Jason Statham: Gangster, komediant, ale hlavně akční bůh!

Jason Statham: Gangster, komediant, ale hlavně akční bůh!
Jason Statham v Rozhněvaném muži (2021) | Metro-Goldwyn-Mayer
Jasona Stathama (*1967) přivedl k filmu právě Guy Ritchie. Začínající britský režisér si ho všiml v době, kdy se Statham živil jako sportovní model a pouliční prodejce. Ritchie ho obsadil do jedné ze čtyř hlavních rolích své debutové gangsterské komedie Sbal prachy a vypadni z roku 1998, která zaznamenala velký úspěch u diváků i u kritiky. Z mužů se stali přátelé a za dva roky spolu natočili další film. Ten se jmenoval Podfu(c)k, šlo opět o krimi komedii z londýnského podsvětí a i díky účasti hereckých hvězd jako Brad Pitt nebo Benicio del Toro se jednalo o ještě větší hit než v případě předchozího titulu.
Jason Statham, Brad Pitt
Podfu(c)k
Od roku 2000 se Statham začal stále více objevovat i v hollywoodských filmech. Výrazné vedlejší role ztvárnil například ve snímcích Jedinečný (2001) nebo Duchové Marsu (2001). Ty se však dočkaly přinejlepším vlažného přijetí. Nadále se však objevoval i v britských snímcích. Vynikající byl především jako psychopatický brankář ve vězeňské sportovní komedii Fotbal za mřížemi (2001).
Další zlom v jeho herecké kariéře přišel už roku 2002, kdy si ho úspěšný režisér a producent Luc Besson vybral do titulní role v akčňáku Kurýr. Snímek v režii Coreyho Yuena a Louise Leterriera určitě nevynikal chytrým scénářem či netradičním pojetím, Statham se však ukázal jako ideální představitel drsných hrdinů. Film se brzy dočkal dvou pokračování, v nichž si Statham jednu ze svých ikonických rolí zopakoval.
Kurýr
Kurýr
I v nadcházejících letech se objevoval v menších či větších rolích v různou měrou zdařilých filmech. Objevil se jako člen hvězdně obsazeného zlodějského týmu ve zdařilém remaku akční krimi z konce 60. let Loupež po italsku (2003), zahrál si hlavního záporáka v ucházejícím thrilleru Cellular (2004) a s Ritchiem natočil další britskou gangsterku, podivný a neúspěšný Revolver (2005). Dalším výrazným dílem v jeho filmografii bylo extrémně divoké a zběsilé Zastav a nepřežiješ (2006), kde se opět představil jako velký tvrďák, jenž si jde nekompromisně za svým. I tento Stathamův hit se dočkal pokračování. V roce 2008 se objevil v hlavní roli hned ve dvou velmi povedených, byť velice rozdílných filmů. V drsném závodnickém akčním béčku Rallye smrti a skutečnými událostmi inspirovaným retro krimi thrillerem Čistá práce.
Loupež po italsku
Loupež po italsku | 2003 Paramount Pictures
Za jeden z klíčových momentů jeho filmové kariéry je nutné považovat hercovu účast v ansámblové akční trilogii Expendables: Postradatelní, kde představoval odborníka na nože Lee Christmase a pravou ruku Sylvestera Stalloneho, hlavní hvězdy a duchovního otce projektu.
Jason Statham, Sylvester Stallone
Expendables: Postradatelní | Lionsgate
Že je nejen pořádný drsňák, ale má i značný komediální talent, potvrdil Statham zejména v akční komedii Špión (2015), kde si zahrál po boku Melissy McCarthy a Juda Lawa.
Aktuálně největší a nejúspěšnější filmovou sérií, jíž je Statham součástí, je nepochybně akční sága Rychle a zběsile. Zde britský herec představuje bývalého elitního vojáka Deckarda Shawa, jenž byl zpočátku padouchem, od osmého dílu už je ale regulérním klaďasem. Pokračování se dočká také nečekaně komerčně úspěšný monster movie MEG: Monstrum z hlubin, kde Statham hraje protřelého hlubinného záchranáře. A po čerstvém Rozhněvaném muži nyní natáčí populární akční hvězda další film s Guyem Ritchiem - výpravný špionážní akčňák Five Eyes, jenž by měl mít světovou premiéru už na začátku příštího roku.
Jason Statham, Dwayne Johnson
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw | Universal Pictures

10 nejlepších filmů Jasona Stathama podle uživatelů Kinoboxu:
1. Podfu(c)k (2000) - 80 %
Podfu(c)k
2. Rychle a zběsile 7 (2015) - 80 %
Rychle a zběsile 7
3. Rychle a zběsile 8 (2017) - 79 %
Rychle a zběsile 8
4. Expendables: Postradatelní 2 (2012) - 78 %
5. Expendables: Postradatelní (2010) - 77 %
Expendables: Postradatelní | Lionsgate
6. Sbal prachy a vypadni (1998) - 77 %
Sbal prachy a vypadni: trailer | Falcon
7. Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw (2019) - 75 %
Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw
8. Špión (2015) - 74 %
Špión
9. Kurýr (2002) - 73 %
Kurýr
10. Loupež po italsku (2003) - 72 %
Loupež po italsku