Pokračování nejúspěšnějšího filmu historie vznikají pod drtivým tlakem. Na scenáristy jsou kladeny nevídané nároky.

Pokračování nejúspěšnějšího filmu historie vznikají pod drtivým tlakem. Na scenáristy jsou kladeny nevídané nároky.
Avatar: The Way of Water - Concept Art | 20th Century Studios
Od premiéry Avatara letos uběhne už dvanáct let, během nichž takřka soustavně probíhají práce na plánovaných sequelech. Kasovně nejúspěšnější snímek v dějinách, jímž vizionářský režisér James Cameron opět posunul trikové možnosti a představil unikátní filmový svět, pochopitelně nastavil vysokou, zdánlivě nezdolatelnou laťku. Cameron, jenž má doma Oscara za režii Titanicu a je otcem progresivního Terminátora, se ovšem velkých výzev nikdy nebál, a ke své dosud nejvýdělečnější látce se nehodlá vrátit jednou, nýbrž rovnou čtyřikrát.
První zmínka o Avatarovi 2 padla už roku 2010 a kolem následného vývoje
Kate Winslet
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
se vinou neustálých odkladů vytvářel až mytologický opar - nadějné zprávy a fotky ze zákulisí se sice množily, ale plánované premiéry se neustále posouvaly. A do toho udeřil také koronavirus, jemuž hollywoodské i všechny ostatní produkce ustupovaly ve velkém. Jak se ale ukázalo, časová náročnost neplyne pouze z pandemie nebo technických inovací. Cameron nyní prozradil, že spoustu času zabralo samotné uvažování nad směřováním a tónem příběhu. Slavný filmař, známý svou obsáhlou kreativní kontrolou, toužil před psaním nových zápletek plně porozumět tomu, co činilo první díl tak významným a funkčním, a podle toho uzpůsobit ráz pokračování. A aby k tomuto procesu donutil i najatý tým scenáristů, neváhal opakovaně vyhrožovat vyhazovem.
"Když jsem usedl a začal psát sequely, už v té době jsem věděl, že budou tři, což se nakonec rozšířilo na čtyři. Dal jsem dohromady skupinu scenáristů a řekl jsem jim 'Nechci znát ničí nové nápady, dokud nestrávíme nějaký čas tím, že budeme přemýšlet, co fungovalo v prvním filmu, co ho spojovalo a proč to fungovalo," nechal se slyšet Cameron v podcastu Marianne Williamson.
Takový přístup odpovídá režisérově perfekcionistické nátuře a probouzí další naděje, že dlouhé čekání může vyústit v opravdu propracovaný a novátorský výsledek. Scenáristé s tím však tak nadšení nebyli. "Pořád chtěli mluvit o nových příbězích. Říkal jsem jim 'Tohle ještě neděláme.' Nakonec jsem jim všem musel vyhrožovat vyhazovem, protože dělali to, co scenáristé dělají - tedy snažit se přijít s novými příběhy. Povídal jsem 'Musíme porozumět tomu, v čem byla spojitost, a ochránit to. Ochránit ten žhavý uhlík a ten plamen."
James Cameron
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Kreativní úsilí se tvůrcům zažehnout podle všeho podařilo a Avatar 2 ukončil produkci v září 2020, přičemž zkompletováno má být rovněž natáčení Avatara 3. O výsledku se snad přesvědčíme 15. prosince 2022, kdy má první pokračování tuzemskou premiéru.