod nadvládou zla roku 2005. Projekt zatím nemá scenáristu a neví se, zda bude opravdu zcela ignorovat neúspěšné následovníky - vzhledem k současným trendům je to ovšem více než pravděpodobné.

Nová Smrtonosná zbraň nás zavede do domova důchodců

Smrtonosná zbraň (1987)
Smrtonosná zbraň | Warner Bros.
Slavná akční série vznikala mezi lety 1987 a 1998 a nikoho by ještě nedávno ani nenapadlo, že by se detektivové v podání Mela Gibsona a Dannyho Glovera mohli po čtyřech úspěšných filmech znovu vrátit. Zvěsti o Smrtonosné zbrani 5 ovšem internetem kolují už nějaký pátek a režisér všech čtyř dílů Richard Donner koncem minulého roku potvrdil, že dlouho odkládané pokračování skutečně vznikne. Půjde prý o definitivně poslední střípek série, což bude zřejmě nevyhnutelné - Gibsonovi je možná 'teprve' 65 let a poslední dobou se ukazuje ve skvělé fyzické formě, ale jeho kolega Glover je o celých devět let starší. A co teprve režisér Donner, jenž v dubnu oslavil jednadevadesáté narozeniny a svůj poslední snímek natočil před patnácti lety. I to ovšem svědčí o tom, že plánované završení série by mohlo být pro všechny zúčastněné velmi osobní a že bude mít nečekaný návrat Riggse a Murtaugha nějaký smysl - možná i větší než u všech výše vypsaných 'konkurentů'.
Budete se těšit na některý z uvedených projektů, pokud k jejich realizaci opravdu dojde? A který vám případně připadá jako nejvíce absurdní a zbytečný?