Hvězda Hanebných panchartů se ocitne v podivné pasti. Hororový specialista, kterému fandí i Quentin Tarantino, představuje novinku Kyslík

Hvězda Hanebných panchartů se ocitne v podivné pasti. Hororový specialista, kterému fandí i Quentin Tarantino, představuje novinku Kyslík
Kyslík (2021) | Netflix
Alexandre Aja je známý především jako autor obvykle velmi drsných a brutálních hororů. Prvně na sebe výrazněji upozornil roku 2003 temnou a velice násilnou vyvražďovačkou Noc s nabroušenou břitvou. O tři roky později přišel se svým dosud možná nejlepším filmem - nekompromisním remakem (v našich končinách téměř neznámého) stejnojmenného hixplotation hororu Wese Cravena Hory mají oči, v němž je obyčejná americká rodina uprostřed pustiny vystavena teroru v podobě psychopatických znetvořených vesničanů. Dále natočil například mysteriózní Zrcadla s Kieferem Sutherlandem, extrémně nechutnou Piraňu 3D, netradiční fantasy horor Rohy s Daniel Radcliffem a naposledy předloňský zvířecí hororový thriller Kořist, jenž kultovní scenárista a režisér Quentin Tarantino dokonce označil za nejlepší film roku 2019.
A je celkem zřejmé, že i jeho blížící se filmová novinka s názvem Kyslík bude po stránce emocí stavět primárně na intenzivním napětí a pocitu tísně:

Trailer:

Kyslík
Tentokrát však patrně nepůjde o klasický horor, ale spíše o cosi mezi sci-fi a mysteriózním thrillerem. První upoutávka z děje mnoho neprozradila (což je možná i dobře). Zatím tedy víme pouze to, že hlavní hrdinka v podání Melanie Laurent (Hanebný pancharti, 6 Underground: Tajné operace) se probudí v kryogenní komoře, aniž by věděla, jak se tam dostala. A bude se muset dostat ven, než jí dojde kyslík... Výchozí situace tak silně připomíná např. snímek Pohřben zaživa s Ryanem Reynoldsem, jenž se celý odehrával v rakvi, v níž byl (žijící) protagonista uložen pod zem. Kromě okouzlující Laurent si v Kyslíku zahraje třeba také Mathieu Amalric (Quantum of Solace, Skafandr a motýl).
Na Netflixu bude snímek k vidění od 12. května.