5 českých komedií, v nichž Jiří Langmajer nejvíce „poprcával“

5 českých komedií, v nichž Jiří Langmajer nejvíce „poprcával“
Svatá čtveřice (2012) | BontonFilm

Copak je to za vojáka... (1987)

Copak je to za vojáka
Komedie Petra Tučka z druhé poloviny 80. let pro Langmajera představovala jednu z prvních velkých filmových rolí. Ztvárnil v ní svobodníka Milana Koubu, jenž je nejlepším členem elitní vojenské průzkumné roty. Reputaci u velitele Tůmy (Karel Roden) mu však kazí jeho časté zálety. Při plnění úkolu během náročného cvičení ale Kouba pozná Vlastu (Veronika Gajerová), do níž se na rozdíl od svých předchozích milenek opravdu zamiluje. Háček je ovšem v tom, že Vlasta je Tůmovou sestrou.
Snímek se navzdory dobové propagandě socialistické armády mezi českými diváky těší oblibě dodnes a už delší dobu se mluví o vzniku pokračování. Plánováno je na rok 2022 a za scénářem stojí komik Michal Suchánek.
k vidění: Voyo

Svatá čtveřice (2012)

Po sérii mnoha úspěšných a oceňovaných filmů natočil Jan Hřebejk na základě knihy Michala Viewegha nezvyklou komedii o tom, jak se dva manželské páry rozhodnou okořenit si milostný život tím, že si manželé Ondra (Langmajer) a Vítek (Hynek Čermák) při postelových hrátkách prohodí své manželky Ditu (Viktorie Čermáková) a Marii (Marika Procházková). Čtveřice přátel si stanoví pouze dvě pravidla – milování bude vždy probíhat pod dohledem ostatních dvou a daná dvojice se do sebe nesmí zamilovat. Z původně jednorázového zpestření se však stane pravidelná zábava, kterou ale rodiče ani děti obou manželských dvojic neberou úplně s nadšením.
Pikantní téma mohlo vést k vytvoření provokativního a dráždivého filmu, výsledkem však byla neškodná a poměrně banální oddechovka s trochou nahoty. Z nosné premisy se bohužel nic extra vytěžit nepodařilo. Film má ovšem mimořádně kvalitní kameru.
k vidění: Starmax, Voyo

Sezn@mka (2016)

Jiří Langmajer, Zita Marinovová, Zuzana Kajnarová, Marie Doležalová, Adéla Gondíková | BontonFilm
Letuška Hedvika (Zuzana Kajnarová) nemůže najít toho pravého, a tak dá šanci online seznamce. Pozná pohledného a sympatického podnikatele (Langmajer). Ten je však ve skutečnosti šéfem oné seznamovací agentury, kterou využívá pro své jednorázové zálety. Ke všemu je také manželem Hedvičiny nejlepší kamarádky Báry (Adéla Gondíková), jehož ale Hedvika nikdy neviděla.
Jedna z nespočtu podprůměrných vztahových romantických komedií, které v Česku za posledních více než deset let vznikly, staví svůj příběh na aktuálním tématu internetových seznamek. Tvůrci v čele se Zitou Marinovovou se snaží s nadhledem poukázat na různé nešvary a nepříjemnosti, které může randění přes internet přinést, film samotný ale nabízí jen minimum zábavy, navíc řemeslně nepříliš profesionální. Ženy snímek vykresluje jako naivní slepice, muže jako věčně nadržené idioty.
k vidění: Netflix, O2 TV, Starmax

Přes prsty (2019)

Přes prsty
Dvě profesionální volejbalistky (Petra Hřebíčková, Denisa Nesvačilová) řeší jak blížící se turnaj, tak své osobní životy. Vše jim však zkomplikuje nový svérázný správce hřiště s tajemnou minulostí (Langmajer).
Režijní debut úspěšného scenáristy Petra Kolečka (Okresní přebor, Most!) by mohl sloužit jako etalon sexistických poprcávacích českých komedií. Langmajer je zde za totálního nadsamce s obřím penisem, který ukazuje lidem i bez vyžádání. Obě hlavní hrdinky mu propadnou, přestože oběma nejdříve připadal starý a odporný. Následně s ním pak ale během chvilky ochotně skončí v posteli. Konání žádné z ústředních postav nedává elementární smysl a o hraní volejbalu zde v podstatě vůbec nejde.
k vidění: Apple TV+, iTunes, Netflix, O2 TV, Starmax

Chlap na střídačku (2020)

Chlap na střídačku
Patnáct let vdaná Zuzana (Ivana Chýlková) jednoho dne zjistí, že ji její manžel Jiří (Langmajer) už dlouho podvádí s jinou (Lucie Žáčková).
Děj remaku francouzské komedie pracuje s absurdní, prakticky nesmyslnou premisou, problém filmu Petra Zahrádky (Doktor Martin: Záhada v Beskydech, Ženy a život) je ale v tom, že místo toho, aby byl vtipný a zábavný, je úmorný a plný trapného humoru. Vyznění filmu, že nevěra se nevyplácí (Jiří je na konci kvůli střídání partnerek v podstatě živou mrtvolou), je sice v pořádku, jenom kvůli tomu ale nemá smysl ztrácet s ním čas.
k vidění: Apple TV+, Google Play, iTunes, Netflix, O2 TV

Z dalších filmů, kde Jiří Langmajer poprcával, můžeme zmínit ještě třeba zoufalou komedii Zdeňka Trošky Doktor od jezera hrochů, jenž vznikla na motivy stejnojmenné knihy Miroslava Švandrlíka, popřípadě erotické Post Coitum od Juraje Jakubiska.
Jiří Langmajer, Tereza Bebarová
Jiří Langmajer v Doktor od jezera hrochů | če
V menších rolích se v poslední letech objevil také v komediích Bezva ženská na krku či Matky, tam však za mistra v poprcávání tak úplně nebyl.
Jiří Langmajer
Bezva ženská na krku | CinemArt
Za ukázkového sexistického šovinistu, pro něhož jsou ženy dobré jenom do postele, platí v enormně úspěšné komedii Po čem muži touží. Naprostou většinu stopáže však jeho postava stráví uvězněná v ženském těle, takže s poprcáváním je rychle amen. V pokračování, které můžete aktuálně vidět v kinech, pak nepoprcává už vůbec. V něm je totiž hlavní hrdinkou žena v podání Anny Polívkové, která se přes noc změní v muže, jehož představuje právě Langmajer. Místo egoistického playboye ve snímku ztvárňuje jiné stereotypy – vykrouceného gaye a karikaturu transvestity.
Po čem muži touží 2
Po čem muži touží 2 | Fénix Film