Rozporuplně přijímaný snímek přepisoval historii a vědom si toho je málokdo

Rozporuplně přijímaný snímek přepisoval historii a vědom si toho je málokdo
Tenet | Warner Bros.
Špionážní thriller Tenet se podíval do světových kin v srpnu loňského roku, za což může vděčit především režisérovi a scenáristovi Christopheru Nolanovi. Ten je znám jako odpůrce streamovacích služeb, jenž dělá vše pro to, aby si diváci mohli jeho epické filmy vychutnat na velkém plátně. Tenet v kinech kvůli koronaviru nepředvedl až takovou parádu, jaká se od Nolanova projektu automaticky očekávala, ale přesto byl vlajkovým praporem skomírajícího průmyslu, který se v těžkých dobách snažil vytyčit správný kurz. A málokdo tuší, že má na svědomí také jeden historický milník, jenž má obzvláště v dnešní době svou nezpochybnitelnou váhu.
Nolan se jako tradičně pustil do nesmírně ambiciózní produkce, která
Christopher Nolan, John David Washington
Tenet | Vertical Entertainment
expandovala do sedmi různých zemí a zahrnovala množství praktických efektů a odvážných kaskadérských kousků. Nic z toho ale v součtu nevyznívá tak 'obrovsky' jako samotný příběh filmu, jenž se opírá o složité časové inverze a svou komplexností mate diváky i po několikerém zhlédnutí. Sami představitelé hlavních rolí John David Washington a Robert Pattinson ostatně přiznali, že během natáčení museli často chodit za režisérem a prosit ho, aby jim vysvětlil, o co vlastně jde.
V každém ohledu náročný projekt samozřejmě nebyl levný a jeho ohlášený rozpočet dosáhl na 200 milionů dolarů - a to z Tenetu činí vůbec nejdražší originální snímek s protagonistou černé pleti. John David Washington, syn slavného Denzela Washingtona, se tak alespoň dočasně zapisuje do historie a rozhodně má být na co pyšný. Jeho role zahrnovala nejen spoustu času ve finálním sestřihu, ale rovněž fyzicky vyčerpávající sekvence včetně unikátní rvačky v obráceném toku času - a herec si se vším poradil, ačkoli místy sám netušil, co se kolem něj vlastně děje.
John David Washington, Robert Pattinson
Tenet | Warner Bros.
Tenet tímto překonal třeba divácky úspěšného Black Panthera s Chadwickem Bosemanem, jehož rozpočet se pohyboval v podobných mezích. Šlo ovšem o nepůvodní adaptaci marvelovského komiksu a o nový článek pevně etablované série. Matoucí i ohromující Nolanův projekt oproti tomu představuje čistě autorský podpis a dvousetmilionový vklad je přeci jen výmluvnější známkou důvěry ve schopnosti tvůrce a také ve vyvolené herecké obsazení.