Známý český cosplayer ztvárňuje hlavně úlisné komiksové padouchy. V rozhovoru prozradil, proč

Známý český cosplayer ztvárňuje hlavně úlisné komiksové padouchy. V rozhovoru prozradil, proč
Feinobi aka Joker | Roman Čierny
Štěpána, pseudonymem Feinobi, k jeho cosplay tvorbě přivedl CGI snímek Želvy Ninja z roku 2007. Ve filmu se mimo jiné blýskla například populární herečka Sarah Michelle Gellar, u nás známá především z kultovního seriálu Buffy přemožitelka upírů či jako Daphné ve filmu Scooby-Doo (2002). V Želvách Ninja si zahrál také Chris Evans, ztvárňující postavu Caseyho Jonese, jenž se stal pro Feinobiho osudným. A právě charakter Caseyho totiž odstartoval Štěpánovu cosplay tvorbu. Feinobi byl tehdy jeho jednoduchým filmovým re-designem tak okouzlen, že se rozhodl tento kostým vytvořit z oblečení, co našel doma ve skříni. Od té doby ale ušel pořádný kus cesty a dnes díky své trpělivosti a tvrdé práci patří mezi nejen českou cosplayerskou špičku.
kvuli-svym-rysum-ve-tvari-cosplayuji-hlavne-ulisne-padouchy-rika-cesky-predstavitel-filmoveho-jokera
Feinobi aka Handsome Jack (Borderlands 2) | Aleksander Photography
Feinobi se nebojí prakticky žádného materiálu a vždy se rád přiučí něčemu novému. Nejčastěji pracuje s tuhou pěnou, barvou na textil, sem tam ale přistoupí i k odlévání z latexu a silikonu. Podle jeho slov je tato forma tvorby dost nákladná, a tak k ní nejde přistupovat při výrobě každého kostýmu. Jsme přeci jen lidé a potřebujeme své finance investovat i do dalších oblastí života.
Co se týče jeho zaměření, tak se orientuje převážně na herní kostýmy. Neopomíjí ani ty filmové, které mu na zpracování přijdou jednodušší než ty herní. Má nejraději typ animace, jež je výrazně stylizovaná a on tak může hledat různé cesty, jak tuto postavu převést do reality, aby nepůsobila bizarně, ale realisticky a zároveň odpovídala originálu. Soustředí se na postavy, k nimž má nějakou citovou vazbu, a baví ho představa si za onen charakter i zaroleplayovat. Cosplay je totiž nejen tvůrčí, ale též dramatický koníček. Nejde při něm jen o to si vytvořit kostým, ale také jako postava vystupovat.
kvuli-svym-rysum-ve-tvari-cosplayuji-hlavne-ulisne-padouchy-rika-cesky-predstavitel-filmoveho-jokera-7
Feinobi aka Batman | Michal Kára
Podle slov Feinobiho se na něj díky jeho ostrým rysům ve tváři hodí především buď drsnější hrdinové nebo úlisní padouchové. Ironické ale je, že je to pravý opak postav, co si za běžných okolností při hraní her nebo sledování filmů užívá. Mezi jeho favority prý patří různé komediální charaktery, jimž se lepí smůla na paty. Před dvěma lety si Feinobi udělal cosplay na filmového Jokera (2019), jehož ztvárnil hvězdný Joaquin Phoenix. Podle výše uvedeného popisu dokážeme velmi snadno pochopit, proč si jej vybral. V tomto snímku je Joker sice padouch, ale svým způsobem i neuvěřitelný smolař a tragická postava se specifickým, pro mnohé nevtipným humorem.
kvuli-svym-rysum-ve-tvari-cosplayuji-hlavne-ulisne-padouchy-rika-cesky-predstavitel-filmoveho-jokera-5
Feinobi aka Joker (Joker, 2019) | Roman Čierny
Feinobi je živým důkazem toho, že i koníčkem se dá živit. Nebo spíše, že se tyto dvě životní oblasti dají lehce propojit. Živí se jako ilustrátor, takže ve svém zaměstnání využívá i své cosplay dovednosti, například ruční práci, stínování, malování a kresbu. Tyto zručnosti (3D modelování, instalování a mnoho dalších) jsou dnes totiž základním kamenem pro vytvoření kvalitního cosplaye. Zároveň ale zúročuje i své herecké dovednosti. Podle jeho slov prý studiu, pro které pracuje, ušetřil hodně financí, když bylo potřeba nadabovat upoutávku a nebyl čas shánět studio a speakera.
Stejně jako každého z nás i Feinobiho současná pandemická situace ovlivnila. Možná ale trochu jiným způsobem, než by mnozí čekali. Tato doba pro něj po většinu času znamená ještě větší nálož práce než normálně, kvůli čemuž neměl v posledních měsících na cosplay tolik času, kolik by si přál. Volné chvíle tráví renovací svých starších kostýmů, a to proto, že nemusí vymýšlet všechny nové konstrukce, stačí vzít starý kus a podle něj vytvořit nový.
kvuli-svym-rysum-ve-tvari-cosplayuji-hlavne-ulisne-padouchy-rika-cesky-predstavitel-filmoveho-jokera-1
Feinobi a Mary aka Calypso Twins (Borderlands) | Butrix production
Situace se ale pomalu uklidňuje, a tak se v posledních týdnech postupně pustil i do nových projektů, které chce vzít například na dlouho očekávaný Comic-Con Prague, jenž by podle nejnovějších aktualizací měl proběhnout 15. až 17. října. Mimo jiné ale také čeká Feinobiho svatba s jeho partnerkou Mary, která se též věnuje cosplayi. Společně tak tvoří prakticky dokonalý pár. Jestli je ale tato velká událost čeká letos či příští rok, Feinobi neprozradil.
kvuli-svym-rysum-ve-tvari-cosplayuji-hlavne-ulisne-padouchy-rika-cesky-predstavitel-filmoveho-jokera-6
Feinobi a skupina cosplayerů jako postavy z Borderlands | Juriet cosplay
Mezi jeho připravované kostýmy patří například herní postava JC Dentona z Deus Ex (2000), což je pro něj další velká cosplay výzva. Řekl si totiž: „Kam až můžu zajít s low-polygonovou stylizací v reálném světě, aniž by to působilo přehnaně komicky.“ A sám je zvědavý, jak se mu to podaří vyplnit. Obává se toho, aby ve výsledku nevypadal jako srandovní mužíček s hranatými rameny. Jeho snem je vytvořit cosplay na charakter, jenž ztvárnil Jim Carrey ve snímku Maska (1994). Jedná se ale opět o ten finančně i na trpělivost náročnější projekt, poněvadž by tento kostým zahrnoval opět mnoho práce s latexem, na což si ještě údajně netroufá. Snad se ale tohoto kostýmu i tak brzy dočkáme.
kvuli-svym-rysum-ve-tvari-cosplayuji-hlavne-ulisne-padouchy-rika-cesky-predstavitel-filmoveho-jokera-10
Feinobi aka Lobo (DC) | YGKphotos
Co se týče jeho nejoblíbenějších kostýmů, tak to je Kyle Katarn ze Star Wars, a to prý z jednoho jediného důvodu, je pohodlný. Nemusí se na něj ani příliš líčit. Kdyby měl ale vybírat podle charakteru postavy, vyhrál by kostým na Loba od DC. Ten je však narozdíl od Kyla opravdu nepohodlný. Feinobi si na něj musí brát několik vrstev umělých svalů, aby vytvořil co nejdůvěryhodnější kopii této komiksové postavy. Velmi si ale užívá roleplay, poněvadž jde o postavu, v níž můžete všechny kolem sebe urážet a oni vám za to ještě poděkují. Feinobiho čeká letos poměrně náročný rok, pravděpodobně zažije velkou životní událost a zároveň bude mít spoustu práce na kostýmech i v zaměstnání. Držíme mu palce a přejeme spoustu úspěchů.
kvuli-svym-rysum-ve-tvari-cosplayuji-hlavne-ulisne-padouchy-rika-cesky-predstavitel-filmoveho-jokera-9
Feinobi aka Kyle Katarn (Star Wars) | Tobias Schmelzer
"Ženské bojovnice byly vždy mým velkým vzorem," říká ikona mezi českými cosplayerkami
Rozhovory19. 2. 2020
"Ženské bojovnice byly vždy mým velkým vzorem," říká ikona mezi českými cosplayerkami