Šikana, sebepoškozování a deset let drogové závislosti. Brzké účinkování v úspěšném filmu si na mladé herečce vybralo svou daň

Šikana, sebepoškozování a deset let drogové závislosti. Brzké účinkování v úspěšném filmu si na mladé herečce vybralo svou daň
Škola ro(c)ku | 2003 Paramount Pictures
Kinematografie již pamatuje řadu dětských hereckých hvězd, jimž se předpovídala skvostná budoucnost, avšak jejich zářivá kariéra rychle vyhasínala v krizovém pubertálním věku. Psychika hraje u dospívajících lidí obrovskou roli a strach z toho, že člověk už nikdy nepřekoná svůj brzký úspěch, může být cestou k nervovému zhroucení. Podobný osud alespoň potkal herečku Rivkah Reyes, narozenou jako Rebecca Brown, která v pouhých deseti letech získala výraznou úlohu po boku Jacka Blacka v hudební komedii Škola ro(c)ku. Snímek Richarda Linklatera z roku 2003 dnes platí za klasiku svého žánru a celou dekádu si držel pozici nejvýdělečnější hudební komedie, než jej roku 2015 přeskočil druhý díl Ladíme.
Příběh filmu se zaměřuje na ctižádostivého kytaristu Deweyho Finna v podání Blacka. Ten se vydává za učitele a je zaměstnán na prestižní přípravce, kde se jeho neortodoxní metody nakonec setkávají s nadšením a vedou k založení dětské kapely. Reyes se představila v roli Katie, tiché studentky, z níž se vyklube talentovaná hráčka na basu. A byť si prý i zpětně své účasti v úspěšném filmu nesmírně váží a je vděčná za velkou příležitost, její životní kurs se v neodbytných světlech reflektorů změnil k horšímu.
Dnes osmadvacetiletá herečka navázala v rozhovoru pro New York Post na
Jack Black
Rivkah Reyes a Jack Black | 2003 Paramount Pictures
další dětské hvězdy, které v reakci na únorový dokument Framing Britney Spears otevřeně promlouvaly o svém nelehkém údělu jakožto mladých ženských celebrit. Také Reyes cítí, že její příběh je paralelou k hudební ikoně Spears. Hvězda Školy ro(c)ku popsala, že se stejně jako Britney necítila bezpečně vinou posedlých fanoušků. Jako dítě ve škole prý byla opakovaně sexualizována a pronásledována postaršími muži, kteří ji už v šesté třídě sledovali a pokoušeli se pořídit její fotky. Na nástěnkách sdíleli dospělí muži své natěšení na den, kdy bude Reyes konečně osmnáct.
A ruku v ruce s těmito problémy šla také šikana ze strany vrstevníků. "Obzvláště po skončení produkce, když jsem se poprvé vrátila do školy, byli lidé buďto velmi milí nebo opravdu zlí. Nebylo nic mezi tím... Byla jsem doslova sledována po celé škole a lidé skandovali 'Škola ro(c)ku'," svěřila se herečka, jejíž sociální odcizení vedlo k nesmírně traumatickému a problémovému dospívání. Obávala se, že už nikdy nevystoupí ze stínu svého charakteru Katie. "Více než dekádu jsem byla vyděšená, že jsem dosáhla vrcholu ve svých deseti letech." S depresí přišla zřejmě nevyhnutelná závislost na návykových látkách a Reyes pomáhaly jen drogy, sex, alkohol a sebepoškozování, aby přečkala temné období mezi 14 a 24 lety.
Svých démonů se definitivně zbavila až roku 2017, kdy se vrátila k herectví, hudbě a psaní. Momentálně produkuje chystaný podcast s názvem Where Are We Now, kde budou účinkovat další dětské osobnosti. A podle svých slov nelituje, že si ve Škole ro(c)ku zahrála. "Byla to jen láska a podpora," vyjádřila se Reyes o rané zkušenosti. "Nikdy jsem nepřestala být vděčná a nikdy jsem si nepřála, abych toho nebyla součástí." Ve svém twitterovém příspěvku z 2. března dokonce uvedla, že svou drogovou závislost nepřičítá své nejslavnější roli, nýbrž jen svým vlastním rozhodnutím.
S Jackem Blackem i s ostatními herci z takřka dvě dekády staré komedie je prý stále v kontaktu a obzvláště hvězdu King Konga a Gulliverových cest si pochvaluje jako 'skvělého chlápka'. Příběh Rivkah Reyes tak podle všeho skončí dobře, ale opět poodhaluje těžkosti spojené se slávou v citlivém pubertálním věku, kdy o sobě člověk začíná přemýšlet v širších a často temnějších mezích. A týká se to především mladých dívek, které si před mužskými stalkery a sexualizovaným společenským vyobrazením zkrátka nedokáží vypěstovat účinnou imunitu.