Zhasni a zemřeš: Prostý hororový příběh zaručeně přivodí noční můry a strach ze tmy

Zhasni a zemřeš: Prostý hororový příběh zaručeně přivodí noční můry a strach ze tmy
Zhasni a zemřeš (2016) | New Line Cinema
Horor Zhasni a zemřeš (2016), anglicky Lights out, je natočený na základě stejnojmenného krátkometrážního videa z roku 2013, které je volně přístupné na YouTube. Autor snímku David F. Sandberg se tehdy se svým originálním nápadem účastnil výzvy na téma Who's There? A Horror Short Film Challenge, kterou zcela ovládl a video se stalo jedním z nejsledovanějších hororových snímků toho roku. Sandberg se nedlouho poté chopil příležitosti a o tři roky později jako režisér debutoval s prodlouženou verzí, jejíž produkce se chopil James Wan, tvůrce mající na kontě snímky jako V zajetí démonů, Annabelle, Insidious 3: Počátek či sérii Saw.

Trailer:

Zhasni a zemřeš
Prodloužená filmová verze Zhasni a zemřeš tedy rozvíjí motivy hrůzy ukrývající se ve stínech a jediné, co na ně působí, je zůstat na světle. Celá situace se ale komplikuje ve chvíli, kdy se monstrum umí chopit situace a průchodu světla do lidských životů úspěšně zabraňovat. Své o tom ví i hlavní hrdinka snímku Sophie (Teresa Palmer), která si ze svého dětství odnesla hned několik děsuplných vzpomínek na tajemnou ženu jménem Diana. Nebylo by na ní vlastně nic moc nenormálního, kdyby se nezjevovala jen ve tmě a psychicky neterorizovala celou rodinu.
Mladá Sophie utekla z domu, aby z nechtěné spolubydlící nezešílela a věřila, že už ji domů nikdy nic nedostane. To se však mění ve chvíli, kdy se její bratr ocitá v té samé situaci jako Sophie před lety a její svědomí to nedokáže jen tak nechat být. Odkrývá hrůznou minulost, která souvisí s dětstvím její matky a zjišťuje tak, že je celý problém zakořeněný mnohem hlouběji než jen v její představivosti. Vypořádá se rodina se svým paranormálním problémem? Nebo se bude celá situace donekonečna opakovat?
zhasni-a-zemres-prosty-hororovy-pribeh-ktery-zarucuje-nocni-mury-a-strach-ze-tmy-2
Zhasni a zemřeš (2016) | New Line Cinema
Příběh vlastně není vůbec komplikovaný. I přesto je snímek žánrovým zážitkem, při jehož sledování vám naskočí na těle husí kůže. Své mouchy sice má, ale zároveň nabízí nový a originální pohled na filmový horor. Ukazuje, že i s minimem děje lze divákovu pozornost upoutat. Otázkou ale je, zda nedostatek příběhových zvratů zachránil režisér či herecké výkony.
Zhasni a zemřeš (2016)
Zhasni a zemřeš (2016) | New Line Cinema
Snímek pracuje s velmi úzkým okruhem postav. Uvidíte zde čtyři hybatele dějem a tři doprovodné postavy, které se postupně během filmu objevují a zase mizí. Poměrně nízký rozpočet, který činil 4 900 000 dolarů, je zde sice znát, ale vůbec to na celkovém dojmu neubírá na efektnosti. Nejspíše nebudu ani zdaleka jediná, která si to myslí, poněvadž Zhasni a zemřeš utržil 148 milionů dolarů, což je mnohonásobný přesah původního rozpočtu.
Abych ale nebyla jen plná pochval, musím snímku na jeho jednoduchosti přeci jen nějaké ty detaily vytknout. A to nedostatek scénáristické kreativity, kterou jsem zmiňovala výše. Jednoduše řečeno je zde vidět, že se celý námět sebral z krátkého videa. Není zde důraz na velký psychologický vývoj postav, chybí vedlejší dějové linky a bohužel snímek nenabízí ani příliš zajímavé zvraty, jaké bychom od osmdesáti minutové podívané nejspíše očekávali. Abych to nějak shrnula, čekejte povedené lekačky, rozpracovanou a poměrně originální hororovou zápletku, ale naopak nebuďte zklamání, že se zde nedočkáte zrovna nejsilnějšího a nejzamotanějšího příběhu.
zhasni-a-zemres-prosty-hororovy-pribeh-ktery-zarucuje-nocni-mury-a-strach-ze-tmy-5
Zhasni a zemřeš (2016) | New Line Cinema
Závěr filmu je dle mého názoru poměrně vydařeně uzavřený, přičemž jsem se bála, že tomu bude (jak už to tak u hororů bývá) naopak. Nakonec svým debutem Sandberg ukázal, že i režisér začátečník má na to vytvořit vydařený a především strhující hororový film. Zhasni zemřeš v sobě zkrátka nese něco, co si zasluhuje diváckou pozornost, a tak jej s čistým svědomím doporučuji. Sledovat jej můžete od tohoto týdne na platformě Netflix.
Hodnocení: 65%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
Nová čarodějka Sabrina přinesla na Netflix české geny, spoustu satanistických myšlenek a ve finále bohužel i zklamání
Recenze5. 2. 2021
Nová čarodějka Sabrina přinesla na Netflix české geny, spoustu satanistických myšlenek a ve finále bohužel i zklamání