"Myslel jsem si, že jste mrtvý." Skutečný profesor Snape bojuje proti onemocnění COVID-19

"Myslel jsem si, že jste mrtvý." Skutečný profesor Snape bojuje proti onemocnění COVID-19
Harry Potter a Kámen mudrců (2001) | Warner Bros.
Twitter je kouzelné místo, kromě toho, že podává řadu zajímavých informací týkajících se celosvětového dění, tak se tam často objeví něco, co všechny správné fanoušky (geeky, chcete-li) zvedne ze židle. Právě to se stalo u příspěvku Oxfordské univerzity, informující veřejnost o postupu na studii vakcíně proti COVIDU-19. Veřejnost ironicky mnohem více než důležité informace zaujalo jméno profesora a zároveň lékaře, jenž celý výzkum vede. Doktor Matthew Snape se díky svému jménu stal již v minulosti terčem vtipných referencí na jeho jmenovce z knižních a filmových epizod Harryho Pottera. V rozhovoru pro Evening Standart se smíchem dodal, že se již setkal s mnohými komentáři. Jedním z těch, co si zapamatoval, je „myslel jsem si, že jste mrtvý“.
Fiktivní profesor Snape, jehož ve filmech ztvárnil hvězdný Alan Rickman, je učitel lektvarů na škole čar a kouzel v Bradavicích, zatímco doktor Matthew Snape je vrchní pediatr a vakcinolog na Oxfordské univerzitě. I to by se ovšem dalo považovat za poměrně vtipnou shodu náhod. V čem ale jeho výzkum skutečně spočívá? Jeho studie se soustřeďuje na výrobu vakcíny, jež by měla mít potenciál zvýšit ochranu proti onemocnění COVID-19. Konkrétně se zaměřuje na smíchávání již známých vakcín proti této nemoci a pomocí nejrůznějších vzorců zvyšuje celkovou účinnost očkování. Svým výzkumem chce nejen zvýšit ochranu, ale také zrychlit a zlepšit proces očkování, poněvadž by tato jeho vakcína měla být častěji aplikovatelná a v těle měla nastartovat lepší imunitní systém a tím pádem trvalejší ochranu proti zrádnému onemocnění, jež již přes rok drží celý svět neustále ve střehu.
Temná magie nebo ne, Snape je v každém případě ve svém výzkumu optimistický a věří v úspěch své vakcíny. Důležité je, že ji díky svému jménu udělal skutečným virálním fenoménem, který pobavil nejen britskou společnost, ale také všechny "potterheady" po celém světě. Držíme mu s výzkumem palce a těšíme se na výsledek.
skutecny-profesor-snape-z-harryho-pottera-bojuje-proti-onemocneni-covid-19-1
Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004) | Warner Bros.