Celý film zdarma: Dechberoucí dokument o zmanipulovaných volbách v Bělorusku by měl povinně vidět každý

Celý film zdarma: Dechberoucí dokument o zmanipulovaných volbách v Bělorusku by měl povinně vidět každý
We Didn't Know Each Other Until This Summer | Current Time
Je pohodlné žít s pocitem, že dávno žijeme v civilizované společnosti, kde již nějaké velké bezpráví nemůže mít svůj prostor. Stejně tak lze snadno propadnout domnění, že všechno je jedna velká lež, za níž stojí mocní a nedotknutelní. Pomyslné "na každém šprochu pravdy trochu" bych ale teď nechal stranou. To jediné, co by nám mělo určovat skutečný svět, jsou věci, které sami vidíme. Fakta, která si můžeme skutečně ověřit. Což nejsou statusy s mnoha vykřičníky, ani články s autorem neznámým, o řetězových emailech nemluvě. Jistě, pravda je tam někde venku. To věděl už Fox Mulder. A je minimálně naivní si myslet, že si Bill Gates vymyslel velkolepé spiknutí a k jeho smůle ho odhalila Ilona Csáková společně s Pepou z Horní Dolní.
Pojďme být realističtí. Zůstat jen u toho, co opravdu můžeme vidět. Musím u toho zmínit poslední americké prezidentské volby, kdy se Donald Trump hodně snažil celý proces shodit tím, že údajně "VELKÉ PODVODY, MANIPULACE, VŠUDE". Když vezmeme v potaz složitost celého aparátu, není to jednoduchá věc. Jistě, zmanipulovat jde v zásadě cokoli, ale lidé se dívají. Mají mobily. Doslova všichni. Takže udělat něco takového v roce 2021 a nemít fyzicky jediný důkaz, kterým by to šlo potvrdit u soudu, nebo třeba jen na internetu... prostě buďme chvíli realističtí. Možná se něco nekalého okolo amerických voleb dělo. Ale kdyby opravdu bylo co ukázat, svět by se díval.
Čímž se dostáváme k jedinečnému dokumentu We Didn't Know Each Other Until This Summer, který si můžete celý zdarma pustit na konci článku (s anglickými titulky). Dokument mapuje loňské zmanipulované běloruské prezidentské volby a názorně ukazuje, jak je celá kauza okolo těch údajně cinknutých amerických absurdní. Dokument natočila (nebo spíše vytvořila, vzhledem k materiálu, který obsahuje) běloruská režisérka žijící v Česku Olga Abramchik a vznikl z mobilních záběrů prostých lidí. Tedy těch, kteří u voleb, v nichž se stal vítězem s 80,08 % hlasů Alexandr Lukašenko, přímo byli. Dokument mapuje nejen samotné volby, ale také následné protesty a násilné represe, které znovu úřadující prezident zavedl proti demonstrantům.
Ano, opravdu to není příjemná podívaná. Ale měl by ji každý vidět. V prvé řadě proto, že je absurdní, jak malá pozornost se Bělorusku ve světových médiích věnuje. A za druhé, aby si každý uvědomil, jaká je pitomost celá ta vyumělkovaná kauza okolo amerických voleb, kterou Donald Trump jen vytvářel kouřovou clonu, aby mohl co nejvíce znehodnotit volební systém.
We Didn't Know Each Other Until This Summer