HBO GO: Novinky a tipy na únor 2021

HBO GO: Novinky a tipy na únor 2021
Superman a Lois (2021) | The CW Network (The CW)
Nejzajímavější únorové novinky:
Lockdown (2021)
Lockdown
Zlodějská romantická komedie režiséra Douga Limana (Agent bez minulosti, Na hraně zítřka) a scenáristy Stevena Knighta (Noční jízda, Peaky Blinders - Gangy z Birminghamu) je příběhem partnerského páru, jenž se rozhodl vsadit vše na lukrativní příležitost, jež jim může navždy změnit život. Linda (Anne Hathaway) a Paxton (Chiwetel Ejiofor), kteří se právě rozešli, se ocitli v nepříjemné situaci. Povinná karanténa v době londýnské epidemie koronaviru je nutí i nadále žít pod jednou střechou. Linda, úspěšná marketingová ředitelka, je kvůli novým pracovním povinnostem rozčarovaná z korporátního světa, a kreativec Paxton, který má za sebou kriminální minulost, zůstává bez práce. Zatímco se oba spolubydlící snaží o poklidné soužití, díky poezii a hektolitrům vína v sobě znovu probudí dávno vyhaslou touhu po životě. Nechají se zlákat jedinečnou nabídkou podílet se na riskantní loupeži šperků. Dále hrají Ben Kingsley, Ben Stiller, Mark Gattis aj. Film je k dispozici už nyní.

Pravda a spravedlnost (2019)
Pravda a spravedlnost
Estonsko, 1870. Mladý energický muž Andres přijíždí se svou ženou na novou farmu, kterou si koupili na půjčku, aby mohli začít nový život. Robber’s Rise se proto musí stát místem vhodným pro rodinu s dětmi. Nový domov ale vyžaduje hodně práce a důslednosti. Začíná tak souboj s přírodou, osudem a zlomyslným sousedem jménem Pearu. Když život nadělí Andresovi více utrpení než vytoužených úspěchů, začne zoufale hledat pravdu a spravedlnost - u soudu, v hospodě i v Bibli. Obětuje tomu prakticky vše, co má, a sen o prosperujícím a láskyplném místě se postupně zcela rozplyne. K vidění bude výpravné dobové drama od 20. února.

Superman & Lois (2021)
Tyler Hoechlin a Elizabeth Tulloch se představí v hlavních rolích zcela nového seriálu o nejslavnějším komiksovém superhrdinovi. V tomto se budou muset Clark Kent alias Superman a Lois Lane vypořádat se vším stresem, vypětím a náročností života pracujících rodičů v dnešní společnosti. Hoechlin a Tulloch již dříve ztvárnili tyto kultovní postavy v několika epizodách superhrdinských seriálů DC ze světa Arrowverse. Premiéru si seriál na HBO GO odbyde 24. února.


Tipy na starší nebo dříve přidané filmy a seriály:
8 mm (1999)
8 mm
V roce 1999 se jakýmsi zázrakem povedlo, že společně natočili výborný film dva nevypočitatelní hollywoodští matadoři. Nedávno zesnulý režisér Joel Schumacher a herec Nicolas Cage. Oba byli zřejmě zrovna v dobré formě, zásadní roli na kvalitě výsledného snímku ale určitě sehrál i další vynikající scénář z pera Andrew Kevina Walkera, mistra temných thrillerů (Sedm, Ospalá díra). Cage zde představuje soukromého detektiva Toma Wellese, jenž je najat, aby nalezl dívku, která se možná stala obětí při natáčení tzv. snuff filmu. Aby Welles zjistil, co se s dívkou skutečně stalo, musí se vydat do polosvěta temného sexuálního bysnyzu, v němž peníze hrají větší roli než morálka či zákony. 8 mm je špičkový ponurý detektivní thriller, jenž může hrdě stát po boku největších žánrových klasik (Mlčení jehňátek, Sedm). A ve vedlejších rolích v něm doslova září herečtí mistři jako Joaquin Phoenix, Peter Stormare nebo James Galdolfini.

Jedna noc (2016)
Jedna z nejlepších a nejpůsobivějších dramatických minisérií z produkce HBO posledních let je drásavým psychologicko-kriminálním dramatem o mladém muži (Riz Ahmed), který se stane jediným obviněním z vraždy dívky, s níž strávil noc. Zdánlivě tradiční příběh o křivě obžalovaném muži oscarový scenárista a režisér Steven Zaillian (Schindlerův seznam, Irčan) dokázal povýšit na plnokrevné vrstevnaté drama, které důkladně zkoumá americký soudní a vězeňský systém a jeho (neblahý) vliv na jedince, který se, byť pouze na krátký čas, stane jeho součástí, respektive obětí. A minimálně stejně dobrý jako Ahmed je zde i John Turturro v roli jeho advokáta.

Slon (2003)
Slon
Gus Van Sant je podobně jako již zmíněný Joel Schumacher dost nevyzpytatelný režisér. Na svém kontě má jak vyložené propadáky (např. Psycha), tak kvalitní a oceňovaná díla (Dobrý Will Hunting). Do druhé kategorie určitě patří i mrazivé drama Slon, které vzniklo jako osobitá autorská reflexe děsivého incidentu na americké univerzitě v Columbine. Van Sant po celou dobu odtažitě a jakoby nezaujatě sleduje jeden zdánlivě obyčejný školní den, především pak několik obyčejných žáků, kteří se mezi sebou náhodně potkávají, přičemž se letmo odkrývají jejich povahy a problémy (např. se šikanou). Na první pohled banální vyprávění však postupně dospěje k šokujícímu vyvrcholení.