Netflix: Novinky a tipy na únor 2021

Netflix: Novinky a tipy na únor 2021
Noc hrůzy (1985) | Columbia TriStar
Nejzajímavější únorové novinky:
Jako v bavlnce (2020)
Jako v bavlnce
Velmi černá komedie vypráví o vypočítavé zákonné zástupkyni (Rosamund Pike), která klienty, kteří jsou ji svěřeni do péče, zcela bezskrupulózně využívá ve svůj prospěch. Jednou ale udělá zásadní chybu, která by ji mohla stát i život. R. Pike (Zmizelá, Nepřátelé) je za svůj výkon nominována na Zlatý Glóbus. Dále hrají Peter Dinklage, Dianne Wiest, Chris Messina či Eiza Gonzales, režíruje J Blakeson (Pátá vlna, Střelný prach). K vidění bude snímek od 19. února.

Ví o tobě (2021)
Ví o tobě
Šestidílná adaptace stejnojmenného románu Sarah Pinborough je novým seriálovým projektem zkušeného Stevea Lightfoota, jenž má za sebou televizní hity jako je Hannibal či komiksový Punisher. Ví o tobě je mysteriózním příběhem svobodné matky, jež naváže milostný poměr se svým šéfem na psychiatrii. Zároveň se však spřátelí s jeho záhadnou ženou, čímž se zaplete do zvrácené a nebezpečné hry. Celá série vyjde na Netflixu 17. února.

Zprávy ze světa (2020)
Zprávy ze světa
Westernová novinka Paula Greengrasse (Let číslo 93, Jason Bourne) si sice odbyla svou VOD premiéru ve Spojených státech už 15. ledna, na Netflix v Česku se ale dostala teprve 10. února. Zprávy ze světa jsou příběhem kapitána Kidda (Tom Hanks), který po skončení občanské války putuje po Divokém západě, aby místní obyvatele informoval o novinkách z celého světa. Při svém putování narazí na osamělou dívku (Helena Zengel), která neumí anglicky a jež byla jako malá unesena a vychována indiány. Kidd se dívky ujme a společně se vydávají hledat její poslední příbuzné. Snímek je nominován na dva Zlaté Glóby (J. N. Howard za nejlepší hudbu a H. Zengel za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli). Recenze zde.

Tipy na starší nebo dříve přidané filmy:
4 měsíce, 3 týdny a 2 dny (2007)
4 měsíce, 3 týdny a 2 dny: trailer | IFC Films
Syrové a skličující drama rumunského autora Cristiana Mungiu je podobně nepříjemným zážitkem, jakým je jeho ústřední téma. Mrazivý snímek pojednává o dvou vysokoškolačkách v době rumunské totality, kdy během jednoho dne jedna z nich podstoupí tehdy zakázaný potrat. Drsná, ale umělecky hodnotná výpověď o těžké době a silném přátelství získala roku 2007 Zlatou Palmu na MFF v Cannes. Snímek byl rovněž uveden na MFF v Karlových Varech. Vzhledem k současným událostem v Polsku, kde vláda rovněž postavila interrupci mimo zákon, je tento titul bohužel opět velice aktuální.

Hvězdný prach (2007)
Neil Gaiman, Ricky Gervais, Robert De Niro, Michelle Pfeiffer
Dle stejnojmenné předlohy Neila Gaimana natočil britský sekáč Matthew Vaughn (Kick-Ass, Kingsman: Tajná služba), jenž původně produkoval první filmy Guye Ritchieho, parádní výpravnou romantickou fantasy, která kromě obligátních žánrových atributů (boj dobra se zlem, čarodějnice, kouzla apod.) nabízí i několik netradičních (např. vynikající postava pirátského kapitána v podání Roberta De Nira). Vaughn má navíc skvělý smysl pro černý humor, jenž jeho snímek chvílemi posouvá do vod takřka čisté parodie, a některé scény jsou vyloženě brilantní primárně zásluhou jeho výborné režie. V hlavních rolích Michelle Pfeiffer, Claire Danes, Charlie Cox, Mark Strong aj.

Noc hrůzy (1985)
Noc hrůzy
Upírských filmů existuje nespočet, původní Noc hrůzy v režii Toma Hollanda (Dětská hra) však určitě patří mezi ty, které by fandové krev sajících monster měli vidět. I po 35 letech se jedná o velmi zdařilé žánrové dílo, které nepostrádá kouzlo 80. let, přitom ale nepůsobí dojmem zastaralé a přežité sezónní jednohubky. Děsivý horor se zde potkává s dobovou teenagerskou komedií a kvůli zápletce i se subžánrem tzv. paranoia movies (hlavnímu hrdinovi nikdo nechce uvěřit, že jeho nový soused je ve skutečnosti upír). Hollandův snímek se navíc může pochlubit dodnes působivými praktickými efekty a maskami. O tři roky později se film dočkal pokračování a v roce 2011 vznikl stejnojmenný remake, v němž si charismatického upíra zahrál Colin Farrell.