Životem velké hvězdy osmdesátých let otřásl fatální smrtelný incident. Poslední velkou filmovou bitvu svedla s nechvalně proslulou Godzillou

Životem velké hvězdy osmdesátých let otřásl fatální smrtelný incident. Poslední velkou filmovou bitvu svedla s nechvalně proslulou Godzillou
Matthew Broderick | Paramount Network
Roku 1987 bylo Matthew Broderickovi 25 let a vyhříval se v pozici nejoblíbenějšího hollywoodského herce své generace. O rok dříve měla premiéru dnes kultovní komedie Volný den Ferrise Buellera, v níž Broderick ztvárnil nezapomenutelnou úlohu rebelujícího záškoláka, která z něj udělala hvězdu první velikosti. V té době už byl ale několik let respektovaným divadelním hercem a už roku 1983 obdržel prestižní cenu Tony za 'Nejlepšího herce ve zvláštní roli v divadelní hře'. Pocházel ostatně s tradiční herecké rodiny a poté, co mu zranění velmi brzy znemožnilo pokračovat v nadějně započaté fotbalové kariéře, neměl o své budoucnosti sebemenší pochyby.
Málokdo dnes ví, že v onom osudném roce 1987 mu byla partnerkou jeho
Volný den Ferrise Buellera
Matthew Broderick / Volný den Ferrise Buellera | Paramount Network
herecká kolegyně z Ferrise Buellera Jennifer Grey, známá především jako Baby z Hříšného tance. Ti dva si společně chtěli užít dovolenou Irsku, která se však proměnila v nezhojitelnou tragédii. Broderick řídil zapůjčené BMW, když se vůz z neznámých příčin ocitl v opačném pruhu a čelně se srazil s protijedoucím automobilem. V něm seděly dvě ženy, osmadvacetiletá Anne Gallagher a její třiašedesátiletá matka Margaret Doherty. Obě byly bezprostředně po převozu do nemocnice prohlášeny za mrtvé.
Grey, sedící na místě spolujezdce, zůstala jako zázrakem nezraněna, zatímco Broderick utrpěl zlomeninu nohy, otřes mozku a tržné rány. Testy u něj vyloučily přítomnost drog a alkoholu a za vším podle všeho stálo prosté selhání lidského faktoru. Možná pouhá nepozornost, možná dočasné zmatení plynoucí z toho, že v Irsku se jezdí na opačné straně než v Americe. Hasič, jenž u nehody zasahoval, později vyprávěl, že Broderick byl vážně rozrušený a neustále se vyptával na osoby z druhého vozidla. "Zranil jsem je? Stalo se jim něco?," opakoval prý stále dokola.
Volný den Ferrise Buellera
Jennifer Grey / Volný den Ferrise Buellera | Paramount Network
Herec, jemuž se náhle změnil celý život a jehož plánované zásnuby s Jennifer Grey byly zrušeny, strávil čtyři týdny v nemocnici. Hrozilo mu přitom až pět let odnětí svobody za 'bezohlednou jízdu'. Nakonec byl obviněn, ovšem rozsudek se zredukoval na přestupek z nedbalosti a pětadvacetiletý Broderick do vězení nemusel. Pozůstalí to považovali za justiční výsměch, ovšem s odstupem let emoce přeci jen vychladly a herec, jenž musel projít terapií, nalezl u příbuzných obou obětí odpuštění. Roku 2002 navštívil Broderick rodinu v Irsku a Martin Doherty, jemuž při nehodě zemřely sestra s matkou, se k tomu vyjádřil: "Tehdy zavládly silné emoce, ale od té doby jsem mu odpustil a necítím vůči němu žádnou zášť." Souhlasil s ním také manžel zesnulé Anne Gallagher, jenž prohlásil: "Musí s tím žít po zbytek svého života."
Godzilla
Matthew Broderick / Godzilla | TriStar Pictures
V profesním životě sbíral Broderick i po zdrcujícím incidentu jisté úspěchy, ale na stříbrném plátně už nikdy nezazářil s takovou grácií, jakou vtiskl postavě Ferrise Buellera. Nepočítáme-li jeho dabérský výkon ve Lvím králi, v opravdovém hitu nehrál až do roku 1998, kdy si připsal svou globálně nejznámější roli v Godzille Rolanda Emmericha. Snímek v kinech uspěl a stal se vůbec nejvýdělečnějším v Broderickově kariéře, která však od té doby spíše uvadala - možná za to mohlo i tristní kritické přijetí akčního spektáklu, do něhož se civilní herec navíc úplně nehodil.
Po přelomu tisíciletí Broderick rozhodně neupadl v zapomnění a stále si připisuje role v převážně komediálních produkcích, k nimž přidává krátká hostující vystoupení v řadě televizních seriálů. Důvod, proč jej na obrazovkách tolik nevídáme, je hlavně jeho znovuzrozená vášeň pro účinkování v divadle. Už roku 1995 obdržel svou druhou cenu Tony za hru How to Succeed in Business Without Really Trying a úspěch slavil také roku 2001 v divadelní adaptaci Producentů Mela Brookse, přičemž o čtyři roky později si zahrál i v nové filmové verzi.
velke-hvezde-osmdesatych-let-otrasl-zivotem-fatalni-smrtelny-incident-posledni-velkou-filmovou-bitvu-svedla-s-nechvalne-proslulou-godzillou
Matthew Broderick ve filmu To Dust (2018) | Good Deed Entertainment
Od roku 1997 je Matthew Broderick ženatý s herečkou Sarah Jessicou Parker, známou především ze seriálu Sex ve městě. Společně mají tři děti a jejich vztah platí za jeden z nejstabilnějších v Hollywoodu. Svůj čas tak kdysi slavný herec rozděluje mezi rodinu, divadlo, film i televizi, a proto jej už asi nikdy neuvidíme v drahých a časově náročných produkcích, s nimiž seknul po rozporuplné zkušenosti s Godzillou.