Taková normální rodinka: První tuzemský sitcom slaví 50 let

Taková normální rodinka: První tuzemský sitcom slaví 50 let
Taková normální rodinka | Československá televize
Slavný a velmi populární komediální seriál letos slaví 50. narozeniny. V roce 1971 jej natočil Jaroslav Dudek podle scénáře Fan Vavřincové a vytvořil tímvlastně úplně první československý sitcom. A řekli si o něj sami diváci. První díl byl totiž původně natočen jako samostatná televizní komedie, jejíž scénář vycházel z námětu Ženich na želvách, který do Československé televize v roce 1968 přinesla Fan Vavřincová. Po jeho velkém diváckém úspěchu dopsala autorka dalších sedm epizod. Taková normální rodinka mohla být ale mnohem delší, než je nyní. Seriál ukončili sami tvůrci s tím, že na štáb začal být činěn nátlak od komunistické strany, která například požadovala, aby raubíři byli pionýři, Péťa, aby odjížděl na montáže na Kubu, aby se hrdinové titulovali soudruhu, což odmítli udělat.
Děj seriálu se točí kolem potrhlé rodinky Hanákových. Pod jednou střechou jejich rodinného domu žijí čtyři generace tohoto klanu. V jeho čele stojí maminka Cilka Hanáková (Dana Medřická) a její manžel Oldřich (Zdeněk Řehoř). Spolu s nimi žije i Cilčina maminka (Marie Rosůlková) a jejich dcery Pavla (Jana Štěpánková) s manželem Petrem (Eduard Cupák) a Kateřina (Daniela Kolářová) s manželem Zdeňkem (Jaromír Hanzlík). Poslední generaci pak zastupují Pavlina a Petrova dvojčata zvaná raubíři (Jiří a Václav Hybšovi). Jejich soužití je zábavné, netradiční a zcela "nenormální". Je ale tak úžasné a originální, že řada jejich hlášek zlidověla a určitě se v našich končinách najde mnoho želv nesoucích jméno Poldinka.
Eduard Cupák, Zdeněk Řehoř, Jaromír Hanzlík
Taková normální rodinka | Česká televize
Zajímavostí přitom je, že řada vtipů vznikla přímo na place, hercům byla totiž dovolena volná improvizace, čehož všichni využívali. Dana Medřická byla například tím, kdo si vymyslel, aby její Cilka prokládala své hovory áriemi z oper.
Jedinou postavou seriálu, jejíž jméno se nikdy nedozvíte, je babička Marie Rosůlková, nikdo jí totiž neoslovuje jinak, než babi nebo madam (v případě účetního Koníčka). Tuto roli napsala Fan Vavřincová přímo pro Oldřicha Nového, kterého si velmi vážila a který již dříve hrál v jiné komedii podle její knihy – veselohře Eva tropí hlouposti (1939). Oldřich Nový se v té době sice ze zdravotních důvodů stahoval do soukromí, přesto roli přijal.
Druhý díl Takové normální rodinky s názvem Před svatbou se musel natáčet dvakrát. Díl byl totiž původně natočen s Pavlem Landovským v roli malíře pokojů, kterému byla postava psána na tělo. Po politických restrikcích mu ale bylo zakázáno hrát v televizi a ve filmu, což znamenalo, že se musel díl před svou premiérou přetočit; roli malíře Hamouzka nakonec převzal Jaroslav Moučka. Působení Landovského v seriálu se dochovalo pouze na fotografiích v archivu ČT.
takova-normalni-rodinka-prvni-cesky-sitcom-slavi-50-let
Taková normální rodinka - Pavel Landovský | Česká televize
Pro Danielu Kolářovou a Jaromíra Hanzlíka, kteří v seriálu ztvárnili Káču a Zdeňka, to každopádně byla jedna z prvních z nespočtu televizních, filmových a divadelních spoluprací. Tou první byla historická komedie Slasti otce vlasti, pak přišla Taková normální rodinka a řada dalších projektů jako Noc na Karlštejně, Léto s kovbojem či Lucie, postrach ulice.