Halston: Ewan McGregor se v novém seriálu oddává sexu s muži, drogám, zábavě v legendárním Studiu 54, ale hlavně a především módě

Halston: Ewan McGregor se v novém seriálu oddává sexu s muži, drogám, zábavě v legendárním Studiu 54, ale hlavně a především módě
Halston | Netflix
Roy Halston Frowick proslul po celém světě pouze jako Halston, jehož hvězdnou kariéru v roce 1961 odstartoval klobouk, který si Jackie Kennedyová oblékla na inauguraci svého manžela Johna F. Kennedyho. Jako kloboučník působil Halson pro obchodní dům Bergdorf Goodman až do roku 1968. Tehdy ale ženy přestaly klobouky nosit a Halston se rozhodl, že vytvoří vlastní luxusní značku módy. A ačkoli byla jeho první módní přehlídka fiaskem, nevzdal se. Další šou už měla úspěch a jeho kabáty z umělého semiše se staly neuvěřitelným hitem, které udělaly z Halstona hvězdu na módním nebi. Halston byl ale bohém, umělec a snílek, který se nevyznal v obchodování. S penězi mu to nešlo, a tak se mu nedařilo dosáhnout dostatečného finančního zázemí. V roce 1973 si tedy plácne se společností Norton Simon, Inc. které prodá svou společnost Halston Limited. S rostoucí slávou a úspěchem začne Halston propadat svým náladám, drogám a luxusnímu způsobu života. Jeho nesoustředěnost a nevole se přizpůsobovat rychle se měnícímu světu módy mu nakonec přinese pád.
Jméno Halston znal v 70. letech minulého století celý svět, kdo se ale o módu příliš nezajímá, ho nejspíše nikdy neslyšel. Seriál Halstonto všechno rázem napraví a představí divákům neuvěřitelný životní příběh. Na jeho začátku je sympatický módní návrhář, který chce tvořit módu pro ženy, aby se cítily výjimečné, krásné a spokojené. Tak to s módou v jeho případě i začalo – jako způsob jak utěšit maminku po střetech s násilnickým manželem. Tvořil pro ni klobouky, aby ji potěšil a už u toho zůstal. Byla to čistá láska a vášeň, nechyběla mu vize a sny, které se nebál uskutečnit. Jeho charisma a zápal pro věc mu jeho snahy značně usnadňovaly, neboť díky nim dokázal získat mecenáše, kteří mu do začátku pomohli. Slávu už si dokázal zařídit sám svým talentem.
Ewan McGregor
Halston | Netflix
S úspěchem ale přichází i nová podoba Halstona – namyšleného bohéma, který uznává pouze svůj pohled na svět a odmítá ustupovat ze svých požadavků. V mnohých případech je to dobře, neboť se mu daří vytvářet výjimečné věci od módy až po parfémy a zavazadla, ale přichází i první vážné konflikty s přáteli, kolegy, nadřízenými a milenci. Halston propadá drogám a nezávaznému sexu s prostituty nebo návštěvníky Studia 54. Jeho život je jeden velký luxusní večírek, na jehož konci ale následuje vyčerpání, kocovina a nechuť pracovat. Jeho značka už nevynáší a Halston si to odmítá přiznat.
Na konci tak logicky poznáte Halstona v jeho třetí podobě – zlomeného, zničeného a vyčerpaného muže. Jeho jediným světlem v této temné době je přátelství s Lizou Minnelliovou (Krysta Rodriguez), stejnou ztracenou duší, která tu pro něj byla celý život a kterou jako jedinou nedokázal odehnat svým nesnesitelným chováním. A všechny tyto tři verze Halstona dokonale zahrál Ewan McGregor, který se do role Halstona vžil bez nejmenších problémů a dokázal, že mu pro ztvárnění filmové postavy nedělají problém ani homosexuální intimní scény (ostatně to již dokázal i v komedii I Love You Phillip Morris).
Krysta Rodriguez, Ewan McGregor
Halston | Netflix
Halston je povedenou vizuální poctou výjimečnému muži, který toho v životě mnoho dokázal, ale jehož duše byla stejně jako u řady dalších výjimečných umělců plná strachu, nejistoty a úzkosti. Je to civilní příběh, který si na nic nehraje, ale staví na jeho síle a nadčasovosti. Kouzlo mu navíc propůjčuje i úžasná retro nálada, kterou určuje samozřejmě hlavně móda, ale i použitá hudba z 60., 70. a 80. let a skutečné celebrity své doby jako Liza Minnelli, Martha Graham, návrháři Ralf Lauren, Bill Blass, Oscar de la Renta, Anne Klein a mnoho dalších postav, jejichž jména v seriálu zazní.
Seriál Halston v režii Daniela Minahana je každopádně hereckým koncertem zmíněného Ewana McGregora, který podává skvělý výkon. Jeho Halston je navenek sebevědomým návrhářem, v nitru je však vystrašeným zranitelným mužem, který se bojí milovat, pochybuje o svém talentu a ví, že bez svých přátel by to nikdy nedokázal. Jeho tým skládající se z modelky a múzy Elsy Perretiové (Rebecca Dayan) a ilustrátora módních návrhů Joe Euly (David Pittu) je pro něj vším. Jsou jeho oporou, inspirací i přáteli, kteří se nebojí říci mu pravdu. Přesto jsou to právě oni, které Halston zraní nejvíc.
Ewan McGregor
Halston | Netflix
Stejnou mincí mu ale oplatí i jeho milenec Victor Hugo. Jediný partner, se kterým to Halston vydržel přes deset let. Po jejich rozchodu se nestyděl Halstona vydírat a zničit jeho jméno detaily z jeho sexuálního života, navíc Halstona nakazil HIV, na jehož následky Halston nakonec zemřel. Kvalitní herecké výkony ale předvádí i Ewanovi herečtí kolegové a dávají dohromady úžasnou mozaiku lidí, kteří život Halstona ovlivňovali a určovali. Zvláště pak nesympatický prospěchářský Victor v podání Giana Franca Rodrigueze.
Vyzdvihnout bych ale chtěla i scénář, který vycházel z knihy Simply Halston od Stevena Gainese. Příběh se totiž náležitě mění s postavou. První dva díly ukazují vzestup Halstona a v této části seriálu mu fandíte, v dalších dvou dílech mu jeho úspěch stoupne do hlavy a vy se ocitáte uprostřed drogového rauše slavného studia 54 a sebestředného pitomce Halstona byste nejraději profackovali. Nakonec přichází poslední nejsilnější díl, který si pro Halstona připravil poměrně drsnou životní lekci, kterou si možná i zasloužil. Celý život budoval své jméno, nakonec však ho kvůli svým chybným rozhodnutím ztratil a už ho nikdy nezískal zpět. Přichází nemoc, zrada, a nakonec i osvobozující smíření se s osudem. Jeho odkaz tu ale zůstane navždy.
Ewan McGregor
Halston | Netflix
Větší poctu by si Halston asi přát nemohl. Filmaři v čele s herci, režisérem a scenáristy odvedli skvělou práci a on sám se postaral o originální životní příběh plný vzestupů, pádů, neuvěřitelného talentu a víry v to, že tvorbou něčeho výjimečného měníte svět. Pokud patříte mezi milovníky módy, neměl by vám Halston ujít. Uniknout by si ho ale neměli nechat ani fanoušci seriálů Salón Eliott a Mrs. America. Se Salónem Eliott Hlastona pojí dobová atmosféra, svět módy a snaha uspět ve velké konkurenci, zatímco s Mrs. America má Halston podobného hlavního hrdinu (hrdinku) - bytost, která je přesvědčená o své vlastní pravdě, kterou hodlá prosadit za každou cenu.
Hodnocení: 85 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE