Jiřina Bohdalová: Slzy a smích české Shirley Temple, kolem níž se i na prahu devadesátky točí (mediální) svět

Jiřina Bohdalová: Slzy a smích české Shirley Temple, kolem níž se i na prahu devadesátky točí (mediální) svět
Jiřina Bohdalová - Můj život mezi slzami a smíchem | Práh
jirina-bohdalova-90-nejlepsi-filmy
Až přijde kocour (1963) | karel Ješátko
Jiřina Bohdalová se narodila 3. května roku 1931 v Praze do chudých poměrů. K divadlu a filmu ji přivedla matka, sama vyznavačka ochotnického divadla. Již v šesti letech dostala Jiřina filmovou roli v nedokončené němé komedii Pižla a Žižla na cestách (1937). Psalo se o ní jako o zázračné české Shirley Temple, která hrála již od čtyř let...
Jiřina Bohdalová měla mimořádný talent, přesto se na pražskou DAMU dostala až napotřetí, v době, kdy otěhotněla. Do života jí v 50. letech navíc zasáhla další rána, otec-truhlář se odmít vzdát živnosti, komunistickým režimem byl odsouzen k 15 letům vězení za velezradu, neboť pomáhal lidém při útěku na Západ. V březnu roku 1955 porodila Jiřina Bohdalová dceru Simonu Stašovou, později též výraznou tuzemskou herečku. Perzekuce za otcovo "provinění" byla krutá - Jiřina Bohdalová, její sestra, dcera Simona a matka zůstaly téměř bez prostředků. Navíc musela přerušit školu. K jejímu návratu pomohli Bohdalové spolužáci, kteří se za ni otevřeně postavili. Patřila mezi ně například Stella Zázvorková, díky níž získala angažmá a později slavila úspěch u Jana Wericha a spolu s bavičem Vladimírem Dvořákem v rámci televizních show.
Jiřina Bohdalová (*1931) Už ve svém absolventském představení na DAMU prokázala výjimečný komediální talent...
Ucho
Ucho | Filmové studio Barrandov
V knize Jiřina Bohdalová - Můž život mezi slzami a smíchem, která vyšla v roce 2019, se známá herečka spoluautorovi Jiřímu Janouškovi nebývale otevřela, když zavzpomínala například na návštěvy otce ve valdické věznici. StB chtěla Bohdalovou přimět ke spolupráci (rozumějte donášení). Cílem byl například výše zmiňovaný Jan Werich. Otci chtěla pochopitelně pomoci, donašečkou se stát nechtěla, ale rozhodla se hrát s agenty rovnocennou hru a vodit je za nos. Což jí bylo často blízké i v jejích filmových, seriálových a divadelních rolích. Působila nejednoznačně, což často hrálo v její neprospěch, když se objevovala na fotografiích s komunistickými prezidenty a dalšími přisluhovači režimu.
Po trezorovém Uchu (1970) se z Bohdalové stala především bavička po boku Vladimíra Dvořáka, s nímž vystupovala několik dekád v Televarieté. Podpisu Anticharty se chytře vyhla, když se vymluvila na operaci rtů. Na seznamech StB nicméně byla. Až roku 2004 soud rozhodl v Bohdalové prospěch a vynesl rozsudek, že byla herečka na seznamech neprávem. To uvádím především pro ty, kteří dnes hojně sdílejí a "hejtují" internetový příspěvek, kde je Jiřina Bohdalová spolu s Andrejem Babišem a kyticí růží.
Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary s Jiřím Bartoškou a festivalovou cenou. | Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary
Tento obrázek dokládá jeden nesporný fakt, přítomnost známé herečky je důležitá pro druhé, často mocné a mediálně známé. Zda se chtějí hojit na ženě v letech, přijde mim to taktní a soudné, to už je na jejich svědomí a přístupu. Faktem nicméně zůstává, že kdyby Jiřina Bohdalová neměla v 50. letech minulého století otce v komunistickém vězení, nebyla v tíživé životní situaci, kterou si dnes těžko dokážeme představit, mohla by bývala ztvárňovat větší počet dramatických rolí (jako například ve vyzdvihovaném Uchu) a u mnohých se zapsat v pomyslném lepším světle do filmových učebnic.
Pojďme si nyní představit desítku snímků, které jste na žebříčku děl, v nichž se Jiřina Bohdalová představila, svým hodnocením poslali nejvýše.

1. 85% Světáci (1969)

Jiřina Jirásková, Iva Janžurová, Jiřina Bohdalová
Světáci | Česká televize

2. 82% Čtyři vraždy stačí, drahoušku! (1970)

Iva Janžurová, Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová a Iva Janžurová ve filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku! (1970) | Česká televize

3. 82% Bílá paní (1965)

Josef Bek, Jiřina Bohdalová
Bílá paní (1965) | Česká televize

4. 78% Čintamani a podvodník (1964)

Jiřina Bohdalová, Jiří Sovák
Čintamani a podvodník (1964)

5. 78% Ucho (1970)

Radoslav Brzobohatý, Jiřina Bohdalová
Ucho

6. 77% Anděl Páně 2 (2016)

Jiří Pecha, Veronika Žilková, Klára Issová, Josef Abrhám, Jiří Bartoška, Jiřina Bohdalová
Anděl Páně 2 (2016) | Česká televize

7. 76% Rebelové (2001)

Rebelové
Rebelové (2001)

8. 76% Soukromá vichřice (1967)

jirina-bohdalova-90-nejlepsi-filmy-2
Soukromá vichřice (1967) | Česká televize

9. 75% Až přijde kocour (1963)

jirina-bohdalova-90-nejlepsi-filmy
Až přijde kocour (1963) | karel Ješátko

10. 73% Fany (1995)

Fany
Fany (1995)