Filmy s Jackem Ryanem: Hodnoceno od nejlepšího po nejhorší

Filmy s Jackem Ryanem: Hodnoceno od nejlepšího po nejhorší
Jasné nebezpečí (1994) | Paramount Network
1. Hon na ponorku (1990) - 76 %
Hon na ponorku
Je paradoxní, že první a dosud i nejlepší filmovou "ryanovkou" je ta, v níž Clancyho nejslavnější hrdina hraje až druhé housle. Jeho postavu v podání Aleca Baldwina (Mission: Impossible - Fallout) ve skvělém thrilleru legendy akčního žánru Johna McTiernana (Smrtonosná past, Predátor) totiž drtivě zastínil charismatický ruský kapitán Marko Ramius, jehož naprosto bezchybně ztvárnil Sean Connery. Kromě těchto dvou se zde navíc objevilo několik dalších slavných a výborných herců: Sam Neill, Tim Curry, Scott Glenn či James Earl Jones, jenž si svou roli admirála Jamese Greera zopakoval i ve Vysoké hře patriotů a v Jasném nebezpečí. I s ohlédnutím na zmíněný paradox jde nejen o vynikající start série, ale rovněž o jeden z nejlepších "ponorkových" filmů a snímků s tematikou Studené války a s ní související jaderné hrozby.

2. Vysoká hra patriotů (1992) - 72 %
Vysoká hra patriotů
Pokud předchozímu Honu na ponorku něco chybělo k dokonalosti, byl to Harrison Ford. Baldwin jako Ryan určitě nebyl špatný, nicméně asi jen málokdo by si nechal ujít možnost vidět pouhý rok po třetím Indiana Jonesovi znovu společně na plátně Conneyho s Fordem v dalším kvalitním blockbusteru. Na představitele hned několika ikonických filmových postav (Han Solo, Indy, Rick Deckard, Richard Kimble) jsme si však museli počkat až na druhou adaptaci Clancyho díla. Té se režijně zhostil Phillip Noyce (Úplné bezvětří, Salt) a Jack Ryan se v ní stane terčem pomsty irských teroristů v čele s psychopatickým Seanem Beanem (jedna z jeho nejlepších záporných rolí). Vysoká hra patriotů není tak strhující a napínavá jako Hon na ponorku, ale její zápletka je srozumitelná i chytlavá zároveň a v kombinaci s výborným obsazením a řemeslně solidní režií dala vzniknout velmi dobrému a inteligentnímu thrilleru.

3-4. Nejhorší obavy (2002) - 69 %
Nejhorší obavy
První pokus o restart série, k němuž došlo po osmi letech od vzniku Jasného nebezpečí, se povedl v každém směru. Novým Ryanem se stal Ben Affleck, který možná není tak dobrým hercem jako Ford, zde však s rolí oblíbeného hrdiny bez větších problémů splynul. Kromě něj se zde v zásadních rolích objevili ještě např. Morgan Freeman nebo Liev Schreiber (Ray Donovan), jenž si zahrál druhou inkarnaci Johna Clarka. Režíroval nenápadný, ale velmi zručný Phil Alden Robinson (Hřiště snů, Slídilové), příběh se točí okolo hrozby vypuknutí války mezi USA a Ruskem a dojde v něm i na jeden drsný a nečekaný dějový zvrat. Film měl ale v kinech mizivý ohlas a tak došlo o dvanáct let později k dalšímu restartu.

3-4. Jasné nebezpečí (1994) - 69 %
Jasné nebezpečí
Druhá (a současně poslední) Fordova "ryanovská" štace pod režijním vedením Phillipa Noyce. Po svižné a poměrně přímočaré Vysoké hře patriotů přišlo dlouhé (a zdlouhavé) a dějově komplikované Jasné nebezpečí, v němž se řeší boj s kolumbijskou narkomafií a současně snaha odhalit vysoko postavené zrádce ve vlastních řadách. Příběh samotný je nepochybně zajímavý, vedlejší role jsou opět skvělé obsazené (hlavně Joaquim de Almeida a Willem Dafoe jako první představitel Johna Clarka), velkolepá explozivní akční scéna přepadení konvoje je úchvatná, jako celek ale film při svých 140 minutách stopáže nemá dost velký náboj, aby tak mohutnou délku naplno utáhl. I tak je škoda, že jsme se další adaptace s Fordem už nedočkali.

5. Jack Ryan: V utajení (2014) - 68 %
Pátá "ryanovka", čtvrtý představitel, druhý restart. Ačkoliv tentokrát nešlo o adaptaci žádné konkrétní Clancyho knihy, na papíře jistě dával základní koncept smysl: Rozjet zcela novou sérii s perspektivním, už tehdy velmi známým (viz Star Trek), ale přitom ještě neokoukaným hercem. Chris Pine byl dozajista solidní volbou, navíc byl obklopen neméně zdatnými hereckými spoluhráči (Kevin Costner, Keira Knightley). O režii i ztvárnění hlavního záporáka se navíc postaral osvědčený Kenneth Branagh (Frankenstein, Thor), úspěch byl tedy předem prakticky jistý. Jenže občas ani sázka na jistotu zkrátka nevyjde. Kritika film vesměs odzívala a v kinech diváky taky příliš nezajímal (při relativně skromném rozpočtu 60 milionů dolarů vydělal celosvětově pouhých 135 milionů). Na žádná pokračování tedy nedošlo (a nedojde). Bohužel od té doby nevznikl ani žádný jiný film s populárním hrdinou (a aktuálně se ani nechystá). Za solidní náplast se dá považovat aktuálně dvouřadý seriál z produkce Amazonu, v němž špičkového analytika ztvárňuje John Krasinski (Tiché místo). Přesto by si jeden z dnes již ikonických (nejen) filmových Jacků rozhodně zasloužil, aby se v brzké době na plátno vrátil. A jeho fanoušci zase to, aby to bylo v kvalitním filmu.