Meg Ryan: Kdysi platila za jedno z největších zlatíček Hollywoodu, dnes by ji fanoušci na ulici nepoznali

Meg Ryan: Kdysi platila za jedno z největších zlatíček Hollywoodu, dnes by ji fanoušci na ulici nepoznali
Kate a Leopold | 2001 Miramax Films
Počátkem osmdesátých let Ryan oslovila diváky v řadě vedlejších rolí - zahrála si například v Top Gunu (1986) nebo kultovní komedii Vnitřní vesmír (1987). Během natáčení druhého zmíněného kousku potkala svého budoucího manžela Dennise Quaida, kvůli němuž se rozešla se svým tehdejším přítelem Anthonym Edwardsem (Goose z Top Gunu). Průlom v kariéře přišel v roce 1989 v dnes již klasické romantické komedii Roba Reinera Když Harry potkal Sally. Snímek víceméně definoval její pozdější kariéru - Ryan byla od té chvíle vyhledávaná pro role "sympatických holek od vedle", přičemž čím více romance a komedie ve filmu bylo, tím lépe.
Meg Ryan, Dennis Quaid, Martin Short
Vnitřní vesmír - vpravo Dennis Quaid | Warner Bros.
Vzešlo z toho několik nezapomenutelných hitů (Samotář v Seattlu, Město andělů, Láska přes internet Francouzský polibek), kdykoli se ale Ryan pokoušela vystoupit ze žánrového stínu, k úspěchu to nevedlo a diváci film ignorovali. Osudový moment přišel v roce 2001 thrillerem Životní zkouška.
Jak je z úvodu článku patrné, Ryan měla vždy slabost pro románky na place. Životní zkouška měla být vysněnou změnou směru (a zaslouží se uznat, že ve filmu nepodala vůbec špatný výkon), samotný snímek ale zastínilo to, že začala chodit s filmovým partnerem Russellem Crowem. Ryan byla tehdy vdaná za Quaida, s nímž má syna Jacka (Hughie z hitu The Boys). V očích veřejnosti, která ji vnímala jako romantickou ikonu, jí úlet s Crowem hodně ublížil. Bulvár si na kauze smlsnul a Qauid nedlouho poté požádal o rozvod.
Meg Ryan, Russell Crowe
Životní zkouška
Ryan se pokusila kariéru resuscitovat žánrovkou Kate a Leopold (2001), škoda už ale byla napáchána a snímek propadl. Šlo o její poslední velký film, který byl uveden do kin po celém světě. O dva roky později Ryan zkusila štěstí v dramatu Piková trojka od Jane Campion a recenze byly zdrcující. V tu chvíli herečka došla k názoru, že Hollywood již není místem pro ní. V roce 2019 své rozhodnutí komentovala slovy "m yslím, že ten pocit byl vzájemný".
Jakkoli bývá konec její kariéry často přičítán aféře s Crowem, sama Ryan za důvod udává to, že byla až příliš zaškatulkována v rámci jednoho typu role a také, že se stala obětí ageismu, kdy o ni v určitém věku přestala mít studia zájem. Nutno ovšem dodat, že nejspíš nepomohlo ani to, že Ryan - zřejmě pod tlakem zmíněného ageismu - propadla plastickým operacím. Dnes by v její tváří onu sympatickou holku z devadesátek nejspíš málokdo poznal.
meg-ryan-kdysi-platila-za-jedno-z-nejvetsich-zlaticek-hollywoodu-dnes-by-ji-fanousci-na-ulici-nepoznali
meg-ryan-kdysi-platila-za-jedno-z-nejvetsich-zlaticek-hollywoodu-dnes-by-ji-fanousci-na-ulici-nepoznali-1