Největší herec historie by rozmáčkl i Schwarzeneggera. Na posezení vypil rekordní počet piv a protivníky házel z ringu

Největší herec historie by rozmáčkl i Schwarzeneggera. Na posezení vypil rekordní počet piv a protivníky házel z ringu
André the Giant | HBO
André René Russimoff, nejvíce známý pod výmluvným pseudonymem André the Giant, se narodil 19. května 1946 ve francouzském městě Coulommiers. Již od útlého mládí se u něj začaly projevovat známky gigantismu a ve dvanácti letech dosahovala jeho výška ke 190 centimetrům. Školu ukončil ve čtrnácti a několik let pracoval na farmě svého otce, kde prý zastal práci za tři dospělé muže. Poté, co se v osmnácti letech přestěhoval do Paříže, jeho nepřehlédnutelná figura začala okamžitě přitahovat pozornost wrestlingových skautů. André brzy zápasil po celém světě a jeho kroky nevyhnutelně vedly také do zámoří. Tam si jej dle očekávání vyhlédl sám zakladatel World Wide Wrestling Federation (WWWF) Vince McMahon a francouzský hromotluk debutoval v ringu pod křídly organizace již roku 1973.
Jeho pamětihodná kariéra wrestlera, během níž byl třináct let neporažen a
Andre the Giant
Andre the Giant | Home Box Office (HBO)
svedl slavné duely s neméně věhlasným Hulkem Hoganem, trvala takřka dvacet let. Během té doby se stal André the Giant západní celebritou a podobně jako jeho věčný sok Hogan se objevoval, byť velmi sporadicky, také v hollywoodských filmech. Malou nekreditovanou roli si připsal například v Ničiteli Conanovi s Arnoldem Schwarzeneggerem, jenž byl ohromen jeho fyzickou výbavou - na vrcholu sil měřil André 224 centimetrů a vážil 236 kilo a představitel Terminátora vzpomínal, jak jej jeho herecký kolega jednou 'zvedl ze židle jako malou panenku'.
Andrého nejznámější úlohou je však bezesporu Fezzik v romantické fantasy komedii Roba Reinera Princezna Nevěsta. Úspěšný wrestler byl prý na své účinkování v této milované klasice nesmírně pyšný a snímek neustále přehrával přátelům, což měl doprovázet roztomilými dotazy na kvalitu svého výkonu. Své poslední herecké představení si schoval pro rodinnou komedii Koupím matku. Zn.: Za babku, která však měla premiéru až rok po jeho předčasné smrti roku 1993. Tehdy André odjel do Paříže, aby se zúčastnil pohřbu svého otce a aby strávil nějaký čas s matkou. V pouhých 46 letech jej ovšem zradilo srdce a 27. února 1993 vydechl ve spánku naposledy.
Princezna nevěsta
Princezna nevěsta (1987) | Twentieth Century Fox
Takový osud se ovšem jevil jako nevyhnutelný vzhledem k diagnostikované akromegalii a obrovským tělesným rozměrům, kvůli nimž trpěl silnými bolestmi zad a kloubů. Důkladnější léčbu však odmítal a dával přednost kariéře wrestlera. Podle blízkých na tom nebyl André dobře ani po psychické stránce a trápil se, že mu jeho vybočující fyzické proporce znesnadňují běžné sociální interakce. A v reakci na to také hodně pil - k nadměrné konzumaci alkoholu byl předurčen už svou obrovskou postavou, ale pití mu zřejmě také pomáhalo vyrovnávat se s psychickými problémy. Vytvořil dokonce oficiální rekord, když za pouhých šest hodin zvládl vyprázdnit 119 sklenic piva o objemu 3,5 decilitru.
Chcete-li se o této výjimečné osobě dozvědět více a slyšet vzpomínání jeho slavných kolegů, pak máte k dispozici dokumentární film s názvem Andre the Giant, který byl uveden na HBO roku 2018.