Dnes v TV: Žijí s pocitem, že zavinili smrt druhého člověka. Autor nejnavštěvovanějšího českého dokumentu zpovídá viníky závažných dopravních nehod

Dnes v TV: Žijí s pocitem, že zavinili smrt druhého člověka. Autor nejnavštěvovanějšího českého dokumentu zpovídá viníky závažných dopravních nehod
13 minut | Česká televize
O čem to je: Nový dokumentární film Víta Klusáka 13 minut vychází z jednoduché a o to účinnější úvahy: Nikdo z nás by se nechtěl stát viníkem závažné dopravní nehody. Nikdo z nás by nechtěl na vlastní kůži zažít okamžiky blížící se – a přitom úplně zbytečné smrti. Nikdo z nás by nechtěl do konce života žít s vědomím, že jsme někomu blízkému, či naopak úplně neznámému, sebrali život. Prostřednictvím pěti viníků tak snímek vypráví příběhy řidičů, kteří si výše uvedeným prošli a stále procházejí. Řidičů, kteří našli odvahu svou vinu přetavit do vzkazu, který se tak stává nejen nástrojem prevence. (Česká televize)

13 minut: Trailer

13 minut
Klusákova novinka konfrontuje viníky s přítomnými aktéry a hranými pasážemi. Tím, že nejde o spoty anonymizovaného a stylizovaného charakteru, ale viníci dopravních nehod zde jsou s kůží na trh, by mohlo mít mnohem výraznější dopad na to, aby se mnozí za volantem chovali odpovědněji. Vidíme to ostatně dennodenně - nedávná tragická nehoda čtyřkolky s traktorem a dvě smrtelné události na D11 hovoří za vše a jsou jen střípky z posledních dnů.
Film 13 minut bude součástí kampaně České asociace pojišťoven (ČAP), BESIPu a Policie ČR „Zpomal, dokud není skutečně pozdě“. Jejím cílem bude upozornit na nepřiměřenou rychlost za volantem, která je příčinou 40 % tragických nehod se smrtelnými důsledky.
Vít Klusák
13 minut