Režisér animáků Doba ledová vytvořil nečekané dílo. Neviditelné město nahlíží do temných zákoutí brazilského folklóru

Režisér animáků Doba ledová vytvořil nečekané dílo. Neviditelné město nahlíží do temných zákoutí brazilského folklóru
Neviditelné město (2021) | Netflix
Neviditelné město, anglicky The Invisible City je brazilský sedmidílný fantasy seriál, který je na Netflixu přístupný od 5. února tohoto roku. Producentem je tvůrce filmů Doba ledová, Doba ledová 2, Doba ledová 3, Rio a Rio 2, brazilský animátor, scenárista a režisér Carlos Saldanha. Scénář sepsali jedni z nejslavnějších a nejprodávanějších jihoamerických knižních autorů Raphael Draccon a Carolina Munhóz a v hlavní roli policisty Erika zabývajícího se o životní prostředí, je zde Marco Pigossi, známý hlavně z lonského netflixovského seriálu High Seas.

Trailer:

Neviditelné město
Pigossiho charakter příběhem doprovází jeho policejní kolegyně, dcera a několik doprovodných mytických bytostí. Je to poněkud skeptický třicátník, žijící v poklidné domácnosti se svou ženou Gabrielou (Julia Konrad) a malou dcerou Lunou (Manu Dieguez). Jeho práce je mnohdy na prvním místě a rodině nevěnuje tolik času, kolik by měl. Nic se nezmění ani v den, kdy jsou jakožto rodina pozváni na oslavu do přírodní rezervace. Erik se raději do noci věnuje práci s tím, že "si večírek jeho dvě holky užijí mnohem více bez něj". Nemá ale ani tušení, že jsou to poslední slova, která své ženě řekne předtím, než ho nadobro opustí. V lese nedaleko od oslavy vypukne požár, který má pro rodinu zdrcující následky. Erik dojíždí na místo činu, kde se shledává se svojí přeživší dcerou a nalézá tělo manželky. Začne si uvědomovat, že se ke své rodině nechoval tak, jak by si zasloužila a rozhodne se vypátrat, co nebo kdo stojí za vznikem požáru. Když se ale brzy na to objeví na mořské pláži Rio de Janeira vyvržené tělo sladkovodního delfína, zamotává se Erik do věcí, které jdou mimo lidské chápání.
neviditelne-mesto-nahlizi-do-temnych-zakouti-brazilskeho-folkloru-reziser-animaku-doba-ledova-vytvoril-necekane-dilo-4
Neviditelné město (2021) | Netflix
Najednou stojí na pokraji psychického zhroucení a uvědomuje si, že je brazilský folklór možná něčím víc než jen lidovými povídačkami. Navíc se do případu zdá být zapletený bohatý podnikatel, ochotný udělat cokoli, aby ze svého pozemku vyhnal potomky původních domorodců. Problém je, že je mezi těmito pozemky les, ve kterém před nedávnem vypukl požár. Během vyšetřování dalších záhadných vražd, se Erik připlete ke komunitě bytostí s nadpřirozenými schopnosti. Netrvá ani tak dlouho a uvědomí si, že možná patří mezi ně a že je viník mnohem blíže, než by sám čekal.
Tvůrci si s brazilským folklorem vyhráli tak přehledně, že i člověk jím nepoznamenaný, si vychutná všechny čtyřicetiminutové epizody a něčemu novému se přiučí. V první řadě jde ocenit, že tu není uvedeno nepřehledné množství bytostí, ale pouze ty nejvýznamnější. Mezi takové řadíme například Cucu, mytické strašidlo hispánských legend. Dále je zde také lesní duch známý jako Curupira, jednonohý skřítek Saci a Iara, v jiných kulturách známá jako siréna.
neviditelne-mesto-nahlizi-do-temnych-zakouti-brazilskeho-folkloru-reziser-animaku-doba-ledova-vytvoril-necekane-dilo-10
Neviditelné město (2021) | Netflix
Mystičnost a exotičnost seriálu přidává také tradiční brazilská doprovodná hudba hrající v pozadí a seznámíte se i s nejtemnějšími zákoutími Ria de Janeira a jeho okolím. Neviditelné město je naplněné dramatickými a postupně gradujícími prvky, se kterými se setkáváte, zatímco pozorujete hlavní postavu a odkrýváte veškerá tajemství viděných i ukrytých stránek města a lesů. Co se ovšem týče předvídatelnosti, je na tom scénář už o něco hůř. Rozřešení případu tušíte od druhého dílu, a jen čekáte, kdy to dostanete od tvůrců pěkně černé na bílém.
neviditelne-mesto-nahlizi-do-temnych-zakouti-brazilskeho-folkloru-reziser-animaku-doba-ledova-vytvoril-necekane-dilo-7
Neviditelné město (2021) | Netflix
Hlavní myšlenka ani zdaleka není nejzajímavější a nejkomplikovanější. Stejně bych zhodnotila i závěr, z nějž jsem byla opravdu zklamaná. Ve chvíli, kdy čekáte největší vyvrcholení děje, se příběh utne a jste vrženi do prozatím neznámé čekací lhůty Jedná o seriál s otevřeným koncem, a tak je pravděpodobné, že první série nebude jeho poslední. Otevřené konce nijak neodsuzuji, a dokonce bych i řekla, že je vyhledávám. Záleží ovšem na jejich zpracování. U případu Neviditelného města si nejsem jistá, zda je natolik zajímavý, aby mi uvízl v mysli na déle než na pár dní. Otázkou tedy je, zda budu mít chuť se třeba za rok podívat na případné pokračování.
Zachraňuje to ale bohaté množství vedlejších motivů a zápletek. Stejně tak celkovému dojmu napomáhají perfektní a uvěřitelné výkony pro nás neznámých jihoamerických herců. Jestliže jste viděli americký seriál Siréna, vysílající se na platformách HBO a líbil se vám, jistě si oblíbíte i toto brazilské fantasy. Podobnosti jsou zde nejen v hlavní dějové linii, kdy jsou do problémů mytických bytostí zapletení lidé, ale také ve vizuálním stylu a náladě. Dle mého názoru je Siréna o něco zajímavější a nápaditější, stejně tak méně předvídatelná, ale své plusy tento brazilský seriál určitě má.
neviditelne-mesto-nahlizi-do-temnych-zakouti-brazilskeho-folkloru-reziser-animaku-doba-ledova-vytvoril-necekane-dilo
Neviditelné město (2021) | Netflix
Neviditelné město by nemělo nijak vadit ani dětským divákům, nejsem si jistá, zda by je příběh zaujal, ale nejsou zde přítomny krvavé ani sexuální scény, stejně tak se nedočkáte ani dynamických akčních scén. Je to tedy převážně seriál založený na dialozích a úvahách hlavního hrdiny, což mi ale nijak nevadilo. Herecké výkony jsou dostatečně uvěřitelné a profesionální, a tak jistě nebudete mít problém udržet pozornost. Ve výsledku tedy nemohu Neviditelné město hodnotit nikterak špatně, svou pozornost si zaslouží.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE