Déle než sedm měsíců zela česká kina prázdnotou. Dnes se otevírají ta jednosálová, bez multikin a konzumace se však trh nerozjede

Déle než sedm měsíců zela česká kina prázdnotou. Dnes se otevírají ta jednosálová, bez multikin a konzumace se však trh nerozjede
Nadějná mladá žena | CinemArt
Tuzemská kina mohou k dnešku otevřít pod podmínkou, že nebudou prodávat občerstvení a diváci je nebudou konzumovat, sály budou zaplněny maximálně z poloviny a celková obsazenost dosáhne pěti set míst. Další podmínkou je prokázání se negativním testem na koronavirus (antigen starý maximálně 3 dny), uplynutí čtrnácti dnů od dokončeného očkování nebo maximálně devadesát dnů od prodělání nemoci covid-19. Diváci musí mít nasazeny respirátory.
Ze všech výše uvedených restrikcí ovlivní návrat k pomyslnému normálu nejvíce zákaz prodeje občerstvení. Na tom se shodují jak provozovatelé multikin, tak ti, za nimiž stojí jednosálová či klubová kina. Art i komerce tvoří spojené nádoby a jeden se bez druhého zkrátka neobejde.
David Horáček
Ředitel a spolumajitel Premiere Cinemas David Horáček
David Horáček v České republice provozuje síť multikin Premiere Cinemas a i on upozorňuje na to, že bez povolení konzumace pro něj postrádá otevření ekonomický smysl. „Podle našich zkušeností zhruba polovina diváků do kina bez možnosti občerstvení ani nepřijde. Za ta léta existence multiplexů na českém trhu se zkrátka občerstvení v kinech pro mnoho diváků stalo přirozenou součástí komplexního filmového zážitku a bez něj to zkrátka není ono. Multiplexy tedy s otevřením vyčkávají do doby, kdy bude povoleno občerstvení. Bez otevřených multiplexů distributoři nenasadí svoje nejnovější filmy, celý koloběh filmů v kinech nebude efektivně nastartován. Doufám, že celé toto přechodné období bude trvat jen krátce a již brzy budeme moci přivítat naše zákazníky se servisem, na který jsou zvyklí, na nejnovějších filmových trhácích,“ dodává Horáček.
Multikina jsou dnes nejvíc ohrožený druh. Pálí na ně ze všech stran
Rozhovory24. 5. 2020
Multikina jsou dnes nejvíc ohrožený druh. Pálí na ně ze všech stran
Martin Pošta, předseda Asociace provozovatelů kin, se domnívá, že v první den rozvolnění otevře jen některé procento jednosálových kin. Bez multikin a konzumace se to dle jeho slov prostě neobejde. „Poté budou silnější premiéry,“ dodává. Dle jeho názoru je však problematický výklad toho, kdo má odpovědnost vymáhat prokazování se negativním testem, což bude problém pro celou kulturní scénu. Pošta, který je též vedoucím Kina Sněžník Děčín, svůj podnik otevře až 1. června. Počká si na výklad praxe ohledně vymáhání negativních testů.
Jan Bradáč provozuje jednu z nejsilnějších tuzemských sítí multikin CineStar a zároveň šéfuje distribuční společnosti Falcon. Loni na jaře svá multikina dobrovolně uzavřel v době, kdy ještě platilo "pouhé" omezení promítat pro sto diváků v sále, za což si vysloužil respekt komunity. Na aktuální situaci má jednoznačný názor. "I když se od tohoto týdne bude probouzet trh singlkin a na trh přijde řada filmů, multikina musí přirozeně počkat na povolení prodeje a konzumace občerstvení ve svých vnitřních prostorách. Bez povolené konzumace polovina diváků do multikin nepřijde. Z vyjádření vládních autorit a zveřejněné parametrizace týdenní incidence vychází, že by se tak mohlo stát v polovině června." Jedním dechem však Bradáč dodává, že přístup ohledně informací české vlády nehodlá jakkoliv komentovat. "Přejeme si už jen, aby stát alespoň ve zveřejněném plánu balíčků pro kulturu setrval a pustil nás v avizovaných podmínkách a předpokládaném čase do provozu."
Duše
Duše | Pixar Animation Studios
Coby distributor je Jan Bradáč na rozvolnění připraven. Už 3. června uvede společnost Falcon do českých kin pixarovku Duše, která si odnesla dva Oscary za nejlepší animovaný film a hudbu. "Jen do konce letních prázdnin budeme mít v nabídce 15 snímků – americkou i českou všehochuť. Z toho lze usuzovat, že chceme se svými zahraničními partnery na straně studií i českých producentů zásadně podpořit co nejširší nabídku, aby se diváci měli důvod do kin vrátit a aby většina kin otevřela do co největší šíře svých programových schémat," dodává Bradáč.
Libor Galia, tiskový mluvčí Asociace českých filmových klubů, která sdružuje jednosálová kina a zároveň coby distributor uvádí na trh nové snímky, dle vlastních slov nedokáže odhadnout, kolik kin hned v první den rozvolnění bude promítat. „Jelikož multiplexy otevřou teprve ve chvíli, kdy bude povoleno občerstvení, nebudou uvedeny nové blockbustery, na kterých je z pohledu tržeb většina jednosálových kin závislá. Pro distributory, kteří zároveň mají pod sebou kina (Aerofilms, Film Europe aj.), otevření smysl dává. Podobně doufáme, že zareagují naši klubisté a že se do kin vrátí některý z našich filmů, například na Oscara nominovaný film Corpus Christi. Asociace českých filmových klubů (AČFK) má „v zásobě” tři zatím neuvedené filmy, všechny jsme byli nuceni několikrát přesunout, naposledy z června tohoto roku, nyní plánujeme uvedení do distribuce v září. Filmy AČFK plánujeme uvést také během Filmovky 6. – 12. srpna 2021,“dodává Galia.
Recenze: Nadějná mladá žena je jedním z filmových vrcholů hnutí #MeToo
Recenze19. 1. 2021
Recenze: Nadějná mladá žena je jedním z filmových vrcholů hnutí #MeToo
Do svých kin ode dneška láká například distribuční společnost Aerofilms, která promítá v pražském Aeru, Bio Oku a Světozoru. Diváci se mohou těšit například na režijní debut herce Vigga Mortensena Ještě máme čas nebo na oscarový film Nadějná mladá žena.
Nové a obnovené premiéry přinese do kin též distribuční společnost Artcam Films, která láká například na Novou šichtu, vítěze loňského Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, nebo na tragikomedii Chci tě, jestli to dokážeš.
Nová šichta
Nová šichta | Artcam Films
Spolu s loňským lockdownem se ke slovu mnohem výrazněji dostal streamovaný obsah, který byl v uplynuvších sedmi měsících de facto jedinou možností, jak podpořit svého kinaře či distributora. VOD formát odstartoval loni na jaře například Edison Filmhub, který do té doby disponoval jedním komorním kinosálem v centru Prahy a zázemím distributora Film Europe.
"Co se týče VOD služby Edisonline, musíme říct, že po tom, co jsme vytvořili virtuální kinosál, kde jsme promítali festivaly a premiérové novinky, lidé zjistili, že Edisonline existuje. Že mají v Česku možnost zaplatit si za videotéku s festivalovými filmy a v posledních měsících jsme zaznamenali nárůst diváků, za což jim opravdu děkujeme," sdělila mluvčí společnosti Karolína Soukupová. "Snažíme se Edisonline stále optimalizovat, přidávat určitou přidanou hodnotu, tedy naposledy jsme začali natáčet debaty – Cinetalky – jako doprovodný program k filmům. Doufáme, že i po otevření kin budou lidé Edisonline stále odebírat, navíc jsme ve finální fázi vytvoření televizní aplikace, ve které cítíme velkou výhodu."
Kino Edison Filmhub otevře až 1. června, kdy oslaví druhé narozeniny. Jeho provozovatelé věří, že by od 10. června mohli najet na regulérní program včetně originálních cyklů Movie Barf Monday, Mentální hygiena nebo Vinyl v kině.