Nelegálně šíří film, k němuž nemá práva, a ještě chce po distributorovi 800 tisíc korun! Světový den duševního vlastnictví "slaví" služba Ulož.to dost svérázně

Nelegálně šíří film, k němuž nemá práva, a ještě chce po distributorovi 800 tisíc korun! Světový den duševního vlastnictví "slaví" služba Ulož.to dost svérázně
Šarlatán | CinemArt
Aby společnost splnila své smluvní povinnosti, musí postupovat proti všem, kdo tyto filmy nelegálně prodávají a takto uloupené tržby posílají do daňových rájů, místo, aby se o ně podělili s těmi, kteří jimi prodávané kulturní statky (prý „data“) vyrobili.
Byť je soudní cesta nesnadná a dlouhá, obrací se CinemArt v dobré víře na soudy, aby poskytly ochrany legitimním zájmům tvůrců a producentů zaručených mezinárodními smlouvami a ústavním pořádkem.
Šarlatán
Šarlatán | Marlene Film Production/Zuzana Panská, Alžběta Jungrová
Když bylo prostřednictvím služeb společnosti Uloz.to cloud a. s. umožněno nelegální sdílení filmu Šarlatán, obrátil se CinemArt na soud, aby v souladu s českým a evropským právem uložil žalovanému zajistit, že tento film nebude nadále možné ve službě vyhledat a stáhnout. Městský soud v Praze vydal předběžné opatření ukládající Uložto.cz povinnost zdržet se umožnění stahování digitálních souborů s filmem Šarlatán. Vrchní soud v Praze vyhověl odvolání žalovaného a z procesních důvodů rozhodnutí zrušil, tím však nepopřel své dřívější rozhodnutí ve věci DILIA – pouze naznačil, jak takto vznášené nároky do budoucna upravit a přesněji formulovat.
Vrchní soud ve svém rozhodnutí rozlišil zcela nelegální služby (jako Pirate Bay) od jiných služeb informační společnosti a shledal, že zatím nemá v předběžném řízení za osvědčené, že by Ulož.to splňovalo pojmové znaky nelegální služby, zároveň ale stahování filmů nijak neposvětil a službu Ulož.to nezprostil povinnosti zajistit nedostupnost notifikovaného nelegálního obsahu.
Agnieszka Holland, Ivan Trojan
Šarlatán - Herec Ivan Trojan a režisérka Agnieszka Holland | CinemArt
Nyní je na řadě avizovaný příspěvek společnosti Uloz.to cloud a. s. k Světovému dni duševního vlastnictví, který je připomínán v členských státech Světové organizace duševního vlastnictví 26. dubna. Provozovatel služby Ulož.to doručil CinemArtu výzvu k náhradě škody. Ta měla vzniknout společnosti Uloz.to cloud a. s. tím, že byla soudem přiměna k tomu, aby se zdržela umožnění stahování digitálních souborů s filmem Šarlatán. Tedy, aby zabránila nelegálnímu nahrávání a stahování tohoto filmu v její službě, jak po ní zákon vyžaduje. Dle svého tvrzení s tím měla během jednoho čtvrtletí náklady ve výši téměř 800 000 Kč. S plnou vážností tedy uvádí, že „hlídání“ dostupnosti jednoho filmu v jedné službě prostřednictvím banálního programu napojeného na vyhledávač stojí stovky tisíc korun měsíčně. Zároveň se stejnou vážností uvádí, že by tyto náklady měli nést ti, kdo film vyrobili (celkem by se tak jednalo u tisícovky filmů v pěti službách o náklady v řádu jedné miliardy korun ročně).
Ať tak či onak, tvrzení o vzniklé „škodě“ zcela odmítáme a vnímáme tento požadavek za výhružku namířenou nikoliv proti CinemArtu, ale vůči všem, kteří by se kdy chtěli bránit a legální soudní cestou se domáhat ochrany svých práv a majetku. Ať už se jedná o filmy, hudbu, literaturu či jiné výsledky lidské kreativity, na které i dnes nejednou kořistí ti, co se o ně nezasloužili.
CinemArt naprosto respektuje právní názor vrchního soudu a své uplatněné nároky upraví a doplní tak, aby byly s tímto právním názorem v souladu. I nadále tak platí, že podle autorského zákona a zákona o některých službách informační společnosti, jak byly tyto předpisy judikatorně vyloženy, je společnost Uloz.to cloud a. s. stále povinná neumožnit stahování souborů s filmem Šarlatán. Nebude-li takto postupovat, bude za takové protiprávní jednání zcela nepochybně odpovídat. Z našeho pohledu se Uloz.to cloud a. s. nezákonně obohacuje na poskytování služby umožňující sdílení nelegálního obsahu stejně jako provozovatel tržnice, kterou pronajímá obchodníkům s kradeným zbožím. A když poškozený žádá nápravu, tak mu ještě pošle účet za to, že se musel podívat na regály.
Zdroj: CinemArt CZ