V roce 1913 se zúčastnil lyžařského závodu a už se nevrátil. Kryštof Hádek natáčí o smrti na horách a zapomenutém příběhu Bohumila Hanče

V roce 1913 se zúčastnil lyžařského závodu a už se nevrátil. Kryštof Hádek natáčí o smrti na horách a zapomenutém příběhu Bohumila Hanče
Kryštof Hádek a Jaroslav Plesl během natáčení Posledního závodu | Nikolas Tušl
Poslední závod
Poslední závod - Kryštof Hádek | Nikolas Tušl
Slunce a modrá obloha se s vánicí a mrazem na Labské boudě střídají během několika minut. Stejně tak tomu bylo 24. března 1913, kdy Bohumil Hanč (ve filmu Kryštof Hádek) vyběhl za dobrého počasí jenom v košili do lyžařského závodu a už se nevrátil.
Kryštof Hádek, Marek Adamczyk, Jan Nedbal, Cyril Dobrý, Jan Hofman a představitelé dalších postav, stejně tak jako celý štáb, prožívají náročné natáčení, v němž se pokusí vrátit do začátků 20. století, do doby, kdy u nás ještě v době Rakouska-Uherska byly položeny základy lyžařského sportu.
Poslední závod
Poslední závod - Jan Hofman | Nikolas Tušl
O čem bude Poslední závod: Krkonoše před první světovou válkou byl chudý kraj, kde se střetával český živel s německým. Hory se zpočátku století začaly dynamicky proměňovat, zejména díky jedné novince v českých zemích – lyžím. Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař, který vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranný sportovec Emerich Rath se jako jediný Němec pravidelně zúčastňoval českých závodů, ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali. Hanč a Rath se dobře znali, setkali se i na startu osudného závodu v roce 1913. Po prvním kole se počasí prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice. Všichni závodníci vzdali, Hanč zůstal na trati sám. Polomrtvého jej nalezl právě Emerich Rath a s nasazením vlastního života se jej snažil zachránit, bohužel marně. Později je v horách nalezen i zmrzlý Václav Vrbata, Hančův přítel, který ho chtěl na trati podpořit a v prudké vánici mu půjčil svůj kabát…. Po mnichovských událostech, druhé světové válce a následném komunistickém puči se příběh Němce, který riskoval život, aby pomohl českému kamarádovi, nehodil, a Emerich Rath byl ze všeobecně známého příběhu takřka vymazán. Hanč zemřel a stal se legendou. Rath přežil a zemřel v zapomnění jako bezdomovec.
Poslední závod
Poslední závod