Brada až na zem aneb Jak konec pátého dílu WandaVision přepsal dějiny celého MCU

Brada až na zem aneb Jak konec pátého dílu WandaVision přepsal dějiny celého MCU
WandaVision | Disney
Budou přirozeně NÁSLEDOVAT SPOILERY, takže kdo za sebou pátou epizodu WandaVision nemá, ten by měl nejen přestat okamžitě číst, ale pravděpodobně i zahodit telefon, odpojit internet a pro jistotu utéct do lesů a vyhýbat se ostatním lidem do chvíle, než si bude moci pátý díl s názvem On a Very Special Episode... pustit. Vím, zním jako extrémní fanoušek, jemuž právě někdo nabídl ten nejlepší fan servis. Ale o tom to paradoxně není (jsem jedním z těch diváků "jasně, rád se podívám, ale nevyhledávám"). To, co pátá epizoda na konci předvedla a k čemu se za chvíli dostanu, je hlavně neuvěřitelný easter egg pro každého, kdo miluje filmy a seriály jako takové.
Předně je třeba říci, že samotný seriál je možná to nejzajímavější, co kdy v rámci MCU vzniklo. Neříkám, že nutně nejlepší. Ale celý ten koncept je ohromně odvážný, neuvěřitelně dobře zpracovaný a ještě ke všemu nehraje jen na efekt, ale každý moment, který servíruje, dobře podporuje dualitu zvolené zápletky. Bylo by samo o sobě ohromující, že se tvůrcům daří naprosto perfektně imitovat principy i nálady sitcomů konkrétních dekád. Práce s postavami, humorem, střihem, hudbou, to vše je téměř ukázkovým průřezem historie žánru. Současně jsou ale poměrně tradiční zápletky (lásko, nepamatujeme si, proč máme tohle v kalendáři) využity nejen ze sitcomovského hlediska, ale slouží i jako odhalení toho, kde se Wanda a Vision ve skutečnosti nachází. Autorka seriálu Jac Schaeffer dala vzniknout opravdu jedinečnému konceptu. A že jí na to někdo dal peníze je v podstatě hotový zázrak (tohle téma prodat producentům určitě nebylo jednoduché).
Elizabeth Olsen, Paul Bettany
WandaVision | Disney
Co tedy na začátku páté epizody víme? Víme, že Wanda tahá za nitky a drží všechny obyvatele Westview v limbu, aby mohla s Visionem prožít společný život, o který byli Thanosem připraveni. A vzhledem k tomu, že tohle odhalení přišlo již v první polovině show, nabízela se také možnost, že je tu nějaká jiná síla v pozadí. Což odhalil zvonek na konci páté epizody, kdy sama Wanda neví, kdo je za dveřmi. A musím říct, že mi po otevření doslova spadla brada na zem. Že nastoupí na scénu její bratr Pietro, jehož si v Avengers: Age of Ultron zahrál Aaron Taylor-Johnson, to by samo o sobě asi nikoho ze židle nezvedlo. Ale že má ve WandaVision tvář Evana Peterse z X-Menů, to je prostě bez přehánění bomba, která mění všechno. Věděli jsme, že fůze Disneyho a Foxů přivede oblíbené mutanty do MCU universa, ale že se tak stane takhle? A ještě k tomu ta hláška "Ona ho přeobsadila!". Klobouček, páni scenáristé, tímhle jste celý ten moment ještě dokonale podtrhli.
Oficiálně se tak může rozjet diskuze, co tenhle okamžik znamená. A vyhlídky jsou vzrušující. Původním představitelům X-Menů se tím nejen oficiálně otevřela cesta do MCU, ale současně se rýsuje možnost, že by mohli být X-Meni od Foxů zavedeni do kánonu jako jedna z alternativních realit. Jistě, není to vlastně úplně nové - u Spider-Mana tohle studio už udělalo s J. Jonahem Jamesonem, když si v Daleko do domova roli zopakoval J.K. Simmons. Přímé odkázání na sérii X-Menů je ale rozhodně větší rána.
brada-az-na-zem-aneb-jak-konec-pateho-dilu-wandavision-prepsal-dejiny-1
Evan Peters jako Pietro ve Wandavision | Disney
Jsem upřímně zvědavý, kam tohle cameo povede. A doufám, že tvůrci svůj dobře rozjetý vlak zdárně dovedou až do cílové stanice. Zatím předvádí vpravdě neuvěřitelnou jízdu. A nelze jinak, než před jejich prací smeknout.
Ale dost bylo mého ohromení, podělte se o své vlastní pocity v diskuzi!