Dobrodružství retardovaného dobráka a horor s mimozemským monstrem. Známe nejlepší blockbustery všech dob

Dobrodružství retardovaného dobráka a horor s mimozemským monstrem. Známe nejlepší blockbustery všech dob
Forrest Gump (1994) | Paramount Network
Filmový blockbuster by měl ideálně splňovat všechny požadavky z tria známého jako "The Look, The Hook and The Book":
- The Look: Film nabídne divákům něco vizuálně unikátního (Jurský park předvedl dinosaury způsobem, jakým žádný snímek předtím).
- The Hook: Označení pro jakékoliv zboží, které pomáhá propagovat film (merchandising). Hračky (figurky dinosaurů), trička s logem filmu, atrakce v zábavním parku apod.
- The Book: Tím je myšlen příběh, jímž chce film diváky upoutat (lidé budou chtít vidět dinosaury v současnosti, mezi lidmi).
Jurský park
Jurský park | Universal Pictures
Ve filmové branži se výraz uchytil v polovině 70. let v souvislosti s Čelistmi Stevena Spielberga. Adaptace knižního bestselleru Petera Benchleyho se stala celosvětovým hitem a komerčně nejúspěšnějším snímkem své doby.
Steven Spielberg
ze zákulisí Čelistí
Čelisti však byly ze své pozice nejvýdělečnějšího filmu historie sesazeny hned o dva roky později, kdy do kin přišly první Hvězdné války, které zcela změnily roli merchandinsingu - George Lucas na něm vydělal víc než na filmu samotném. I tento snímek však byl časem (zejména kvůli inflaci) překonán. V současnosti je na prvním místě epická sci-fi Jamese Camerona Avatar, jenž byl sice v roce 2019 překonán komiksovými Avengers: Endgame, po nedávném znovuuvedení v asijských kinech se však Cameronův velehit vrátil na první místo, na němž je už od své premiéry v roce 2009 (na jeho rekordních tržbách se významně podílely také zisky z 3D projekcí).
Avatar
Avatar | Twentieth Century Fox
Aktuálně nejlépe hodnoceným blockbusterem je na Kinoboxu oscarový hit Roberta Zemeckise Forrest Gump. Adaptace stejnojmenného románu Winstona Grooma, v níž Tom Hanks ztvárnil svou životní roli retardovaného dobráka, jenž se "proběhá" americkými dějinami druhé poloviny dvacátého století, si získala srdce diváků po celém světě a dodnes se objevuje v anketách o nejoblíbenější a nejlepší filmy vůbec. Každý si z něj pamatuje hlášky i celé scény, sám Forrest se stává ikonou - smajlíkem.
Tom Hanks
Forrest Gump | Paramount Pictures
Na druhém a třetím místě se umístily první a závěrečný díl fantasy trilogie Pán prstenů, již dle stejnojmenné předlohy J. R. R. Tolkiena zfilmoval novozélandský scenárista a režisér Peter Jackson. Prostřední Dvě věže jsou až páté, protože na čtvrté místo se povedlo vklínit Temnému rytíři, strhujícímu komiksovému eposu Christophera Nolana. Do první desítky se dále dostala první část sci-fi komedie o cestování časem Návrat do budoucnosti, ikonický a trikově revoluční Terminátor 2: Den zúčtování, první dobrodružství nejslavnějšího filmového archeologa Indiany Jonese Dobyvatelé ztracené archy, třetí Avengers s podtitulem Infinity War a první díl kultovní kyberpunkové akční sci-fi série Matrix.
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu | 2001 New Line Cinema
Blockbusterem s nejlepším průměrným hodnocením od kritiků jsou dle statistiky na Kinoboxu Vetřelci, velkolepé pokračování převratného sci-fi hororu Ridleyho Scotta, jenž světu představil jedno z nejděsivějších filmových monster, které se pak dostalo do komiksů a počítačových her.
Sigourney Weaver
Vetřelci | 1986 20th Century Fox
Následující tři pozice si pro sebe ukořistil kompletní Pán prstenů. Na pátém místě se nachází Terminátor 2: Den zúčtování a šesté nyní okupuje Temný rytíř. Těsně za ním se nachází animovaný hit o rodině superhrdinů Úžasňákovi. Osmou příčku si drží Matrix a první desítku pak uzavírají třetí díl kouzelnické fantasy ságy Harry Potter a vězeň z Azkabanu a Cameronův katastrofický Titanic, jenž byl nejvýdělečnějším filmem historie od svého uvedení v roce 1997 až do doby, kdy ho překonal již zmíněný Avatar.
Heath Ledger
Temný rytíř | Warner Bros.
Kompletní žebříčky najdete zde a zde.