Ztraceni: Jeden z nejoblíbenějších herců seriálu skončil po sérii propadáků bez práce a raději utekl z Hollywoodu

Ztraceni: Jeden z nejoblíbenějších herců seriálu skončil po sérii propadáků bez práce a raději utekl z Hollywoodu
Ztraceni | ABC
Řeč je o Matthew Foxovi, který se ve Ztracených proslavil jako Jack Shephard. Což vyšlo pouhou náhodou. Prapůvodně se totiž počítalo s obsazením Michaela Keatona a Jack, prezentovaný jako hlavní postava, měl na konci pilotního dílu nečekaně zemřít. Nápad to byl vlastně velmi dobrý. Když by hned na začátku seriálu umřela tak výrazná, a navíc silně obsazená figura, diváci by si od té chvíle nemohli by si být jisti osudem nikoho z dalších přeživších. Jenže jak se pilot postupně dopisoval, tvůrci došli k přesvědčení, že je Jack až moc nadějná postava na to, aby ji hned zkraje takhle odstřelili. S tím odešel od Ztracených Keaton, který se nechtěl dlouhodobě vázat k jednomu projektu. A tak se do hledáčku producentů dostal Matthew Fox.
jako-jacka-v-serialu-ztraceni-ho-fanousci-milovali-dnes-je-z-nej-kral-smolaru-s-povesti-nasilnika-co-utekl-z-hollywoodu
Správná pětka | Fox Network
Fox za sebou již jeden úspěšný seriál měl. V letech 1994-2000 hrál nejstaršího z pěti sourozenců, kterým zemřeli rodiče při autonehodě v seriálu Správná pětka. A jakkoli u nás nemá tahle show tak silný zvuk, v Americe šlo o podobně významnou dobovku pro mladé jako Beverly Hills 90210 a Melrose Place. Foxe fanynky milovaly (daly mu i sexy přezdívku Foxy) a pro potřeby univerzálního sympaťáka se jevil ideální. Což Ztraceni potvrdili.
Mimo Ztracené, které točil v letech 2004 až 2010, ale Foxe provázela až vzácná smůla. Obstojně si v kinech vedl akorát akční thriller Úhel pohledu (2008), v něm nicméně hrál druhé housle a nešlo o "ten" film, který mu měl potvrdit pozici hvězdy. Tím byl očekávaný Speed Racer (2008) od tvůrců Matrixu, do kterého Warneři napumpovali 120 milionů dolarů. Očekávali velkou jízdu a výsledkem byl megapropadák s tržbami 93 miliony celosvětově a po započítání všech nákladů celkovou ztrátou mezi 80 až 120 miliony.
Speed Racer
Speed Racer | Warner Bros.
V Hollywoodu jsou dost pověrčiví, takže když se seriálová tvář dosadí do blockbusteru a diváky film nezajímá, udělají si účetní výrazný černý puntík.
Fox si dal proto chvíli pauzu a coby další projekt si vybral Vražednou hru (2012), kde postavu detektiva Alexe Crosse převzal po Morganu Freemanovi Tyler Perry. Fox urval pozici hlavního záporáka Picassa a prošel přímo neuvěřitelnou tělesnou proměnou, aby působil na plátně opravdu hrozivě.
Matthew Fox
Matthew Fox
Jak je z fotky výše patrné, do téhle role dal Fox všechno. A znovu marně. Snímek kritika přímo rozcupovala, Perryho podle očekávání diváci nepřijali (producenti se pak museli hodně chytat za hlavu, že ho upřednostnili před Idrisem Elbou) a v kinech film pohořel. Pro Foxe puntík číslo dva, jakkoli se sluší dodat, že jestli je něco na téhle slabé detektivce snesitelné, tak on.
Ještě než Vražedná hra doputovala do kin, si navíc Fox o pár měsíců dříve vysloužil nelichotivé titulky v bulváru, když se ukázalo, že se údajně chtěl jednoho večera chtěl dostat na soukromý večírek do party busu a když ho řidička odmítla pustit, měl ji praštit pěstí do rozkroku a prsou. Jako by to nestačilo, v roce 2012 si přisadil Dominic Monaghan, s nímž hrál ve Ztracených, když na svůj Twitter napsal zprávu, že Fox "bije ženy" (v reakci na zprávu o řidičce). Fox obvinění popřel a žaloba byla později stažena. Ale i když se herec osobně bránil v show Ellen DeGeneres, škoda již byla napáchána. V roce 2012 byl také zadržen za jízdu pod vlivem, ale to je u hollywoodských herců spíše standard, který nejspíš málokoho pohoršil.
jako-jacka-v-serialu-ztraceni-ho-fanousci-milovali-dnes-je-z-nej-kral-smolaru-s-povesti-nasilnika-co-utekl-z-hollywoodu-3
Fox v jednom z mála uveřejněných záběrů Světové války Z | Paramount Network
Nejvýznamnější ranou pro Foxe byla každopádně Světová válka Z z roku 2013. Že si z ní Foxe nepamatujete? Inu, je tam... asi tak ve třech záběrech jako jeden z vojáků. Věc se má následovně - Fox šel do Světové války Z s tím, že si zahraje jednu z větších rolí, která se zaplete s manželkou hlavního hrdiny v podání Brada Pitta a na konci bude za záporáka, který všem pořádně zatopí v pokračování. Film ovšem postihly masivní přetáčky (měnila se například celá finální třetina, která se měla původně odehrávat v Rusku) a scény s Foxem šly na podlahu střižny. Tam, kde ve filmu zůstal, maskují tvůrci jeho přítomnost rychlým střihem, ale párkrát jde poznat (pokud budete hodně hledat). Výsledkem pro Foxe každopádně bylo, že se upsal velké roli v blockbusteru po boku hvězdného Pitta, navíc s příslibem většího prostoru ve dvojce a nakonec nebyl ani v prvním filmu. Ironií osudu extrémně úspěšném.
Není se co divit, že po tomhle Foxovi hraní zhořklo. Ostatně, již v roce 2012 v rozhovoru pro Men's Journal uvedl, že pokud mu nepřijdou správné nabídky, odejde do hereckého důchodu. Dva roky po Světové válce Z natočil ještě dva menší filmy - průměrný postapokalyptický horor Zánik a fantastický western Kosti a skalp - a tím to pro Foxe skončilo. Z Los Angeles přesídlil do Oregonu, kde se věnuje rodině, létání (Ano, hvězda Ztracených se věnuje létání - také v tom cítíte tu ironii?) a nezdá se, že by plánoval nějaký comeback. Pokud by ale přeci jen došlo na návrat Ztracených, a že si o něj fanoušci říkají už dlouho, jeho Jacka bychom u toho rozhodně rádi viděli.
jako-jacka-v-serialu-ztraceni-ho-fanousci-milovali-dnes-je-z-nej-kral-smolaru-s-povesti-nasilnika-co-utekl-z-hollywoodu
Správná pětka | Fox Network