Seriáloví Falcon a Winter Soldier zvládají akci i osobní dramata. Největší výhrou je však nový Captain America

Seriáloví Falcon a Winter Soldier zvládají akci i osobní dramata. Největší výhrou je však nový Captain America
Falcon a Winter Soldier (2021) | Disney
Po porážce Thanose vlády po celém světě stále řeší, jak se vypořádat s návratem poloviny obyvatel, k němuž došlo po pěti letech od jejich zmizení (viz události Avengers: Infinity War a Endgame). Teroristé, kteří si říkají Flag Smashers (Vlajkobijci), bojují za to, aby země zůstaly jednotné a znovu se nezaváděly hranice. Po jejich stopách se vydávají Sam Wilson alias Falcon (Anthony Mackie) a Bucky Barnes alias Winter Soldier (Sebastian Stan), ale také nový Captain America, jímž se po Stevu Rogersovi (Chris Evans) stal mnohokrát vyznamenaný voják John Walker (Wyatt Russell).
Trailer:
Falcon a Winter Soldier: 2. trailer | Marvel Studios
Falcon a Winter Soldier jsou po WandaVision druhým velkým seriálem spadajícím do Marvel Cinematic Universe, které od letošního roku začala vysílat streamovací služba Disney+ (a už v červnu tam začne běžet Loki s Tomem Hiddlestonem v hlavní roli). Hlavním tvůrcem je tentokrát nepříliš známý scenárista a producent Malcolm Spellman (Naše rodinná svatba, Empire) a všechny epizody natočila zkušená (převážně televizní) režisérka Kari Skogland (Dům z karet, Příběh služebnice).
Seriálů, které se nějakým způsobem pojí s MCU, existuje celkově více, ty ostatní však vznikly pro jiné stanice či platformy (ABC, Netflix) a vyprávěly o postavách, které dosud nikdy nebyly přímými členy Avengers (Agenti S.H.I.E.L.D., Agent Carter, Daredevil, Punisher atd.).
Falcon & Winter Soldier
Falcon & Winter Soldier | Disney
Na rozdíl od předchozího projektu, jenž by se dal (poněkud zjednodušeně) označit za mysteriózní sci-fi, jež pro potřeby svého příběhu mohutně pracovala s historickým vývojem podob amerického sitcomu (kvůli čemuž bývá připodobňována k Městečku Pleasantville nebo k Zóně soumraku), FaWS jsou mnohem tradičnější a "zemitější" podívanou, v níž se mísí výpravný a velkolepý akční film, politický thriller a prvky osobního i společenského dramatu.
Kouzlo a poutavost WandaVision spočívalo primárně v nápaditém a neokoukaném nápadu, počáteční atmosféře tajemna a podivna a v silných ústředních tématech (vyrovnávání se s hlubokou ztrátou a uzavírání se ve vlastních "bublinách"). FaWS oproti tomu staví především na postavách a na tom, jak se vyrovnávají se svými osobními problémy (Sam, Bucky, Walker), popřípadě s celosvětovou situací (vůdci Flag Smashers), která je vypjatá a chaotická kvůli "probliku", kdy na pět let zmizela polovina lidstva.
Falcon & Winter Soldier
Falcon & Winter Soldier | Disney
Většina děje šestidílné minisérie spočívá v honu Sama a Buckyho na Flag Smashers, kteří jsou dobře organizování a mají stoupence po celém světě. Dvojice hrdinů navíc brzy zjistí, že se malé části z nich nějakým způsobem povedlo dostat k séru, které kdysi udělalo ze Steva a Buckyho nadlidsky silné supervojáky. Kvůli informacím o séru jsou nuceni požádat o pomoc dávného nepřítele - barona Zema (Daniel Brühl). Do cesty se jim přitom stále plete nový Captain, jímž se po Stevovi měl původně stát Sam. Ten to však odmítl a čerstvě angažovanému Walkerovi ani jeden z dua hrdinů nemůže přijít na chuť.
Pokud jste od seriálu podobně (naivně) jako já očekávali styl buddy movies (Smrtonosná zbraň, Tango a Cash, Poslední skaut) či alespoň rozvernost např. Strážců Galaxie, zřejmě budete maličko zklamaní. FaWS sice nepochybně pracují i s motivem nesourodého parťáckého tandemu, ovšem pouze okrajově. Sam a Bucky spolu mají trochu napjatý vztah, občas jeden prohodí hlášku na účet toho druhého, o nějaké závratné chemii se ale mluvit nedá, neboť o ni tvůrci ani neusilovali. Celé jejich dobrodružství se totiž nese v dost vážném duchu. Řeší se tu poměrně složitá (a rozhodně neveselá) témata, a tak na nějaké legrácky není během necelých šesti hodin skoro vůbec čas. Osobně mě to trochu mrzí, na druhou stranu to není nic, přes co bych se nedokázal přenést.
Falcon & Winter Soldier
Falcon & Winter Soldier | Disney
Oba hrdinové se zde během řešení krize s nebezpečnými teroristy snaží vypořádat i se svými osobními problémy. Sam se snaží pomoci rodině své sestry, která je na tom aktuálně finančně velmi špatně. Tato linie je ze všech nejméně zajímavá a rozhodně nejvíce postradatelná. Jejím účelem nepochybně bylo dodat Samově postavě nějakou větší hloubku, na plochosti jeho charakteru ale nezměnila prakticky vůbec nic. O něco zajímavější je jeho váhání nad sebou samým ohledně toho, zda se má, či nemá stát Stevovým nástupcem. To je nakonec vyřešeno celkem elegantně prostřednictvím podzápletky, jejíž jádro spočívá v kritice americké společnosti za to, jak se v minulosti chovala k černošskému etniku. A také v zamyšlení nad otázkou, zda by se natolik zásadním symbolem USA, jakým je právě hrdinný Captain America, mohl stát i někdo pocházející právě z této komunity.
Buckyho osobní potíže pak nepřekvapivě vycházejí z doby, kdy proti své vůli sloužil Hydře jako vysoce výkonný zabiják (z čehož má nyní pravidelně noční můry). Nejvíce ho trápí, že při jedné ze svých misí jako Winter Soldier kdysi zabil syna stárnoucí muže, s nímž se nyní přátelí. Uvědomuje si, že by mu to měl sdělit, dosud na to ale nenašel odvahu. V rámci svého omilostnění navíc musí pravidelně docházet k psycholožce, což mu ale samo o sobě příliš nepomáhá. Bucky je kvůli své pohnuté minulosti každopádně mnohem zajímavější postavou než je jednoznačně kladný Sam. Navíc Sebastian Stan (Ďábel) je charismatičtější a vůbec celkově lepší herec než Anthony Mackie (Za čárou). V případě Stana nemám moc obavy, že by nedokázal být hlavním tahounem sólového velkého filmu. Mackie bez problémů obstojí jako sidekick, jako na hvězdu vlastní série, jakou byl Robert Downey Jr. nebo právě Chris Evans, bych si na něj ale asi nevsadil. Budu ovšem jedině rád, když mě v dohledné budoucnosti vyvede z omylu.
Falcon & Winter Soldier
Falcon & Winter Soldier | Disney
Nejzajímavější postava se zde nakonec vyklubala z Johna Walkera, jenž byl vládou vybrán jako nejvhodnější Rogersův nástupce. Walker je představen jako obdivuhodný válečný hrdina, tj. jako v podstatě ideální nový Cap. Za možnost stát se zbožňovaným národním hrdinou je vděčný, současně si ale uvědomuje, jak obrovskou zodpovědnost s sebou "role" Capa nese. Jeho mysl navíc stále více nahlodává, že oproti Stevovi a hlavně části nepřátel, které pronásleduje, je ve velké nevýhodě kvůli absenci séra ve svém těle. Vývoj, jímž zde Walker projde, se tvůrcům vydařil (stejně jako obsazení Wyatta Russella) a patří mezi největší pozitiva seriálu.
V každé epizodě dojde na minimálně jednu větší akční scénu (v posledním dílu zabírají značnou část stopáže). Výpravou, velkolepostí i úrovní triků nejsou celkově nijak znatelně horší než ve většině dosavadních MCU filmů. Potěšující také je, že jde téměř výhradně o klasickou filmařinu, která se nikdy nezmění v nepopulární "digibordel", kdy spolu nebojují reální lidé, ale pouze shluky pixelů vygenerované počítači.
Falcon & Winter Soldier
Falcon & Winter Soldier | Disney
FaWS se nepochybně povedlo komiksový svět Marvelu a i část jeho hrdinů posunout zase o kousek dál. Hlavní zápletku i některé vedlejší linie se podařilo uspokojivě uzavřít, některé naopak zůstaly záměrně otevřené a dozajista na ně bude navázáno v nadcházejících MCU projektech. Jde o povedenou a zábavnou minisérii, kterou bych se nebál zařadit do té lepší poloviny MCU titulů. Nedisponuje sice natolik originálním a atraktivním konceptem jako WandaVision, zase je ale tematicky pestřejší a události, k nimž v ní dojde, mají na čtrnáct let budované universum větší vliv. Uvidíme, s čím přijde blížící se Loki.
Hodnocení: 70 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE