F. L. Věk: Myšlenky obrození a vlastenectví byly cenzuře trnem v oku, a tak se roky seriál nevysílal celý

F. L. Věk: Myšlenky obrození a vlastenectví byly cenzuře trnem v oku, a tak se roky seriál nevysílal celý
F. L. Věk | Česká televize
Seriál F. L. Věknatočil v roce 1970 režisér František Filip na motivy stejnojmenného románu Aloise Jiráska, který se ve svém díle nechal inspirovat životním příběhem českého buditele, skladatele a obchodníka Františka Ladislava Heka z Dobrušky. Seriál se v Hekově rodném městě skutečně natáčel a i díky jeho úspěchu u diváků se z jeho rodného domu stalo v roce 1972 muzeum.
Premiéra seriálu F. L. Věk proběhla v roce 1971, ale bez posledního dílu. Myšlenky o vlastenectví a svobodě, jež prostupují celým seriálem, nabyly po okupaci v roce 1968 aktuálního významu. Divák v seriálu nacházel podobenství s tím, co právě prožíval, což bylo politicky naprosto nepřípustné. Jednu z hlavních rolí navíc ztvárnil Jan Tříska, který později emigroval. Není divu, že pro komunistický režim představoval F. L. Věk pořádné bolení hlavy. Podle slov režiséra Filipa se na seriálu vyřádila cenzura a řada natočených scén musela být vystřižena. Poslední díl seriálu, kde hned několikrát zazní, že se nedáme, byl držen v trezoru téměř dvě dekády, když se své premiéry dočkal až v roce 1989.
Nina Popelíková, Radoslav Brzobohatý
F. L. Věk | © Česká televize
V seriálu hrálo celkem 180 herců a přes 900 komparzistů. Natáčelo se v Praze, Novém Městě nad Metují, zmíněné Dobrušce, Broumovském klášteře, Opočně a na hradě Valdek. Úvodní znělkou seriálu je duchovní českobratrská píseň z Kancionálu sestaveného Janem Amosem Komenským.
Zajímavostí je, že Antonii Hegerlíkovou a Radoslava Brzobohatého, kteří v F. L. Věkovi hráli matku a syna, od sebe dělilo jen devět let. Podobný věkový rozdíl dělil i Danu Medřickou a její seriálovou dceru Jiřinu Bohdalovou, u nichž šlo o rozdíl jedenácti let. A pokud jste se někdy oblizovali nad křupavou husou, kterou si v druhém díle Věkovi dopřávají k obědu, vězte, že je to kuře, husu omylem snědli během natáčení technici.
Radoslav Brzobohatý, Vlastimil Brodský
F. L. Věk | © Česká televize
Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová se během natáčení stihli stát manželi a natočit i další společný snímek Pěnička a Paraplíčko. Každopádně svou roli v seriálu Radoslav Brzobohatý neměl rád, František byl pro něj po celou dobu seriálu až moc hodný, hrát stále v jedné poloze tak pro něj bylo náročné.
A pokud náhodou patříte mezi ty jedince, kteří na všem hledají nedokonalosti, uděláme vám radost. Ani natáčení F. L. Věka se neobešlo bez několika chyb. Mezi ty nejvíc viditelné určitě patří nastříkané parkovací pruhy na dlažbě při průjezdu korunovačního kočáru Leopolda II. a socha Bedřicha Smetany u zámku, kolem kterého František s Lojzíkem projíždí na saních. Smetana se totiž narodil až o 27 let později.