Komentáře týdne: Originální sci-fi Ona - už žádné reklamy na povzbuzení erekce, žádné hádky se ženami z masa a kostí

Komentáře týdne: Originální sci-fi Ona - už žádné reklamy na povzbuzení erekce, žádné hádky se ženami z masa a kostí
Ona | če

The Innocent (2020) - Navídaný seriál z prostredia obchodu s "bielym mäsom".

The Innocent
The Innocent | Netflix
"Napínavý seriál s prostredia obchodu s "bielym mäsom". Diváka udržuje v napätí intuícia , že hlavný hrdina Mateo je asi naozaj nevinný ... Ako "červená niť" sa seriálom tiahne zasahovanie a marenie vyšetrovania z najvyšších spravodajských miest , /dôvod sa tvorcom seriálu podarí ukryť až do záveru seriálu/, v kontraste so snahou konvenčných vyšetrovateľov ... Miestami mi prišlo, že seriál je akoby umelo predlžovaný , ale je pomerne veľa zvratov v deji, ktoré tento pocit zaženú do úzadia ... Celkovo seriál hodnotím len ako mierne nadpriemerný 70 bodov ..." Gulečník / 70 procent

Outland (1981) - Sci-fi výprava je na počátek osmdesátých let povedená.

Outland
Outland
"Těžební společnost, tentokrát na jednom měsíci planety Jupiter. Ano, tentokrát, neboť takové prostředí se v osmdesátých a devadesátých letech ve sci-fi žánru ve filmovém pojetí používalo hodně často. Jak ve vesmíru, tak i na Zemi v hlubinách oceánu. Dějově však máme patřičnou změnu. Sci-fi je ve spojení s krimi žánrem, čímž se příběh stal zajímavým sci-fi kriminálním thrillerem, ve kterém se v hlavní roli federálního maršála vyšetřujícího záhadná úmrtí představil Sean Connery. Celý film se ale kupodivu ničím zvláštním nevymaňuje. Maršál prostě hledá padoucha, během čehož mu samozřejmě půjde o život, a to je vše. Jen se to neodehrává na Zemi. Nic víc, nic míň. Přenést krimi žánr do takového prostředí byl zajímavý nápad, který však zůstal na půl cesty. Atmosféra je příznačná a neústupný charakter maršála podmanivý, což jakoby základu daného aspektu postačilo. Napětí však vázne a akční scéna ke konci se sice snaží být věrná typickému akčnímu žánru se vším všudy, avšak stále nabývá dojmu leckteré podivnosti. Sci-fi výprava je na počátek osmdesátých let povedená, takže dané prostředí i dnes má určitý atmosférický efekt. To se týká i speciálních efektů, které jsou i dnes přesvědčivé, i když mnohé, stejně jako u filmu 'Vetřelec' (1979), po technické stránce zastaralo. Viz třeba monitory a grafika počítače. Onu atmosféru to však drží pevně a to je na tom to nejdůležitější. Jedná se o zvláštní film, který má snahu uspokojit spíše po thrillerové stránce, než po sci-fi. Divák si musí najít své divácké místo k plnějšímu uchopení celé etudy, což není zrovna jednoduché. Avšak komu se to povede, filmový odpočinkový zážitek potom budiž zaručen. V opačném případě se celý koncept snímku ponese jen v trochu lepší průměrnosti." martin-mickey-stusak / 70 procent

Občan Kane (1941) - Nejpozoruhodnější je poměrně komplikovaný scénář.

Občan Kane
Občan Kane | Courtesy Everett Collection
"Občan Kane vyčnívá mezi všemi starými klasikami, které jsem dosud viděla. Nejpozoruhodnější je poměrně komplikovaný scénář, systematicky se zde prolínají události z různých období života protagonisty. Zbytek už tak parádní nebyl, spíše průměrný. PS: Doporučuji zhlédnout v i nového Manka (skoro film o filmu), člověk si udělá na tento snímek jiný názor." kknk2 / 70 procent

Ona (2013) - Všechno vyřeší kouzelné tlačítko ON/OFF.

Joaquin Phoenix
Ona
""Za chvíli dávají dobrý scifíčko a já se na něj chci dívat", zahulákal jsem směrem ke kuchyni kde žena sklízela nádobí a usadil se na pohovku.
Zapnul jsem TV a celou svou pozornost upnul na letušku, která si prý díky zázračnému prostředku pro muže, nemůže ani sednout. Z hlubších úvah nad tím, co asi tak mohl ten rohatý chlapík z reklamy s tou nebohou letuškou provádět, jsem byl vyrušen hlaholením drahé nadpolovičky.

"Jak se proboha, může tak inteligentní člověk jako ty, tři hodiny koukat na partu exotů, kteří se mlátí s robotama?!"

I když nebylo tak úplně jasné, jestli jde jen o řečnickou otázku, nezvolil jsem strategii pouhého pokývání hlavou s následným přitakáním, které jinak funguje na 90% podobných případů.

"Tohle není akčni sci-fi, tam se válčit nebude", prohlásil jsem s jistotou, která byla podložena pouze tím, že v TV magazínu byla u filmu Ona, fotka Joaquina Phoenixe s knírkem.

"Jo, a o čem to teda je, když je to sci-fi o robotech?"

Z jejího hlasu odkapávalo pohrdání žánrem kterému nechtěla, nebo snad ani nebyla schopna rozumět. Neochotně jsem zalistoval v TV magazínu.

"Nó, kdyby jsi to chtěla vědět, tak žánr je to Drama / Romantický / Sci-Fi"

Těžko říct, jestli v mém hlase postřehla zklamání. Sakra! Toho romantický jsem si nevšiml. Už mi bylo trochu jedno, jestli začátek filmu stihnu. Další z mnoha hloupých filmů o lásce k robotce... .

S narůstajícím zájmem se zeptala: "Ahá a o čem to teda je?"

Pustil jsem se do čtení obsahu " ...komplikovaný a citlivý muž, který se živí psaním dojemných a osobních dopisů pro druhé... . Se zlomeným srdcem, po ukončení dlouhého vztahu se začne zajímat o nový, pokročilý operační systém o kterém jeho výrobce tvrdí, že představuje zcela unikátní a intuitivní bytost... ."

"To je Joaquin Phoenix, ten hrál v Gladiátorovi", přerušila mě s očima upřenýma na smutný obličej, který se objevil na obrazovce.

Když film skončil, se zvědavostí v očích jsem se k ní otočil. "Dobrý sci-fi, ne?"

Klidně mi pohled opětovala a vypálila: "Ty seš sci-fi! Bylo to lavstóry jak vyšitý."

"Tak to jsme se asi oba dívali na něco jinýho. Já viděl začátek konce lidstva", prohlásil jsem i přesto, že jsem si mohl vybrat kteroukoliv jinou z těch asi pěti point, které film nabízí.

Soucitně se na mě podívala. "Jasně, nechtěla mu být po vůli, takže konec světa...to známe".

"Přesně tak", přitvrdil jsem. "Tohle byl vlastně prequel k Terminátorovi a skončí to brutální válkou mezi stroji a lidmi", dodal jsem s krvelačným zadostiučiněním.

"Kulový válku! Stroje nakonec budou žít s lidma v symbijóze...viděls, že se mají rádi, ne?! Ničemu nerozumíš! Všem vám jde jenom o to tělo! Jsi empatickej, jak míchačka na beton!"

Zvuky se pomalu začaly vytrácet. Pokyvoval jsem s neutrální výrazem hlavou. Jo, stroje s námi budou v symbióze...už žádné reklamy na povzbuzení erekce, žádné hádky se ženami z masa a kostí...všechno vyřeší kouzelné tlačítko ON/OFF."
Martrix / 95 procent

Solaris (1972) - Na sovětskou produkci opravdu jemné a intelektuální sci-fi.

komentare-tydne-18-5-2021
Solaris | Film Servis Festival Karlovy Vary
"Na sovětskou produkci opravdu jemné a intelektuální sci-fi. Na druhou stranu celkem dost prázdných pasáží a monotónní tempo. O efektechu 50 let starého filmu se nesluší mluvit a tak na mé nepříliš vysoké hodnocení opravdu vliv neměly.. Příběh astronauta-vědce a lidí kolem něj, které ovlivňuje inteligentní oceán na cizí planetě a zhmotňuje jim sny, vzpomínky, tužby i noční můry by byl opravdu velmi zajímavý, kdyby si s touto skvělou myšlenkou tvůrci prohráli ještě o trošku více." Pete69 / 65 procent

Zaujal vás některý z filmů / seriálů? Našli jste doporučení k dílům, která vás zajímají? Pokud ne, napište komentář na kartu snímku z naší databáze. Příště třeba vybereme právě ten váš.
Všechny komentáře najdete přehledně seřazené od nejnovějšího zde. Dejte "palec" těm, které vás zaujaly.