Armáda mrtvých: Proč je většina filmu rozostřená a jak s tím souvisí sexuální obtěžování nezletilých dívek?

Armáda mrtvých: Proč je většina filmu rozostřená a jak s tím souvisí sexuální obtěžování nezletilých dívek?
Armáda mrtvých | Netflix
První důvod je jednoduchý - protože proto. Zack Snyder si zkrátka rád jde za svým, což ostatně potvrdil letošní "původní" (či prodlouženou, co považujete za vhodnější) Ligou spravedlnosti, kterou uvedl na HBO Max v poměru 4:3. Právě v ní si v rámci závěrečné Knightmare scény vyzkoušel natáčení s rozostřeným pozadím a evidentně se mu to zalíbilo, takže se u Armády mrtvých rovnou postavil za kameru a prostě tak udělal celý film. Jde tedy čistě o umělecký záměr, který se v současné době rozhodně moc nenosí.
Druhý důvod, proč jsou některé scény výrazně rozostřenější než by asi bylo třeba, je důsledkem skandálu, který se spustil poté, co už tvůrci měli dávno dotočeno. Roli pilota hrál původně Chris D’Elia, jenž je k vidění i na jedné z prvních promo fotek, které se dostaly do světa (stojí uprostřed u sloupu)...
Armáda mrtvých
Armáda mrtvých | Netflix
...během postprodukce bohužel vyšlo najevo, že D’Elia prý obtěžoval na sociálních sítích nezletilé dívky a na Netflixu bez zaváhání rozhodli, že bude z filmu vystřižen. Když vezmeme v potaz, jaký má postava ve filmu prostor, téměř by to vadit nemuselo, ale pro klíčový finální útěk je ze svojí podstaty nepostradatelná. Snyder ji tak musel nějak nahradit a rozhodl se následovně: postavu přeobsadil komičkou Tig Notarou, s tou natočil veškeré scény před zeleným pozadím a následně ji do filmu počítačoví mágové doklíčovali.
No a aby její dosazení do hotového filmu "tolik neřvalo" (jako jistý knírek...), jsou scény s Notarou ještě o něco rozostřenější. Nutno dodat, že záměr tvůrcům vyšel, protože to opravdu vypadá, že herečka strávila se zbytkem herců čas na place (i když ve skutečnosti nepotkala téměř nikoho z nich).
armada-mrtvych-proc-je-dobra-pulka-filmu-rozostrena-a-jak-s-tim-souvisi-sexualni-obtezovani-nezletilych-divek
Tig Notaro v Armádě mrtvých | Netflix
Výsledek je každopádně na současné poměry natolik vizuálně netypický, že si mnozí uživatelé Netflixu v diskuzích nebyli jistí tím, zda jde o záměr nebo technickou chybu obrazu. Za mě osobně tenhle styl moc nefunguje (celou dobu jsem se nedokázal zbavit pocitu, že to vypadá jak film natočený v portrét módu mobilního telefonu), ale třeba to vidíte jinak. Co na vizuální styl Armády mrtvých říkáte, líbí se vám, nebo to Snyder tentokrát netrefil?