Turecké Hvězdné války už nejsou samy. Zapomenutá sovětská verze Pána prstenů je zdarma ke zhlédnutí

Turecké Hvězdné války už nejsou samy. Zapomenutá sovětská verze Pána prstenů je zdarma ke zhlédnutí
Khraniteli | Leningrad Television
V archivech leningradské televize byl koncem března učiněn vskutku neočekávaný objev. Je jím celých třicet let ztracená sovětská adaptace Tolkienova Pána prstenů. Rusky mluvený televizní snímek vznikl roku 1991, nese název Khraniteli a vychází z první části knižní trilogie, tedy ze Společenstva prstenu. Video bylo umístěno ve dvou částech na YouTube, kde k dnešnímu dni nasbíralo přes milion a půl zhlédnutí.
Nízkorozpočtový film je událostí především pro ruské fanoušky Tolkienova
Khraniteli
Khraniteli | Leningrad Television
díla, jemuž se v tehdejším Sovětském svazu nedostávalo příliš pozornosti. První samizdatový překlad Společenstva prstenu do ruštiny vznikl až roku 1966, tedy více než dekádu po vydání knihy, a vůbec první publikovaný překlad dorazil roku 1982. Khraniteli je považováno za vůbec jediné filmové zpracování Pána prstenů, které v Sovětském svazu či v Rusku vzniklo, a fanoušci po něm bez úspěchu pátrali celé tři dekády. Zájem o danou látku totiž Rusové nezapřou - epická trilogie režiséra Petera Jacksona, která vycházela na počátku století, ostatně u tamního publika zabodovala. Společenstvo prstenu v Rusku utržilo přes sedm milionů dolarů, přičemž Dvě věže už přepočítávaly skoro devět milionů a Návrat krále se vyšplhal až ke dvanácti.
Khraniteli se roku 1991 objevilo na televizních obrazovkách pouze jednou, než na dlouhá léta zmizelo. Vizuální a výpravná stránka filmu je oproti Jacksonovým blockbusterům mírně řečeno tristní a úsměvná, ale příběh zahrnuje některé linie, jež oscarová trilogie vypustila - jde například o postavu lesního obyvatele Toma Bombadila, která prý byla z Jacksonova filmu vystřižena.
Khraniteli
Khraniteli | Leningrad Television
K 'Tureckým Hvězdným válkám' se tak nyní připojuje také 'Sovětský Pán prstenů' a jsme zvědaví, jaký národní archiv v budoucnu ohlásí nález alternativního Jurského parku nebo Excaliburu.