Měsíční svit - úžasný komediální seriál, ve kterém měl Bruce Willis ještě vlasy

Měsíční svit - úžasný komediální seriál, ve kterém měl Bruce Willis ještě vlasy
Měsíční svit | ABC
Když topmodelku Madelyn 'Maddie' Hayesovou (Cybill Shepherd) okrade její účetní, zbyde jí jen dům a pochybná detektivní agentura vedená bezstarostným Davidem Addisonem (Bruce Willis). Maddie ji chce co nejrychleji prodat, ale David ji nakonec přesvědčí, aby ji zachovala a stali se z nich obchodní partneři.
Od premiéry Měsíčního svitu uběhlo již 36 let, tento seriál vznikl v produkci stanice ABC v roce 1985. První dvouhodinová epizoda se vysílala v neděli 3. března a autor seriálu Glenn Gordon Caron se přiznal, že zdrojem inspirace mu při psaní úderných dialogů, bylo Zkrocení zlé ženy.
Měsíční svit byl ve své době nejdražším televizním seriálem s rozpočtem 1, 6 milionů dolarů na epizodu. Natočit jednu epizodu trvalo dvanáct až čtrnáct dní místo obvyklého týdne. Důvodem byly dlouhé scénáře plné řady replik a posouvání natáčení, hlavě kvůli pracovnímu vytížení Cybill Shepherd.
Měsíční svit
Měsíční svit | ABC
Role Maddie byla od počátku napsána na míru Cybill Shepherd, zato Bruce Willis se musel o svou roli poprat. Sám byl přitom jedním z posledních herců, kteří se konkurzu zúčastnili. Ve hře prý bylo přes tři tisíce herců, ale tvůrce seriálu Caron si vybral Willise s tím, že pro roli Davida hledal právě jeho. Měsíční svit měl nakonec celkem 66 dílů vysílaných v průběhu pěti sezón.
Dlouho se držel vysoko v žebříčcích sledovanosti, ale od třetí série začal pomalu ztrácet. Důvodů bylo hned několik. Cybill Shepherdové se během natáčení narodila dvojčata a Bruce Willis si zlomil klíční kost, což přispělo ke zpožděním výroby. Scenáristé museli měnit scénáře za pochodu a ve 4. sérii se zaměřili i na další postavy seriálu Agnes DiPesto (Allyce Beasley) a Herberta Violu (Curtis Armstrong). Díky tomu bylo možné pokračovat v dalších epizodách. Jakmile ale v příbězích nebyla ústřední dvojice, sledovanost klesala a diváci tak dali jasně najevo, že bez Maddie a Davida na seriál koukat nebudou. Vaz seriálu ale každopádně zlámala ztráta detektivní linky. Scénáristé se rozhodli dát Davida a Maddie dohromady a zaměřili se na jejich romantický vztah. Kouzlo a napětí mezi hlavními hrdiny zmizelo a s ním zmizeli i diváci. Vzniklo tzv. prokletí měsíčního svitu, kdy se autoři podobných seriálů bojí dát hlavní postavy dohromady, aby tím seriál nezabili. Řešili to tak například i autoři scénářů k seriálům Sběratelé kostí či Castle na zabití.
mesicni-svit-uzasny-komedialni-serial-ve-kterem-mel-bruce-willis-jeste-vlasy
Měsíční svit | ABC
Na natáčení se podílela i řada hvězdných hostů. Například Pierce Brosnan se na chvilku objevil v deváté epizodě třetí řady s názvem The Straight Poop a vtipně odkazoval na konkurenční seriál Remington Steele. Svou poslední roli si v seriálu ale zahrál i legendární Orson Welles v epizodě The Dream Sequence Always Rings Twice z druhé řady seriálu. Dalšími hosty byli například Tim Robbins, Dana Delany, Whoopi Goldberg, John Goodman, Willisova tehdejší manželka Demi Moore nebo Judd Nelson.
Měsíční svit ale nezaujal pouze diváky, svého ocenění se dočkal i od kritiků. Za svou čtyřletou existenci (od roku 1985 do roku 1989) si došel pro šest cen Emmy a tři Zlaté glóby. Seriál se totiž ve své době nebál být originální a dost často pracoval s tím, že herci najednou opustili svou roli a začali mluvit přímo do kamery ke štábu či divákům.