Oscarový režisér Parazita dokončil nový scénář. Můžeme se těšit na další originální žánrovou hříčku

Oscarový režisér Parazita dokončil nový scénář. Můžeme se těšit na další originální žánrovou hříčku
Bong Joon Ho | Variety
O Parazitovi, zatím posledním výherci prestižního Oscara za nejlepší film roku, už bylo napsáno první i poslední. Žánrově nevyhraněné dílo režiséra Bonga Joon Ho se stalo vůbec prvním neanglicky mluveným filmem v historii, který danou kategorii ovládl, a nesmírně originální tvorbu jihokorejského filmaře definitivně zpopularizoval po celém světě. Bong tvoří autorská a žánrově experimentální díla už více než dvacet let a úspěch sklidil například s detektivkou Pečeť vraha (popřípadě Vzpomínky na vraha), satirickým monster-filmem Mutant nebo s Ledovou archou, která byla jeho prvním snímkem v angličtině, obsazeným hollywoodskými hvězdami.
Každý jeho film je úplně jiný než ten předchozí a v jedné věci se na něj diváci
Ledová archa
Ledová archa | The Weinstein Company
mohou spolehnout - vždy se je pokusí překvapit zcela novým konceptem. Po nedávném oscarovém triumfu Parazita, jenž si kromě zmíněné hlavní ceny večera odnesl také sošky za nejlepší původní scénář, režii a cizojazyčný film, se na Bonga rázem upíná mnohem větší pozornost než kdy dříve. A nyní mají jeho fanoušci konečně alespoň okrajovou představu, na co se mohou začít těšit. V devadesátiminutovém rozhovoru s režisérským kolegou Rianem Johnsonem (Na nože) sympatický Jihokorejec prozradil, že právě dokončil jeden ze dvou scénářů, na nichž pracoval simultánně v průběhu minulého roku. "Je to, jako kdybych si mozek rozdělil na dvě poloviny, když jsem psal tyhle dva scénáře. Ale jeden jsem dokončil minulý víkend," pochlubil se Bong.
Takřka celoroční kampaň spojená s Parazitem, která započala již v květnu 2019 na festivalu v Cannes a završila se únorovým úspěchem na Oscarech, přitom režiséra dle jeho vlastních slov značně vyčerpala. Bezprostředně po loňském ceremoniálu v Los Angeles Bong přiznal, že dva nové scénáře začal vyvíjet ještě před návštěvou Cannes, ale hektická celosvětová propagace filmu tyto projekty zabrzdila. "Nadále na nich pracuji, kvůli těmto oceněním se nic nezměnilo. Jeden je korejský a jeden anglický." Do detailů režisér pochopitelně zacházet nechtěl, ale naznačil, že oba scénáře jsou svým měřítkem srovnatelné právě s Parazitem a s jeho starším snímkem Matka z roku 2009.
V rozhovoru s Johnsonem Bong neprozradil, který ze dvou scénářů aktuálně dokončil. Už dříve ale zdůrazňoval, že minimálně v jednom případě opět půjde o těžko definovatelný počin: "Korejský film se bude odehrávat v Seoulu a ponese unikátní prvky hororu a akce. Je obtížné definovat žánr mých filmů. Anglický projekt je drama vycházející ze skutečných událostí, které se odehrály roku 2016. Jistě to nevím, dokud nebudu mít dokončen scénář, ale mělo by se to odehrávat zčásti ve Velké Británii a zčásti v USA."
Kang-ho Song
Parazit | The Jokers
Právě vinou značně osobitého přístupu nenachází v Bongových filmech zalíbení zdaleka každý. Pro nemalou část divácké obce je však jeho tvůrčí poetika vysoce návyková a každý další projekt vzbuzuje nová očekávání a zvědavost. Talentovaný filmař má potenciál, aby svůj oscarový úspěch v budoucnu zopakoval, a jeho nadcházející projekty se dozajista vyplatí bedlivě sledovat.