Vzestupy a pády Johna Travolty

Vzestupy a pády Johna Travolty
John Travolta ve snímku Carrie (1976) | United Artists

Horečka sobotní noci (1977)

John Travolta, Karen Lynn Gorney
Horečka sobotní noci
Rok po účasti v kultovní krvavé vyvražďovačce Briana De Palmy Carrie (1976) se vášnivý tanečník John Travolta oblékl do přiléhavého bílého úboru, obul si boty na podpatcích a za doprovodu skupiny Bee Gees oslňoval na tanečním parketu po boku herečky Karen Lynn Gorney. V době uvedení Horečky sobotní noci do sebe zapadlo hned několik dílů podmanivé skládačky - disco hudba druhé poloviny sedmdesátých let, Travoltův temperament zděděný po sicilských předcích a feel good atmosféra druhé poloviny sedmdesátých let minulého století. Z filmu se stal kult a z Johna Travolty hvězda první velikosti, kterou doprovodila nominace na Oscara.

Pomáda (1978)

John Travolta, Olivia Newton-John
Pomáda | Paramount Network
Jen rok po "Horečce" Travolta a spol. uspěli s dalším hudebním filmem. V Pomádě se tehdy 24letý John vrátil na střední školu, do doby padesátých let, kdy bylo v módě hnutí teddy boys (jedním z jejich znaků bylo, že si vlasy tvarovali za pomocí pomády). Travolta ve filmu zažívá romanci se spolužákyní Sandy (herečka Olivia Newton-John), navíc si musí v "gangu" teddy boys obhájit pozici neochvějného tvrďáka. Pomáda se stala nedlouho po uvedení třetím komerčně nejúspěšnějším titulem vůbec; hned po Čelistech (1975) a Hvězdných válkách (1977)!

Pachuť osmdesátých let

John Travolta
Kdopak to mluví | TriStar Pictures
Po veleúspěšném konci semdesátých let přišlo na začátku osmé dekády rozčarování. Tituly Městský kovboj (1980) a Výbuch (1981) byly komerčními propadáky. Nebýt romantické rodinné komedie Kdopak to mluví (1989), znamenala by osmá dekáda dvacátého století pro Travoltu naprosté fiasko a kdysi slavný herec by skončil v propadlišti dějin.

Klíčový rok 1994

John Travolta, Uma Thurman
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Osmá dekáda a řada neúspěchů podrazila Travoltovo sebevědomí. Herec si zkrátka nevěřil, role odmítal, ale v jednom případě udělal výjimku. Do svého druhé celovečeráku Pulp Fiction: Historky z podsvětí si ho vyhlídl Quentin Tarantino. A jak se zdá, nakopl tím Johnovu kdysi zářivou hereckou hvězdu. Památná role gangstera Vincenta Vegy, který v sobě snoubil rozpačitost, nekompromisnost a naivitu, vrátila Travoltu mezi elitu. A byla z toho v pořadí druhá a doposavad poslední oscarová nominace. Memy a gify Vincenta, který se podobně jako Forrest Gump (ostatně, měl ho hrát, ale roli odmítl, čehož lituje) přichomítá k všemožným situacím ze skutečného života, zlidověly.

Rok 2000 a "rozsudek smrti"

Barry Pepper, John Travolta
Bojiště Země: Sága roku 3000 (2000)
Po úspěchu Pulp Fiction se o Travoltu začal filmový svět zajímat. Herec zaujal démonickou rolí v akčním dramatu Johna Woo Tváří v tvář (1997), kde se potkal s dalším hollywoodským "smolařem", Nicolasem Cagem. Pomyslný rozsudek smrti však nad sebou Travolta podepsal spolu s produkováním ambiciózního sci-fi propadáku Bojiště Země: Sága roku 3000 (2000). Podrobně se mu věnuje kolega Tomáš Chvála v tomto článku.

Humor podtržený smutkem

Gotti
Gotti (2018) | Vertical Entertainment
V roce 2007 se John představil ve dvou komediálních reminiscencích, v nichž diváky přesvědčil, že si ze sebe dokáže udělat legraci. V muzikálu Hairspray ztvárnil ženu a v Divočácích se vydal po boku hvězdných hereckých kolegů na motorkářský road trip. Na konci dekády postihla Travoltův osobní život tragédie, když v lednu roku 2009 zemřel po jednom z řady epileptických záchvatů jeho šestnáctiletý syn. Herecké naděje vložil Travolta do role mafiánského bosse Gottiho (2018), jenže ten u diváků i recenzentů propadl. V tomto filmu si John zahrál po boku své ženy Kelly Preston (ztvárnila Gottiho manželku), která zemřela uprostřed roku 2020 na následky rakoviny prsu.
Travolta se od svých hereckých začátků vyznával z lásky k tanci. Ostatně, s ním ho má řada diváků po celém světě spojeného; na jeho výstupy v "Horečce" a Pomádě nedají dopustit. John jde svým oddaným fanouškům naproti a na letošním Super Bowlu se představil v reklamě po boku své dcery. Jak bude dál tančit svým životem? To je ve hvězdách. Z hollywoodského chodníku slávy ho ale nikdo nevymaže.
John Travolta
John Travolta – Pulp Fiction: Historky z podsvětí | Miramax