Vypadá to, že se zapomenutá vykrádačka Smrtonosné pasti s Wesley Snipesem dočká pokračování

Vypadá to, že se zapomenutá vykrádačka Smrtonosné pasti s Wesley Snipesem dočká pokračování
Přepadení ve vzduchu | Warner Bros.
Jednou z prvních žánrových vlaštovek, v nichž se podařilo Snipesovi zazářit (mimo jiné proto, že si akci oddřel pěkně sám), bylo Přepadení ve vzduchu. Snímek vyšel v roce 1992 a Snipes si v něm zahrál protiteroristického experta Johna Cuttera, jenž svede na palubě letadla boj s teroristy, které vede Charles Rane (devadesátkově odpovídajícím způsobem démonický Bruce Payne). Takže zjednodušeně řečeno Smrtonosná past v letadle.
Přepadení ve vzduchu
Přepadení ve vzduchu, jehož českým název se distributor pokoušel parazitovat na hitu Přepadení v Pacifiku, který byl v lokálních kinech uveden o čtyři měsíce dříve (originální název Snipesova snímku je Passenger 57), to ve známkách dost schytalo. V rámci kinotažení šlo ale mluvit o úspěchu - film stál 15 milionů dolarů a celosvětově vydělal 66. A ano, extra dobrý není. Od jeho uvedení ale vzniklo tolik horších klonů Smrtonosné pasti (včetně jednoho příšerného oficiální pokračování), že lze dnes film vidět podstatně smířlivějším okem a kdo má pro žánr slabost, trpět u něj určitě nebude...
...pokud si ho tedy náhodou nepustí s původním českým dabingem. Ten byl až vzácně mizerný a do velké míry se postaral o to, že české děti osmdesátek měly Přepadení ve vzduchu zafixované jako vyložený průšvih (šance, že dnes na něj narazíte, je naštěstí malá - film byl již nejednou televizními stanicemi předabován). Samotný Snipes každopádně neodvedl vůbec špatnou práci. V roli Johna Cuttera působí přesně tak, jak by podobný hrdina měl, nějaké ty hlášky také padnou a v akci se rozhodně umí ohánět.
Přepadení ve vzduchu
Přepadení ve vzduchu | Warner Bros.
Nyní to vypadá, že si Snipes možná postavu zopakuje. Agentura California Film Commission totiž pár týdnů zpátky mezi připravované projekty zařadila snímek Passenger 58. Nic podrobnějšímu k němu nenapsala, ale jaká je šance, že by šlo v rámci názvu jen o náhodu? A sám Snipes před nedávnem vyjádřil přání, že by rád navázal na své starší úspěšné projekty. Kopírek Smrtonosných pastí v posledních letech do kin nic nechodí, takže kdyby došlo na nějakou novou se Snipesem, fanoušci akce by se určitě nezlobili.