Slavné televizní show Wetten, dass..? je 40 let. V čem tkvělo její kouzlo?

Slavné televizní show Wetten, dass..? je 40 let. V čem tkvělo její kouzlo?
Wetten, dass..? | Ard
Stačilo si jednoduše naladit německé ARD a sledovat pořad v němčině. Zábava to byla i pokud jste německy neuměli. V čem tedy tkvělo kouzlo Wetten, das..?
V jedinečnosti pořadu, kdy se řada německých a světových osobností sázela, zda soutěžící splní velmi netradiční úkoly, ve kterých vynikají. Někdo katanou rozsekával melouny, jiný poznával písničky Bee Gees podle pohybu plamene svíčky, další hádal z břehu píseň, kterou si plavec zpíval pod vodou podle bublin, řidič autobusu se dokázal otočit na úzkém mostě. Dozvěděli jsme se například i to, že se do trabantu vejde celá třída žáků. Zkrátka neuvěřitelná přehlídka lidských schopností v té nejméně tradiční podobě, která zaručeně pobavila a donutila vás kroutit hlavou nad tím, jak na něco takového vůbec může někdo přijít, natož najít čas to trénovat.
Vedle atraktivních dovedností tu ale byly za celou dobu existence pořadu zástupy zajímavých hostů z řad herců, sportovců, hudebníků, celebrit či politiků a mnoho hudebních vystoupení. Mezi hvězdnými hosty nechyběli Tom Cruise, Hugh Grant, Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Til Schweiger, členové skupiny Bee Gees, Robbie Williams, Bryan Adams, bratři Klitschkové, Boris Becker, Michael Schumacher, Paul McCartney, Alain Delon, Arnold Schwarzenegger, Denzel Washington a mnoho dalších.
Tom Cruise, Thomas Gottschalk
Wetten, dass..? | ARD
Wetten, das..? vznikla v roce 1981 a prvním moderátorem byl tvůrce celého konceptu Frank Elstner, kterého v roce 1987 vystřídal populární Thomas Gottschalk. Ten v roli moderátora pořadu setrval až do roku 2011, kdy ho zdravotní problémy donutily skončit. Velmi brzy po svém uvedení na televizní obrazovky se Wetten, dass..? stala nejúspěšnější sobotní televizní show v Evropě. Její formát byl základem pro britskou show You Bet! a americkou show Wanna Bet? Jednotlivé díly byly vysílány živě šestkrát až osmkrát ročně z různých měst v Německu, Rakousku a Švýcarsku.
Wetten, dass..?
Wetten, dass..? | ARD
Poslední vysílání se uskutečnilo v prosinci roku 2014 v Norimberku. Ve stejném městě by se mělo uskutečnit i jednorázové oživení pořadu letos na podzim. Speciální díl Wetten, dass..? měl vzniknout již loni u příležitosti 70. narozenin Thomase Gottschalka, který si měl zopakovat roli hostitele. Z důvodu pandemie koronaviru bylo ale vše odloženo na letošní 6. listopad. Pokud se tak skutečně stane, slavit může nejen Thomas Gottschalk, ale i samo Wetten, dass..?, kterému je letos 40 let.