Seriál Muž v domácnosti sleduje proměnu mafiánského bosse v hospodyňku, která vaří a cvičí jógu. Ocení to český divák?

Seriál Muž v domácnosti sleduje proměnu mafiánského bosse v hospodyňku, která vaří a cvičí jógu. Ocení to český divák?
The Way of the Househusband (2021) | Netflix
Muž v domácnosti (2021), v originále Goku Shufudo, anglicky The Way of the Househusband je japonský seriál natočený na motivy desetidílné komediální mangy od autorky Kousuke Oono. Tento japonský komiks vycházel od roku 2018 v magazínu Kurage Bunch specializujícím se na vydávání žánrově různorodých mang. V minulém roce se její komiks dočkal stejnojmenného live-action seriálu s Hiroshi Tamakim v hlavní roli a téhož roku potvrdil Netflix svou spolupráci na vznikající ONA adaptaci. Original Net Animation je typ animace, jež je populární převážně v Japonsku. Jedná se o krátkometrážní seriály či filmy, stvořené výhradně pro internetové vysílání.

Trailer:

Muž v domácnosti
Po tom, co zhruba čtyřicetiletý Tatsu, přezdívaný jako "Nesmrtelný drak", vtrhl do budovy sousedského gangu a povraždil všechny jeho členy, se v něm hnulo svědomí a rozhodl se své povolání pověsit na hřebík. Poprvé za svůj život se rozhodne dělat něco, co nesouvisí se zločinem a ujme se vedení domácnosti. Jeho žena Miku se živí jako úspěšná designérka, a tak ji na domácí práce nezbývá mnoho času. Od té doby, co je Tatsu doma, to ale ani není potřeba. Mafiánský manžel to vzal opravdu vážně a své nové životní role se ujal se vší parádou. Ráno své ženě připraví dokonalou snídani, poté se věnuje úklidu a veškerým domácím pracím, odpoledne chodí na kurzy o vaření či na jógu a večer má Miku alespoň čas sama na sebe.
Tatsu se i přes své původní zaměstnání jeví jako poměrně pohodový chlapík s černým smyslem pro humor a velkými ambicemi dosáhnout čehokoliv, co si zamane. Zároveň je ale velmi pozorný, starostlivý a do všeho dává svou duši. Jeho žena Miku je velmi trpělivá, milá a statečná, bez předsudků vůči lidem v okolí, která život postavila na kariérním vzestupu a ráda se ve volných chvílích věnuje manželovi a pomáhá mu s jeho proměnou. I když se mu sem tam něco nepovede přesně podle jejích představ, tak mu vše odpustí a popostrčí správným směrem. Zato ale opravdu nerozumí domácím pracím a vaření, a tak jí rozhodně manželovo nové zaměstnaní plně vyhovuje.
serial-muz-v-domacnosti-predstavuje-promenu-mafianskeho-bosse-v-domaci-hospodynku-4
The Way of the Househusband (2021) | Netflix
Problém ale nastává v momentě, kdy se vás vaše minulost odmítá pustit. Jeho představa o tom, že si jen tak po splněné misi zmizí z povrchu zemského, se nevyplnila, a na ulicích ho čeká spoustu bývalých spolupracovníků a také dalších bossů toužících po pomstě. Tatsu si je svým novým životem více než jistý a svou minulost si prakticky odmítá připustit, a tak se při žádném ze střetů nehodlá pustit své myšlenky, že už není mafiánským bossem, ale vzorným manžílkem. Místo ran rozdává slevové kartičky, sušenky, gumové kachničky a škrabky na brambory s králičími motivy. Své protivníky tak za sebou zanechává nejen zmatené a zaskočené, ale dokonce obdarované.
serial-muz-v-domacnosti-predstavuje-promenu-mafianskeho-bosse-v-domaci-hospodynku-10
The Way of the Househusband (2021) | Netflix
Jeho minulost se ho nepouští ale ani v jiných životních oblastech. Když jste od malička vychováváni k tomu, abyste vedli jednu z největších zločineckých organizací světa, nemáte zrovna dobrý přehled o fungování běžného světa a už vůbec neumíte komunikovat s lidmi – pokud jim tedy neplánujete povraždit rodiny či usekat části končetin. Nevědomky všechny ve svém okolí děsíte nejen svým zjevem, ale také slovy a nonverbálními gesty. Například když se na jedné z hodin jógy Tatsu rozpovídá o tom, jak mu tyto polohy připomínají nejrůznější drastické praktiky Yakuzy, nebo když naučí malého chlapce, jenž omylem rozbil panenku, že chybovat je lidské, jen se člověk musí naučit zahrabávat mrtvoly, když na to přijde.
serial-muz-v-domacnosti-predstavuje-promenu-mafianskeho-bosse-v-domaci-hospodynku-5
The Way of the Househusband (2021) | Netflix
Jinak se ale Tatsuovi daří udržet nový životní režim pod dohledem a pomáhá mu přitom nejen jeho žena Miku, ale také její rodiče, kteří jsou si minulosti manžela své dcery moc dobře vědomi, ale přesto jej berou jako právoplatného člena rodiny. V Muži v domácnosti vystupují všeho všudy jen tři hlavní postavy - Miku, Tatsu a jeho bývalý zaměstnanec Yakuzy a zároveň přítel Maso. Ten na svého šéfa narazí na ulici a nejprve jeho nové já nedokáže přijmout, později je ale Tatsuovou proměnou natolik fascinován, že se dá do učení a chce být přesně takovým, jakým je jeho někdejší velký šéf. Vystupuje zde ještě pár vedlejších postav jako jsou policisté, další Tatsuovi kamarádi, přátelé a rodiče Miky, jiné mafiánské gangy, Tatsuův velký rival a také hlavní boss Yakuzy se slabostí pro drobné psíky v oblečcích.
serial-muz-v-domacnosti-predstavuje-promenu-mafianskeho-bosse-v-domaci-hospodynku-9
The Way of the Househusband (2021) | Netflix
Seriál má pouze pět šestnáctiminutových dílů, a tak jej máte kompletně zhlédnutý za jeden večer a ještě vám zůstane čas na nějaký ten film. Jedná se o parodii na mafiánský život, odehrávající se v současnosti v centru japonského Tokia. Zvolená animace je velmi jednoduchá a připomíná rozpohybovaný komiks. Postavy pohybují pouze rty a každý záběr působí jako samostatné komiksové okénko s dabingem, ruchy v pozadí a tradičním japonským hudebním doprovodem v gangsterském duchu. V seriálu se nedočkáte žádných krvavých a násilných scén, jen velmi originálně zasazeného humoru. Budete též svědky jedné z nejoriginálnějších změn povolání v historii. Seriál Muž v domácnosti můžete od 8. dubna sledovat na Netflixu.
Hodnocení: 90 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE