Liga spravedlnosti to začala, nyní fanoušci volají po původním sestřihu studiem zmrzačeného Batmana

Liga spravedlnosti to začala, nyní fanoušci volají po původním sestřihu studiem zmrzačeného Batmana
Batman navždy | Warner Bros.
Batman a Robin režíroval Joel Schumacher a nejednou se před svou smrtí za film fanouškům omluvil. Sérii převzal po Timu Burtonovi, který natočil dva díly (Batman z roku 1989 a Batman se vrací z roku 1992) a jeho temnou vizi předělal na pestrobarevnou blbinu pro teenagery, jež jakoby chtěla svým potrhlým stylem navázat na seriál z šedesátých let s Adamem Westem.
Joel Schumacher, Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger a Joel Schumacher – Batman a Robin | Warner Bros.
To ale nebyl Schumacherův původní cíl. První film v sérii, který po Burtonovi Schumacher natočil, byl Batman navždy (1995). V něm hrál temného rytíře Val Kilmer a vycházelo se z toho, s čím měl původně pracovat sám Burton. Schumacher udělal film, který do velké míry ctil atmosféru, jakou nastolily předchozí snímky a studiu se to nelíbilo. Producenti chtěli vyšší tržby, tedy podívanou orientovanou na mladší diváky (protože jenom s takovou se mohli dobře prodávat hračky v Happy Mealu a podobně), a Schumachera poslali do střižny, aby celý film odlehčil. Podle všeho toho nevystřihl režisér málo, protože by Warneři měli mít v sejfu 170 minut dlouhou původní verzi.
Existenci delší verze potvrdil scenárista filmu Akiva Goldsman a věří, že "kdyby na její uvolnění došlo, dostane se Schumacherovi uznání, jaké si za svůj temný psychologický film, který zkoumal Batmanu vinu a stud, zaslouží".
Že nejde o drby uvedl nejednou během svého života i sám Schumacher, přičemž na YouTube jde najít několik dlouhých vystřižených scén, které svou atmosférou a pojetím rozhodně nabízejí jiný feeling, než jaký má hotový film:
Online proto nyní jede hashtag #ReleaseTheSchumacherCut!. V tuhle chvíli ale bohužel není jisté, zda ho Warneři vůbec nějak registrují. U Ligy spravedlnosti si sice dali říct, ale to je výjimka potvrzující pravidlo. Na druhou stranu, pokud opravdu původní sestřih někde zastrčený mají, byli by sami proti sobě, aby nezkusili znovu vydělat na 26 let starém filmu. Tak třeba...