Deset let po posledním dílu se herec z Harryho Pottera změnil k nepoznání. Svou životní roli miluje i proklíná

Deset let po posledním dílu se herec z Harryho Pottera změnil k nepoznání. Svou životní roli miluje i proklíná
Matthew Lewis - Harry Potter a Kámen mudrců | Warner Bros.
Jméno Matthew Lewis vám možná nic neříká a v konkurenci předních hereckých nováčků Daniela Radcliffa, Emmy Watson a Ruperta Grinta, jimž filmy o Harrym Potterovi rovněž otevřely bránu do světa showbyznysu, se poněkud vytrácí. Letos jednatřicetiletý rodák z anglického Leedsu si ve všech osmi dílech zahrál nezapomenutelnou postavu Nevilla Longbottoma, jenž napříč jednotlivými snímky procházel značným vývojem. Ze spíše natvrdlého smolaře vyzrál syn pověstných bystrozorů v nebojácného a loajálního kouzelníka, jenž v závěrečné bitvě o Bradavice sehrál významnou roli. Od premiéry posledního filmu s podtitulem Relikvie smrti - část 2 uplyne v létě již deset let a za tu dobu prošel značnou proměnou také sám Lewis, jenž v dospělosti rozhodně nepřipomíná lehce obtloustlého a vyjeveného ňoumu s odstávajícíma ušima. Stal se z něj atraktivní muž, za nímž se nejedna žena na ulici zcela jistě otočí.
Lidé se za ním však stále otáčejí také proto, že jeho průlomovou roli v něm
deset-let-po-poslednim-dilu-se-herec-z-harryho-pottera-zmenil-k-nepoznani-svou-zivotni-roli-miluje-i-proklina
Matthew Lewis / Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 | Warner Bros.
navzdory rozdílné image zatvrzele shledávají i celou dekádu po uzavření původní kouzelnické ságy. A to herce podle vlastních slov trápí, neboť mu věčný stín Nevilla Longbottoma nedovoluje získat patřičné uznání za všechnu práci, kterou v minulých deseti letech vykonal. Lewis se o tomto prokletí rozpovídal v podcastu s názvem Inside of You. "Stále jsem do určité míry frustrovaný, když lidé říkají něco ve smyslu 'Oh, to je.. (Neville Longbottom)' -- nyní například dělám tuhle show, je to na PBS (Public Broadcasting Service) a spousta titulků je ve stylu 'Už není Nevillem Longbottomem'. Ale jím už nejsem celých deset let. Mezi tím jsem dělal natolik rozličné projekty. Hrál jsem třeba v dramatech, která vyhrála ceny BAFTA, a podobné věci. Nechvástám se tím, jen to beru tak, že jsem účinkoval ve všech těchto věcech a lidé i o deset let později neustále pronáší tvrzení, jako kdybych vyskočil rovnou z Harryho Pottera, a kompletně ignorují cestu, po níž jsem se do tohoto bodu dostal."
Lewis tak čelí podobnému zaškatulkování, s nímž se potýká i většina dalších mladých herců z úspěšné ságy a jejž proklíná třeba i představitel Froda Pytlíka Elijah Wood. To ovšem neznamená, že by účinkování v ostře sledovaných projektech zpětně litoval. "Může to být frustrující - ne že bych byl frustrován z čehokoli, co souvisí s Harry Potterem - ale jako kdyby jste v hlavě měli ten hlas, jenž pronáší 'Ty víš o té práci, kterou jsi za posledních deset let udělal. Nikdo to sakra neviděl. Nikoho to nezajímá.' Stále si myslí, že je to první práce, kterou jsi od dob Harryho Pottera vykonal."
deset-let-po-poslednim-dilu-se-herec-z-harryho-pottera-zmenil-k-nepoznani-svou-zivotni-roli-miluje-i-proklina-2
Matthew Lewis ve filmu Baby Done (2020) | Madman Films
V celovečerních filmech vystupuje Matthew Lewis jen sporadicky a ve vedlejších rolích, ovšem slibnou kariéru si rozvíjí v televizi. Zahrál si třeba v seriálech Ripper Street, Šťastné údolí a Všechny velké a malé bytosti. Minulý rok pak ztvárnil hlavní roli v novozélandské komedii Baby Done a je více než pravděpodobné, že jej na televizních obrazovkách budeme vídat i v budoucnu - automatické upozornění 'Hele, to je přece Neville!' si však velká část diváků k hercově nelibosti podle všeho neodpustí.