Zábavná pohádková historie jedné šlechtické rodiny. To byl seriál Covington Cross

Zábavná pohádková historie jedné šlechtické rodiny. To byl seriál Covington Cross
Covington Cross | American Broadcasting Company (ABC)
Dobrodružné příběhy šlechtické rodiny Greyů byly dost zidealizované a lze si jen těžko představit, že by ve 14. století existovala šlechtická rodina, jejíž členové by k sobě měli tak blízko, natož aby hlava rodiny byla tak čestná a zásadová jako Thomas Grey. Jako rodinná zábava to však poměrně fungovalo, zvláště, když jsme nehledali historické chyby a nepřesnosti.
Zajímavostí je, že ačkoli se seriál odehrává v Británii, vznikl v americké produkci a byl určen pro americké publikum, konkrétně pro stanici ABC. Z původních 13 epizod, ale bylo ve Spojených státech odvysíláno jen sedm. O seriál nebyl takový zájem, v jaký výkonný producent Gil Grant doufal. Natáčení seriálu přitom bylo velmi drahé, protože se celé odehrávalo mimo USA. Naděje, že by seriál ve sledovanosti zachránila Británie také poměrně rychle zhasla, neboť tam byl vysílán jen první díl, zbytek epizod se na obrazovky vůbec nedostal. Covington Crossse tak nakonec promítal v jiných evropských zemích jako Irsko, Francie či Česká republika.
Exteriéry seriálu se natáčely v okolí hradu Allington Castle, který sloužil jako sídlo rodiny Greyů zvenku, pro interiéry používali filmaři Penshurst Place v Kentu. Záběry vesnice se natáčely ve studiích Shepperton, s tím, že stejnou vesnici použili filmaři i při natáčení epizody Emohawk: Polymorph II ze seriálu Červený trpaslík. Kromě Červeného trpaslíka, je ale Covington Cross nepatrně propojen i se snímkem Robin Hood, král zbojníků, protože kříž, který nosí John Mulles (James Faulkner), měl ve filmu na krku Kevin Costner. Pro představitele lady Elizabeth (Cherie Lunghi) a sira Thomase (Nigel Terry) účinkování v seriálu nebylo první spoluprací. V roce 1981 se sešli při natáčení snímku Excalibur, kde se ujali rolí Guenevery a Artuše.
Jonathan Firth, Nigel Terry, Ben Porter, Glenn Quinn, Ione Skye
Covington Cross | American Broadcasting Company (ABC)
V rolích Thomasových dětí se představili Jonathan Firth (ano mladší bratr slavnějšího Colina Firtha) alias Richard Grey, Glenn Quinn jako Cedric Grey, Ione Skye jako Eleanor Greyová, Tim Killick jako Armus Grey a Ben Porter jako William Grey. Žádnému z nich se ale nepodařilo nijak výrazně prosadit, snad jen Ione Skye je trošku úspěšnější. Zahrála si například ve snímcích Čtyři pokoje či Řekni cokoliv... a v nedávné době ji diváci mohli spatřit v několika epizodách seriálu Hodný holky. Zbytek jejích seriálových sourozenců se věnuje hlavně menším televizním projektům a epizodním rolím, s výjimkou Glenna Quinna. Atraktivní představitel mladého Cedrika se pokoušel o kariéru v Americe, kde získal role v seriálech Roseanne a Angel, v roce 2002 ale zemřel na předávkování drogami.