Zemřel Charles Grodin, táta z Beethovena a sympatický představitel vedlejších rolí

Zemřel Charles Grodin, táta z Beethovena a sympatický představitel vedlejších rolí
Charles Grodin | Universal Pictures
Charles Grodin sice nikdy nepatřil k hollywoodským hvězdám první velikosti, i
Robert De Niro, Charles Grodin
Půlnoční běh (1988) | Universal Pictures
když jeho herecké umění jej k tomu jednoznačně předurčovalo. Ve své zřejmě nejslavnější filmové roli v Půlnočním běhu z roku 1988 vytvořil tandem s hvězdným držitelem dvou Oscarů Robertem De Nirem a nejslavnější tehdejší kritik Roger Ebert si všímal, že Grodin se věhlasnějším kolegou nenechal ani v nejmenším zastínit. "De Niro je často považován za nejlepšího herce své generace," řekl Ebert. "Grodin hraje ve filmech přibližně stejně dlouho, objevil se v různorodějších titulech a víceméně spadá do stejné generace, ale nikdy neobdržel uznání, které si zaslouží - možná kvůli tomu, že často ztvárňuje tiché, do sebe zahleděné všední muže. V Půlnočním běhu, kde je k De Nirovi místy doslova připoután, je mistrovi v každém ohledu rovnocenným parťákem, a v klíčové finální scéně je to právě Grodin, kdo nachází emocionální základ, který definuje jejich vztah."
Toto vyjádření směrem k jedinému snímku však krásně vystihuje celkový herecký odkaz Charlese Grodina, který mohl být s trochou štěstí mnohem slovutnější. Narozen roku 1935 v americkém Pittsburghu, svůj debut na divadelních prknech si Grodin odbyl roku 1962 v broadwayské hře Tchin Tchin. O čtyři roky později se už věnoval i režii divadelních představení a pod jeho taktovkou brzy vznikaly i sledované televizní show - roku 1969 například režíroval Simona a Garfunkela ve Speciálu Paula Simona. Více si jej však pamatujeme jako filmového herce a jen málokdo tuší, že se Grodin sám připravil o vskutku ikonický herecký debut - odmítl totiž roli ve slavném Absolventovi, který tak roku 1966 udělal superhvězdu z Dustina Hoffmana.
King Kong
Charles Grodin ve filmu King Kong (1976) | Paramount Network
Cestu k zajímavým úlohám ve velkých projektech si sympatický herec přesto rychle našel. Objevil se jako lékař v hororu Romana Polanskiho Rosemary má děťátko, režisér Absolventa Mike Nichols jej obsadil do válečné satiry Hlava 22, jedinou nominaci na Zlatý glóbus obdržel za snímek Dobyvatel srdcí a skvělý dojem zanechal jako záporák v jinak spíše vysmívané verzi King Konga s Jeffem Bridgesem. V osmdesátých letech hned dvakrát vystoupil ve vedlejších rolích po boku Steva Martina a prožil svůj kariérní vrchol ve zmiňované klasice Půlnoční běh. V následující dekádě pak stojí za zmínku skvělá podpůrná úloha v příjemné komedii Dave, kde Kevin Kline ztvárňuje tajně nastrčeného prezidentova dvojníka, a další památná role ve dvou dílech rodinného Beethovena.
zemrel-charles-grodin-tata-z-beethovena-a-sympaticky-predstavitel-vedlejsich-roli-5
Ben Stiller a Charles Grodin ve filmu While We're Young (2014) | A24
Od roku 1994 se Grodin věnoval své soukromé talkshow, kde zužitkovával své přirozené moderátorské vlohy a smysl pro humor, a ze stříbrného plátna se zcela vytratil. V tomto tisíciletí si už zahrál jen v malé hrstce filmů, z nichž lze zmínit například drama Pokoření s Al Pacinem. O jeho smrti informovaly zahraniční weby včera v pozdních hodinách, příčinou úmrtí pak byla rakovina kostní dřeně. Opustil nás velký herec vedlejších rolí, který nikdy nebude srovnáván s hvězdami typu Roberta De Nira či Al Pacina, byť si o to jeho pozoruhodný a přirozený herecký projev mnohokrát říkal.