Co všechno ničilo životy herců slavných filmových mayovek?

Co všechno ničilo životy herců slavných filmových mayovek?
Vinnetou - Poslední výstřel | Jadran Film/Rialto Film Preben-Philipsen
Přesto je na co vzpomínat a nad čím se smát. Vždyť, kdo nemiloval Ribannu nebo Nšo-či a kdo nechtěl mít stříbrnou pušku nebo medvědobijku a jezdit na Hatátítlovi. Navíc, když se dnes na mayovky podíváme, odkrýváme další tajemství, které jsme jako malí neviděli. Místo aby zlí padouši při útoku na Butlerovu farmu ubývali, spíše jich přibývalo, většina hrdinů držela revolver jako prase kost. A ty dialogy, bratře! Přesto je milujeme a již několik let patří k tradičnímu prázdninovému televiznímu vysílání. Možná nám dnes některé věci přijdou k smíchu, ale to nemění nic na tom, že lepší dobrodružná podívaná dané doby v ČSSR nebyla. A co se minimálně původních čtyř snímků týče (jmenovitě Vinnetou, Vinnetou - Rudý gentleman, Vinnetou- Poslední výstřel a Poklad na Stříbrném jezeře), jde o skvělé filmy.
Mayovky udělaly z hlavních hereckých představitelů slavné hvězdy, štěstí v osobním životě a kariéře jim to však nezaručilo. Několik z nich se potýkalo s velkými problémy, ať už v profesním či osobním životě. Krásná Ribanna například bojovala s rakovinou, Lexu Barkerovi během natáčení zemřela manželka a Pierre Brice by Vinnetoua nejraději vůbec nikdy nepotkal.
Karin Dor alias Ribanna by na 60. léta, kdy se mayovky natáčely, asi nejraději zapomněla. Dostavila se sice sláva, měla malého syna s manželem a režisérem mayovek Haraldem Reinlem, jinak se jí ale nedařilo. Postupně jí totiž zemřeli oba rodiče, následně jí byla diagnostikována rakovina a po čtrnácti letech se jí v roce 1968 rozpadlo i manželství. Během natáčení Rudého gentlemana Karin podstupovala obtížnou léčbu, hrála ale i přes velké bolesti a únavu. Dor ukázala, jaká je bojovnice, když svůj boj s rakovinou nakonec vyhrála. Po rozchodu s Reinlem se vdala ještě dvakrát. S posledním manželem zůstala až do jeho smrti. Sama zemřela ve věku 79 let v pečovatelském domě na následky zranění hlavy po ošklivém pádu v severní Itálii, Karin po střetu s kočárkem ležela přes patnáct minut v bezvědomí na chodníku.
Karin Dor
Vinnetou - Rudý gentleman (1964) - Mario Girotti a Karin Dor jako poručík Merril a Ribana | Jadran Film/Rialto Film Preben-Philipsen
Moc dobře se v životě nevedlo ani Lexu Barkerovi - filmovému Old Shatterhandovi. Lex Barker pocházel ze zámožné rodiny guvernérů, obchodníků a magnátů, kteří neměli pochopení pro Lexovu hereckou kariéru. Otec ho dokonce vydědil a své rozhodnutí nevzal zpět, ani když se syn stal slavným hercem. Přesto Lex nikdy svého rozhodnutí nelitoval a snažil se žít naplno. Na vysoké škole vystudoval na stavebního inženýra, stejně jako jeho postava, ale hned poté se přihlásil do armády a byl vyslán na válečné mise do Anglie, Alžírska a Itálie, odkud si přivezl válečné zranění hlavy, které ho trápilo celý život. Bolesti s tím spojené řešil Lex prášky a alkoholem, což vyústilo v selhání srdce, na které zemřel v pouhých 54 letech uprostřed rušné ulice v New Yorku. Natáčení mayovek přineslo Lexovi blízké přátelství s Pierrem Bricem. Roli Old Shatterhanda nicméně přijal pouze na přání své tehdejší manželky Irene Labhardt, protože v dalším westernu hrát nechtěl. Irene ho nakonec přesvědčila, aby roli vzal, sama však během natáčení Pokladu na Stříbrném jezeře zemřela na leukémii.
Marie Versini, Lex Barker
Lex Barker (Vinnetou) | Jadran Film/Rialto Film Preben-Philipsen
Lehké to neměla ale ani Old Shatterhandova láska Nšo-či v podání Marie Versini. Marie legendární mayovky milovala už od dětství a rolí Nšo-či si splnila velký životní sen. Netušila ale, že pro ni bude i hereckým prokletím. Z role Nšo-či se jí nikdy nepodařilo vymanit a samo natáčení také nebylo nejlehčí. Marie za sebou měla sice již několik filmových rolí, ale trpěla velkou nervozitou, což nezmírnil ani fakt, že hned první natáčecí den musela hrát svou smrt v náručí milovaného Old Shatterhanda. A lepší to nebylo ani později. Při natáčení jezdeckých scén se Marie velmi bála, neboť musela na koni jezdit v těsném kostýmu a bez sedla. Nakonec to ale zvládla a ani nepotřebovala dublérku. Později ji v roce 1966 zdrtila náhlá smrt bratra Andrého a vědomí, že je celý život jen herečkou jedné role, ji deprimovalo. Trauma nakonec vyřešila v 80. letech odchodem od filmu, starostí o stárnoucího manžela (o dvaadvacet let staršího scenáristu a režiséra Pierra Vialleta) a psaním knih. Nakonec se s Nšo-či smířila natolik, že v současnosti je častým hostem pravidelných setkávání fanoušků mayovek.
Marie Versini
Marie Versini ve filmu Vinnetou (1963). | Jadran Film/Rialto Film Preben-Philipsen
Stejnými problémy jako Marie trpěl i sám představitel Vinnetoua Pierre Brice. Pro nikoho už nikdy nebyl nikým jiným než náčelníkem Apačů a sám tak přiznal, že mu Vinnetou zničil hereckou kariéru. Nejvíc Pierre litoval toho, že po třetím Vinnetouovi s mayovkami neskončil, neboť kvůli natáčení přišel o řadu jiných filmových rolí. Stejně jako jeho kolega Lex Barker se nechal naverbovat do armády a účastnil se bojů v Africe, Alžíru a Indočíně. Na rozdíl od Barkera ho nepostihlo žádné zranění s doživotními následky, navždy v něm prý ale zůstaly hrůzy války a to, že viděl umírat své přátele z fronty. O jeho talentu se hovořilo v hereckých kruzích už před první rolí Vinnetoua a mnoho lidí ho přirovnávalo k Alainu Delonovi. Pierre sám později přiznal, že měl dát na svůj instinkt. O roli slavného indiána totiž nechtěl zpočátku nic slyšet, myslel si, že film bude propadák, neuměl jezdit na koni a knihy Karla Maye nikdy nečetl. Jeho agent ho ale přemluvil, aby do toho šel.
Pierre Brice
Vinnetou – Poslední výstřel | Jadran Film/Rialto Film Preben-Philipsen
To Ralf Wolter - představitel Sama Hawkinse měl poměrně dlouhou dobu klidný a poměrně spokojený život. Jeho herecká kariéra je bohatá, kromě řady mayovek se Ralf věnoval i divadlu a natáčení televizních seriálů (např. Místo činu, Starej). Ale ani jemu se nakonec neštěstí nevyhnulo, zavinil totiž smrt tří lidí. V roce 2002 se otáčel na dálnici a způsobil havárii kamionu a osobního automobilu, ve kterém všichni cestující zahynuli. Z místa havárie navíc odjel a o nehodě se dozvěděl až později z rádia. Za smrt z nedbalosti mu hrozilo až pět let vězení! Nakonec vyvázl s podmínečným trestem deseti měsíců.
Ralf Wolter
Ralf Wolter (Vinnetou - Poslední výstřel) | Jadran Film/Rialto Film Preben-Philipsen
A pamatujete si na zrádného Rollinse, padoucha, který nám Vinnetoua zastřelil? Jeho představitelRik Battaglia se také musel s následky mayovek popasovat. Nebudete tomu možná věřit, ale stal se obětí šikany. „Nikdy mi neodpustili, že jsem zabil Vinnetoua. Dostával jsem výhrůžky smrtí, a i malé děti po mně vrhaly zlé pohledy,“ vyprávěl o své nejslavnější roli v rozhovoru pro německý deník Bild. „Ale zloduchové mají vždy ty nejlepší holky, takže ničeho nelituji,“ uzavřel herec, v jehož posteli se údajně vystřídalo více než tisíc žen. Záporáka ale nehrál jen ve Vinnetouovi, Rik hrál minimálně v osmi mayovkách a v sedmi z nich záporného hrdinu. Klaďase hrál jen jednou ve snímku Old Firehand. Problémy ale neměl jen se šikanou po smrti Vinnetoua. Rik přitahoval potíže už při natáčení, během práce na snímku Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrtionemocněl hepatitidou a natáčení muselo být na nějakou dobu přerušeno. Dost podobné to bylo i při natáčení Pokladu Aztéků, kdy Rika postihla kožní choroba.
Pierre Brice, Rik Battaglia
Vinnetou – Poslední výstřel | Jadran Film/Rialto Film Preben-Philipsen