Nejvlivnější filmař historie má i 22 let po smrti co nabídnout. Jeho zapadlý scénář se dočká realizace

Nejvlivnější filmař historie má i 22 let po smrti co nabídnout. Jeho zapadlý scénář se dočká realizace
Stanley Kubrick | IndieWire
Málokteré jméno má ve filmové branži takový zvuk jako Stanley Kubrick. Progresivní tvůrce se už v průběhu padesátých let etabloval jako autorská osobnost, která měla nad svými filmy plnou kontrolu. A byť jich stihl natočit mnohem méně, než by si býval přál, každý jeho projekt náleží k absolutním klasikám. I díky nevídanému žánrovému rozpětí ke Kubrickovi dodnes vzhlíží většina slavných režisérů dneška - Quentin Tarantino našel rozhodující inspiraci pro své Gaunery ve filmu-noir Zabíjení, zatímco Steven Spielberg a Christopher Nolan nezapřou svůj neskonalý obdiv k nadčasové sci-fi 2001: Vesmírná odysea.
Kubrick byl ale rovněž vynikajícím scénáristou a v tomto ohledu stále neřekl
Zabíjení
Zabíjení | United Artists
své poslední slovo. Producenti Bruce Hendricks a Galen Walker totiž právě získali práva na Kubrickův scénář s názvem Lunatic at Large - tedy na jeden ze tří nerealizovaných scénářů, které byly po jeho smrti nalezeny v režisérově knihovně. Produkce by měla odstartovat již na podzim tohoto roku a Hendricks s Walkerem popisují skript jako 'thriller ve stylu film-noir, odpovídající ostatním spolupracím mezi Kubrickem a scenáristou Jimem Thompsonem'. Tyto spolupráce konkrétně zahrnují rané snímky Zabíjení, Stezky slávy a Spartakus.
"Možnost po tolika letech převést projekt Stanleyho Kubricka na velké plátno je jako splněný sen," prohlásil Walker. "Moc se těšíme na to, jak vytvoříme film, který bude korespondovat s jeho unikátním stylem a vizí." Hendricks k tomu dodává: "Stanley Kubrick měl obrovský vliv na mnoho režisérů a my jsme poctěni, že nám byl svěřen jeden z jeho originálních nápadů."
Rozhodně to není poprvé, co se má nedokončený Kubrickův projekt dočkat vzkříšení. Jen krátce po jeho smrti převzal Steven Spielberg produkci sci-fi A.I. Umělá inteligence, na níž Kubrick začal pracovat ještě před dokončením svého posledního filmu Eyes Wide Shut. Ten samý filmař pak zvažoval také natočení Kubrickovy nepojmenované epiky o Napoleonovi, přičemž nebyl jediný - slavný vojevůdce se měl dočkat uvedení také na HBO v rámci televizní minisérie, s níž byl spojován režisér Cary Fukunaga (Není čas zemřít). Od těchto zpráv už ale uplynulo pět let a Kubrickův Napoleon zůstává nedotčen.
A.I. Umělá inteligence
A.I. Umělá inteligence | Warner Bros.
V případě scénáře Lunatic at Large to však nyní vypadá o poznání veseleji. Producent Bruce Hendricks strávil dvě dekády u Walt Disney Studios, kde dohlížel na výrobu řady úspěšných blockbusterů, a s ojedinělým odkazem Stanleyho Kubricka bude mít jistě velké plány. O příběhu se pochopitelně nic neví, ale nastíněný koncept jednoznačně evokuje spíše návrat ke Kubrickovým kořenům nežli k megalomanským vizím ve stylu Vesmírné odysey. Zatím ale nezbývá než čekat, jak se celý projekt vybarví a který režisér si troufne kráčet ve šlépějích zřejmě největšího filmaře historie.