Hartova válka: Propadák Bruce Willise natáčený v České republice vedl k sebevraždě nadějného mladého herce

Hartova válka: Propadák Bruce Willise natáčený v České republice vedl k sebevraždě nadějného mladého herce
Z natáčení Hartovy války | MGM
Hartova válka měla nemalé ambice. Ceněná knižní předloha, válečné téma, silné obsazení. Vyjma přesného Willise a tehdy vycházející hvězdy Farrella je třeba zmínit též fantastického Marcel Iurese v roli velitele německého zajateckého tábora, v němž se téměř celý příběh odehrává. Měl to být onen druh filmu, který - když už nebude bořit žebříčky návštěvnosti - alespoň posbírá nějaké ty ceny. Inu, nevyšlo ani jedno. Snímek měl ve své době jen lehce nadprůměrné ohlasy a diváci ho v kinech nechali takřka bez povšimnutí (rozpočet byl štědrých 70 milionů dolarů, celosvětově film vydělal jen 32).
hartova-valka-propadak-bruce-willise-nataceny-v-ceske-republice-vedl-k-sebevrazde-nadejneho-mladeho-herce
Z natáčení Hartovy války | MGM
Nepřímo se pak Hartova válka zasadila o tragický osud mladého herce Jonathana Brandise. Jeho jméno nejspíš většině diváků nic neřekne, v rolích Bastiana z Nekonečného příběhu 2 (1990) a mladého Billa Denbrougha z původní verze To (1990) si ho ale bezpochyby mnozí vybaví snadno.
Jonathan Brandis
Jonathan Brandis (vlevo) v To
Brandis měl nemalé ambice a první polovina devadesátých let byla příslibem velké herecké kariéry. Vrcholu své slávy dosáhl v letech 1993 až 1996, kdy točil velkorozpočtový sci-fi seriál Strážce moře, na němž se jako jeden z producentů podílel i Steven Spielberg. Během vysílání první série se o Brandise média začala doslova prát a pro mladé dívky se stal ikonou.
Poté se ale štěstí vyčerpalo. Po skončení Strážců moře už Brandis neplatil za dětskou hvězdu (bylo mu 20 let) a zajímavé projekty přestaly chodit.
Jiskřičkou naděje se pro něj stalo obsazení do jedné z vedlejších rolí v Hartově válce, která měla jít do kin v roce 2002. Brandis doufal, že dramatická postava v podobně velkém projektu oživí jeho kariéru. Bohužel byly jeho scény z filmu nakonec vystřiženy. Když se to Brandis dozvěděl, upadl do těžkých depresí, začal pít a nakonec v roce 2003 spáchal ve svém bytě v Los Angeles sebevraždu oběšením. Zemřel ve věku pouhých 27 let.
Jonathan Brandis (vpravo) ve Strážci moře
Jonathan Brandis (vpravo) ve Strážci moře | NBC