Handicapované dítě, Aňa Geislerová a agresivní touha žít. Připravovaný film Zuzany Kirchnerové je v hledáčku slavného festivalu v Cannes

Handicapované dítě, Aňa Geislerová a agresivní touha žít. Připravovaný film Zuzany Kirchnerové je v hledáčku slavného festivalu v Cannes
Karavan | MasterFilm
Road movie Karavan, cesta matky a handicapovaného syna napříč Itálií za ztracenou svobodou a štěstím, je inspirována osobní zkušeností režisérky Zuzany Kirchnerové. Ta navíc v Cannes uspěla již v roce 2009, když zvítězila s filmem Bába v sekci studentských filmů.
Bába
Bába | FAMU
L’Atelier v Cannes vznikl v roce 2005, každoročně podporuje a napomáhá zhruba patnácti filmovým tvůrcům z celého světa ve vývoji filmové kariéry. Letošní festival v Cannes proběhne od 6. do 17. července. Kromě současného triumfu v podobě výběru Karavanu do Atelieru v Cannes získala Zuzana Kirchnerová s vítězným studentským snímkem o mladé dívce starající se o nemohoucí babičku jedno výsostné privilegium. Její celovečerní hraný debut Karavan bude v rámci ocenění za vítězný studentský snímek Bába uveden po dokončení v programu festivalu v Cannes.
Hlavní ženská hrdinka Karavanu Ester by si ráda splnila jedno zdánlivě skromné přání: strávit sama dva týdny v Itálii u přátel z mládí. Péči o syna však nemá kdo převzít, nakonec tak odjíždějí na sever Itálie společně. Když David během nočního záchvatu zničí v domě, co se dá, přestěhují se do karavanu na okraji zahrady. V Ester se všechno bouří. Nastartuje obytný vůz a jede pryč. Už nechce být jen matkou postiženého dítěte, chce žít se vším, co k tomu patří.
handicapovane-dite-ana-geislerova-a-agresivni-touha-zit-pripravovany-film-zuzany-kirchnerove-je-v-hledacku-slavneho-festivalu-v-cannes
Režisérka Zuzana Kirchnerová | 4press
Postava Ester mě jako autorku přitahuje ze dvou důvodů. Je to silná žena, která hledá svou novou životní cestu. Není to jen adolescentní tápání, ale skutečná, hluboce prožitá existenciální pouť dospělé zodpovědné ženy – milující matky . Syrovost a pravdivost tohoto filmu pro mě spočívá i v zobrazení negativních emocí. Emoce, za které se běžně stydíme a zejména v souvislosti s dětmi je málokdo z rodičů přizná,“ říká o svém celovečerním hraném debutu Zuzana Kirchnerová.
Aňa Geislerová
Aňa Geislerová | Film Servis Festival Karlovy Vary
Žánr road movie podle Kirchnerové nejlépe vystihuje až agresivní touhu ženské hrdinky žít. Hlavní roli ztvární Aňa Geislerová. Pro roli chlapce začne štáb letos hledat dětského neherce s mentálním postižením. Jde nejen o umělecký a etický záměr, tvůrci věří, že handicapované dítě v hlavní roli pomůže otevřít debatu o postavení postižených ve společnosti. Natáčení je plánováno na rok 2022.