"Francii na Moravě nenatočíš." Autor oblíbených seriálů Most! a Okresní přebor chystá road movie s Kryštofem Hádkem a Štěpánem Kozubem

"Francii na Moravě nenatočíš." Autor oblíbených seriálů Most! a Okresní přebor chystá road movie s Kryštofem Hádkem a Štěpánem Kozubem
Kryštof Hádek, Štěpán Kozub, Robin Ferro | če
Grand Prix bude pojednávat o jednom splněném snu a cestě přes celou Evropu na Velkou cenu Formule 1 ve Španělsku. S cílem natáčet v místě konání závodu Formule 1 teď tvůrci spouštějí crowdfundingovou kampaň, se kterou chtějí vybrat dva miliony korun. V hlavních rolích se objeví herci ostravského divadla Mír Robin Ferro a Štěpán Kozub, Kryštof Hádek a Anna Kameníková.
Grand Prix
Grand Prix | če
“Na scénáři ke Grand Prix jsem pracoval několik let. Pojednává o dvou bratrancích ze severočeského pohraničního maloměsta. Jeden z nich vede umolousaný autobazar na okraji města, ten druhý je lehce autistickým milovníkem pořádku ve své autodílně na náměstí. V boudě za domem má maketu Formule 1, na které už roky fanaticky cvičí výměnu pneumatik. Když se díky výhře dvou vstupenek na velkou cenu Španělska objeví možnost zmizet na pár dní z města není co řešit. To oba ovšem ještě netuší, že se k nim nečekaně přidá i místní šílenec a zloděj aut Štětka, který přitahuje jednu katastrofu za druhou,” shrnuje děj Grand Prix režisér Jan Prušinovský.
Natáčení začne na počátku května a tvůrci kromě severočeského Cvikova zamíří na lokace v Německu, Francii a Španělsku. Vrcholem Grand Prix by mělo být natáčení během Velké ceny Formule 1 v katalánské Barceloně v příštím roce. Velmi přísná bezpečnostní opatření to letos neumožňují. S touto ideou teď tvůrci filmu spouštějí crowdfundingovou kampaň ve které chtějí vybrat dva miliony korun. “Road movie je u nás žánr, do kterého se nikdo moc nehrne. Česká republika je pro něj totiž malá. Tak jsme se rozhodli, že ty naše průměrný český hrdiny vyvezeme za hranice. Nechceme ale vytvářet iluzi německé autopumpy tím, že na českou benzínu dvacet kilometrů za Prahou nalepíme nápis "Tankstelle". A stejně tak nevytvoříme na brněnském nebo mosteckém autodromu dojem, že jste jen pár kilometrů od moře a v centru Katalánska. A díky tomu je z Grand Prix najednou největší film, na kterém jsme kdy pracoval, a to něco stojí. Abychom mohli natáčet přímo na okruhu a během Velké ceny, potřebujeme získat dva miliony korun. Věřím, že se nám to podaří,” říká Prušinovský.
Crowdfundingová kampaň odstartovala na portále Donio 1. dubna. Podporovatelé Grand Prix budou jejím prostřednictvím moci získat mnoho zajímavých odměn, například osobní videopozdrav z cesty od herců Hádka, Kozuba nebo Ferra, zůčastnit se jako komparz autocrossových závodů v Nové pace nebo vyzkoušet kurz bezpečné či sportovní jízdy na autodromu Sosnová.
Film Grand Prix podpořil Státní fond kinematografie a v českých kinech by se měl objevit 17. listopadu roku 2022 pod hlavičkou distribuční společnosti Falcon.