Původní představitel Hulka v MCU dostal vyhazov. Co za jeho odchodem z miliardové série vlastně stálo?

Původní představitel Hulka v MCU dostal vyhazov. Co za jeho odchodem z miliardové série vlastně stálo?
Neuvěřitelný Hulk (2008) | Universal Pictures
Že byl rok 2008 naprosto zlomovým pro filmové adaptace komiksů, o tom netřeba vést dlouhé spory. Nejenže Christopher Nolan uvedl svého senzačního Temného rytíře, ale své první úspěšné krůčky absolvoval také plánovaný filmový vesmír konkurenčního Marvelu, známý jako Marvel Cinematic Universe. Ten velkolepě odstartoval snímkem Iron Man, načež došlo na představení Hulka v jeho sólovce Neuvěřitelný Hulk. Oproti výdělečnému Iron Manovi byl příběh Bruce Bannera a jeho zeleného alter-ega finančním zklamáním a úplně na větvi z něj nebyli ani kritici. A to bylo také jedno z nejčastěji citovaných vysvětlení ohledně předčasného odchodu herce Edwarda Nortona, jehož v roli Hulka nahradil roku 2010 Mark Ruffalo.
Finanční a kritický neúspěch filmu, jenž zbrzdil jinak snový rozlet série, byl
Neuvěřitelný Hulk
Neuvěřitelný Hulk | Universal Pictures
ovšem pouze špičkou ledovce. Už po premiéře Neuvěřitelného Hulka se vynořovaly zprávy o Nortonově problematickém vystupování během natáčení. Herec prý toužil po velké porci kreativní kontroly a nebyl spokojen se scénářem, což dával neustále hlasitě najevo. A tuto skutečnost nepřímo zmínil i šéf MCU Kevin Feige během Comic Conu v San Diegu roku 2010, kde se oznámily plány na první Avengers i jméno nového představitele Hulka / Bruce Bannera. "Naše rozhodnutí rozhodně nevychází z peněžních faktorů," tvrdil Feige. "Je spíše zakořeněno v potřebě najmout herce, jenž ztělesní kreativitu a ducha spolupráce, jaké jsou vlastní našim ostatním talentovaným členům obsazení."
Na to okamžitě zareagoval Nortonův agent s tvrzením, že herec chtěl v roli setrvat a že rozhodnutí o jeho propuštění bylo právě finančního rázu. Feigeho komentáře nazval zlověstnými, neprofesionálními, neupřímnými a čistě pomlouvačnými. Sám Norton reagoval o něco později s dlouhým a osobním vyjádřením: "Stejně jako mnoho lidí, i já jsem od dětství miloval Hulkův příběh. Bylo tedy nesmírně vzrušující, když mě Marvel požádal, abych napsal a pomohl produkovat kompletně nové filmové oživení, a navíc abych hrál Bruce Bannera. Vyrůstal jsem při četbě komiksů od Marvelu a vždy jsem miloval tu mytologickou dimenzi a současná témata v příbězích. A jsem pyšný na scénář, který jsem napsal. V každé fázi produkce, včetně střihu, byla práce s režisérem Louisem Leterrierem úžasná.. Nikdy jsem neměl lepšího partnera a spolupráce se zbytkem kreativního týmu byla rovněž skvělá. Každý dobrý film je ukovaný skrze spolupráci a srdcem filmařiny jsou různé názory mezi lidmi, kteří jsou odhodláni a respektují váhu ostatních názorů. Bohužel, následný proces, který je a měl by být osobní záležitostí, byl veřejně reprezentován jako spor, ukořistěný lidmi, kteří pátrají po dobrém příběhu. Ten proces byl překroucený do takové míry, že hrozilo odvedení pozornosti od samotného filmu, což jsme já, Marvel i Universal odmítli. Vždy jsem byl přesvědčen, že filmy mají mluvit samy za sebe a že vědět příliš věcí o jejich vzniku zmenšuje magii, která plyne z jejich sledování."
Norton však opět promluvil roku 2018, kdy se pustil do kritiky Marvelu, který jej prý nechal pouze jednou upravit původní scénář Neuvěřitelného Hulka od Zaka Penna. To se navíc stalo těsně před začátkem produkce a většina scén, které Norton vyžadoval, byla ve výsledku vyškrtnuta. A s tím se herec podle všeho nechtěl smířit a dělal při natáčení problémy. A možná dokonce odešel dobrovolně, jak naznačuje jeho další vyjádření z roku 2014, které protiřečí slovům Kevina Feigeho i tvrzením hercových obhájců: "Někde v podvědomí jsem možná nechtěl, aby má asociace s jedinou věcí nějak degradovala mou efektivitu jakožto herce, co se charakterů týče. Jednou můžete udělat naprosto cokoli, ale když to děláte příliš často, stane se to oblečením, které si v očích ostatních lidí těžko vysvlečete."
puvodni-predstavitel-hulka-v-mcu-dostal-vyhazov-co-za-jeho-odchodem-z-miliardove-serie-vlastne-stalo-1
Mark Ruffalo - Avengers | Walt Disney Studios
Předčasný konec Edwarda Nortona v MCU tak i po více než deseti letech čelí několika různým interpretacím a ve výsledku může být spojením všeho výše uvedeného. Hvězdný herec nebyl spokojen se svým slíbeným scenáristickým kreditem a dával najevo svou nespokojenost, načež se jej opatrné vedení raději zbavilo - a možná i s vidinou finančního neúspěchu Neuvěřitelného Hulka, který se Iron Manovi v tržbách nemohl rovnat. A pokojně možná odešel i sám Norton, jenž se od té doby velkým sériím skutečně vyhýbá. Jeho místo každopádně převzal zmíněný Ruffalo a minimálně pro Marvel vše dopadlo skvěle - sympatický herec si zahrál Hulka už v pěti filmech a fanoušci si na jeho místě dávno nedovedou představit nikoho jiného, a to včetně původně zamýšleného Edwarda Nortona.