Jak se pozná největší smolař Hollywoodu? Seznamte se s člověkem, který přišel o roli Hana Sola i Indiana Jonese

Jak se pozná největší smolař Hollywoodu? Seznamte se s člověkem, který přišel o roli Hana Sola i Indiana Jonese
Tom Selleck jako Jesse Stone | Sony
Casting je složitá věc. Je o hledání chemie, správného kouzla a něčeho navíc. Jde o oživení postavy, která do té doby existovala jen na papíře. Legendární role Indiana Jonese je dnes neodmyslitelně spjatá s Harrisonem Fordem. Kdyby šlo ale vše podle původních plánů, Ford by postavu nehrál. Prvním osloveným byl totiž Tom Selleck, který se tehdy těšil ohromné popularitě díky seriálu Magnum. A i v rámci screen testů mu to slušelo...
Selleck o roli hodně stál a byl to paradoxně Magnum, který mu ji odepřel. Smluvně byl totiž seriálu exkluzivně zavázán a televize mu Indyho zatrhla (s tím, že by neměl by pro natáčení obou projektů současně dostatek času).
Selleck byl dle všeho v hledáčku dua Lucas / Spielberg navíc již nějakou dobu, protože podle Roberta Englunda, jehož znají fanoušci hororů hlavně jako zabijáka ze snů Freddyho Kruegera, unikla Selleckovi i role Hana Sola. V tomhle případě si za to ale mohl sám: "Slyšel jsem, že roli Sola odmítl Tom Selleck. Původně chtěli, aby byl Han mnohem starší než Luke. Měl být strýčkem, který se vrátí domů na prázdniny, je trochu protiva a vandrák, pije a kouří, ale zároveň je hrozně cool a jde o někoho, ke komu lze vzhlížet."
Kdyby Selleck roli vzal, nejspíš by to výrazně změnilo dynamiku původní trilogie. Využitím Forda byl Solo něco jako starší brácha, což umožnilo, aby více vynikl Alec Guinness v roli mentora. Se Selleckem na palubě Millennia Falcon by měl Obi-Wan přímou konkurenci v tom, kdo vede Lukea za ruku.
Role Sola mimochodem lákala mnoho herců a to dávno předtím, než se ze Star Wars stal celosvětový fenomén. Řada z nich se poté stala slavnými, například Kurt Russell a Christopher Walken. Níže Russellův screen test.
Že postavy Hana Sola a Indiana Jonese nakonec získal Harrison Ford, za to můžeme být určitě rádi. Přesto je dle mého trochu škoda, že nedostal Selleck šanci stát se filmovou hvězdou první kategorie. Charisma i talent na to rozhodně měl (a má). Na druhou stranu si dokázal udržet v televizi pozici žádaného herce a i dnes, tři desítky let od skončení Magnuma, nemá nouzi o práci (Spravedlnost v krvi, série Jesse Stone). A to taky není vůbec málo.
jak-se-pozna-nejvetsi-smolar-hollywoodu-seznamte-se-s-clovekem-ktery-prisel-o-roli-hana-sola-i-indiana-jonese
Spravedlnost v krvi | CBS